LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κόμματα /

ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2015 19:16 | Ανανέωση: 14 Ιουλίου 2015 21:30

Κινούμενη άμμος το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι λένε ότι θα ψηφίσουν "όχι" στο ν/σ με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Τι συζητήθηκε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει η Αριστερή Πλατφόρμα.

Βουλή - ΚΟ - Κοινοβουλευτική Ομάδα - ΣΥΡΙΖΑ

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η συμφωνία που κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους ευρωπαίους εταίρους στιος Βρυξέλλες, καθώς κορυφαία στελέχη και βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την πάρουν πίσω.

Στη γραμμή Λαφαζάνη... στοιχήθηκε και ο Στάθης Λεουτσάκος, κάνοντας λόγο για «ένα νέο δυσβάσταχτο μνημόνιο υποταγής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που μετατρέπει τη χώρα σε μόνιμη αποικία χρέους υπό τη γερμανική κηδεμονία». «Έστω και τώρα, πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση και να προχωρήσουμε σε εναλλακτικούς δρόμους με τη λαϊκή στήριξη», πρόσθεσε.

Την παραίτησή της σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη,  καθώς φαίνεται να αντιδρά στο περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ηγέτες της ευρωζώνης και κυρίως στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στη φορολογία αλλά και στην αλλαγή της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο υπάγεται στις αρμοδιότητές της. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Βαλαβάνη έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της, ωστόσο, τίποτα δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.

Την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, γνωστοποίησε η βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου, που πρόσκειται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. 

Η κα Σωτηρίου δεν αποσαφηνίζει αν θα παραιτηθεί. Σημειώνει δε στη δήλωσή της ότι «είναι χρέος μας, από όποια θέση βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε, να υπηρετήσουμε την υπόθεση της αριστεράς του 21ου αιώνα, τη σωτηρία της χώρας από το καθεστώς υποδούλωσης και ατίμωσης, την αξιοπρέπεια του λαού μας». Για τη στάση της στη Βουλή, η κα Σωτηρίου αναφέρει πως «σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίσω τα μνημονιακά νομοσχέδια, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, δεν εκλέχτηκα για να ψηφίζω μνημόνια χειρότερα από τα προηγούμενα». 

«Ψηφίζω ΟΧΙ. Μεταξύ του άρτου της εξάρτησης, προτιμώ το ψωμί του ιδρώτα». Με τη δήλωση αυτή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης προαναγγέλλει την αρνητική του τοποθέτηση στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις «επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Αντίθετα, ο Δημήτρης Κοδέλας, που ήταν απόντας από την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, μέσω χθεσινής δήλωσής του γνωστοποίησε ότι πρώτα θα ψηφίσει "όχι" στα μέτρα και μετά θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα.

Από πλευράς του, ο Γιάννης Ζερδελής, που ήταν μεταξύ των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συνυπογράψει τα ξημερώματα του Σαββάτου δήλωση με την οποία γνωστοποιούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας, κατέστησε σαφές σήμερα ότι θα κρατήσει την έδρα του, ό,τι και να ψηφίσει στην ψηφοφορία της Βουλής.


"Όχι" θα ψηφίσει και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όπως γνωστοποίησε με σημερινή δήλωση της. «Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της.  

Ερωτηματικό παραμένει την ίδια ώρα και το θέμα που έχει ανακύψει με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πενήντα βουλευτές θα καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί τώρα, καθώς η διαδικασία προβλέπει διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Τι λέει η Αριστερή Πλατφόρμα

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούν έστω και τώρα να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν καταστροφής για την Ελλάδα και την Αριστερά. Σημειώνουν ότι χρειάζεται προσοχή να ην γίνει διάσπαση του κόμματος, καθώς όπως λένε δεν επιθυμούν να έχουν τα ίδια πράγματα όπως παλιά με τη διάσπαση του ΚΚΕ.. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι τους υπουργούς θα τους παραιτήσει ο πρωθυπουργός και είναι κάτι που περιμένουν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέλη της ΚΕ και οι βουλευτές τους δεν παραιτούνται. Όπως λένε εκλέχτηκαν από τον ελληνικό λαό στη Βουλή και τα μέλη της ΚΕ εκλέγονται και παραιτούνται από το συνέδριο και εκεί λογοδοτούν.

Ο Στάθης Λεουτσάκος προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας εξαπέλυσε επίθεση στους δημοσιογράφους και φωτογράφους που βρίσκονταν εκεί, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιδιωτική συνάντηση. «Ποιος σας κάλεσε εδώ; Πας κάπου ακάλεστος είστε σοβαροί; Τι θα τις κάνετε τις φωτογραφίες Θα τις πάτε στην ασφάλεια;» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα τα μάθετε όλα στην ώρα του» είπε από την πλευρά του ο Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ ο Νίκος Χουντής συνέστησε ψυχραιμία.

Έντονος προβληματισμός στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονος προβληματισμός σχετικά με την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, αλλά και για την ενότητα του κόμματος, αναπτύχθηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης τόνισε την ανάγκη το κόμμα να μείνει ενωμένο, που, όπως είπε, είναι το πιό σημαντικό θέμα στην παρούσα φάση, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο διαγραφών και ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος χωρίς διαγραφές.

Ο κ. Κορωνάκης επέκρινε την σκληρή στάση των εταίρων, κυρίως της Γερμανίας και σημείωσε την ανάγκη να αρχίσει άμεσα συζήτηση για την στρατηγική ανάκαμψη του κόμματος.

Πολλά μέλη του οργάνου επισήμαναν ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως, τόνισαν ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη.

Επικρίσεις διατύπωσαν ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) οι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Κοινή ήταν τέλος η διαπίστωση στην Πολιτική Γραμματεία ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνδρουλάκης: Η Καϊλή ήταν “δούρειος ίππος” της ΝΔΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για την διαγραφή της ευρωβουλευτού, που κρατείται από την Αστυνομία για υπόθεση διαφθοράς. Τα βήματα της κρίσης στην σχέση τους, οι υποκλοπές και η “επόμενη ημέρα” των εθνικών εκλογών.

Ακάρ: Αν η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει αύριο, να εγκαταλείψει τα λάθηΣήμερα 08:37 | Ειδήσεις

Η Ελλάδα, το Κυπριακό και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας.

Εύα Καϊλή: η ανάκριση για διαφθορά, τα μετρητά και οι συλλήψειςΣήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Για εμπλοκή σε υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ ελέγχεται η ευρωβουλευτης. Συνελήφθη ο σύντροφος της. Αναφορές για εντοπισμό χρημάτων στο σπίτι τους. Διαγράφηκε από ΠΑΣΟΚ και Ευρωσοσιαλιστές.


 


 

Ελληνοτουρκικά - Συρίγος: Ο Ερντογάν πρέπει να εμφανίσει κάποια “νίκη” στο κοινό τουΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Καθ. Διεθνών Σχέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις, το “Αμπντουλχαμίντ Χαν” και το έτοιμο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. Να υπάρξει ετοιμασία όλων των πολιτών για πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία, ζήτησε ο Κ. Ζιαζιάς

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μέγκαν Μαρκλ: Δεν με άφησαν να καλέσω την ανιψιά μου στο γάμο μου11:05“Σπίτι μου” – Κοινωνική στέγαση για νέους: Οι διατάξεις του νομοσχεδίου10:52Τροχαίο: “Τρελή πορεία” αυτοκινήτου κατέληξε σε στάση λεωφορείου10:39Εύα Καϊλή: Συνελήφθη ο πατέρας της με βαλίτσα γεμάτη χρήματα10:25Ανδρουλάκης: Η Καϊλή ήταν “δούρειος ίππος” της ΝΔ10:12“Κιβωτός ” - Μιχαηλίδου: τα περισσότερα παιδιά δεν πήγαιναν στο Λύκειο… για να δουλεύουν09:58Βελεστίνο: Οικογένεια με δυο παιδιά έμεινε στον δρόμο09:45Διανομέας παρέσυρε δρομέα (εικόνες)09:31Μπακς: Νέα νίκη για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο09:18Ακάρ: Αν η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει αύριο, να εγκαταλείψει τα λάθη09:05Εύα Καϊλή: η ανάκριση για διαφθορά, τα μετρητά και οι συλλήψεις08:52Ελληνοτουρκικά - Συρίγος: Ο Ερντογάν πρέπει να εμφανίσει κάποια “νίκη” στο κοινό του08:38Ενδοοικογενειακή βία: Απείλησε την σύζυγό του πως θα βγάλει καραμπίνα08:25Χριστούγεννα - Συντάξεις και επιδόματα: Πότε γίνονται οι πληρωμές08:11Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: γιορτή του ΕΕΣ στο Σύνταγμα07:58Μουντιάλ 2022: οι μεταδόσεις του Σαββάτου σε ANT1 και ANT1+07:45Γιώργος Σεφέρης: το Νόμπελ Λογοτεχνίας και η απονομή με την θρυλική ομιλία07:31“Υγεία πάνω απ’ όλα”: διαβήτης, ιώσεις και αδενώματα07:17Rapid test δωρεάν το Σάββατο σε 20 σημεία07:03Μουντιάλ 2022: Πέθανε δημοσιογράφος στον αγώνα Ολλανδία - Αργεντινή06:50
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο