LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2015 09:49

Τι λέει ο αναπληρωτής υπουργός που φέρεται να έβγαλε 80000 ευρώ στο εξωτερικό

Νέο δημοσίευμα με δηλώσεις του υπουργού. Η κυβέρνηση ζητεί να αποκαλυφθεί το όνομά του. Η εφημερίδα επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο.

Ευρώ - Χαρτονομίσματα

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με το οποίο αναπληρωτής υπουργός, που έχει άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, έβγαλε 80.000 ευρώ στο εξωτερικό, τον περασμένο Μάρτιο.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», η εφημερίδα «Μακεδονία» (του ίδιου Ομίλου) επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό ο οποίος -όπως αναφέρει στο δημοσίευμα- αρνήθηκε ότι έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό όσο είναι στην κυβέρνηση και ζήτησε επιτακτικά να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη στην αντίθετη περίπτωση.

Στο ερώτημα της εφημερίδας εάν “υπάρχει κάποια ανάλογη τραπεζική συναλλαγή που να αφορά κάποιο άλλο ποσόν, σε διαφορετικό χρόνο;” ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι “αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν έχει σχέση με την περίοδο κατά την οποία βρίσκομαι στην κυβέρνηση. Εγώ δούλευα στο Βέλγιο από το 1992…”.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την δημοσιοποίηση του ονόματος του υπουργού, σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει  τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας». 

Οι δύο εφημερίδες αρνούνται να αποκαλύψουν το όνομα του αναπληρωτή υπουργού και επικαλούνται το τραπεζικό απόρρητο ενώ η "Μακεδονία" επιμένει ότι διαθέτει το απαραίτητο αποδεικτικό έγγραφο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», σχολίασε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη το δημοσίευμα της "Θεσσαλονίκης", απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος μίλησε για μέλος της κυβέρνησης με ένα «Μ» και όχι με ένα «Ν» και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες αν ισχύει, σε διαφορετική περίπτωση να καταγγελθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε στο χθεσινό Briefing δήλωσε άγνοια για το θέμα: «Δεν έχω υπόψη μου το δημοσίευμα, δεν μπορώ να σχολιάσω».

 

Διαβάστε το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία 

Τι απαντά ο αναπληρωτής υπουργός για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της “Θεσσαλονίκης” ότι από τραπεζικό λογαριασμό μέλους της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού, ποσόν περίπου 80.000 ευρώ, κατά την περίοδο μετά την ορκωμοσία του. Το δημοσίευμα προκάλεσε κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αποκάλυψη της “Θ” ετέθη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη διάρκεια του πρώτου μπρίφινγκ το οποίο επαναλειτούργησε χθες, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώνει πως δεν είχε προλάβει να δει το δημοσίευμα και γι’ αυτό απέφυγε να το σχολιάσει.

Η “Θ”, δεσμευόμενη από το τραπεζικό απόρρητο το οποίο απαγορεύει τη δημοσιοποίηση τραπεζικών συναλλαγών προσώπων και θέλοντας να προστατέψει τις πηγές της, απέφυγε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της καθώς και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού από λογαριασμό του οποίου μετακινήθηκαν ποσά στο εξωτερικό, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει και τη δική του γνώμη. Η επικοινωνία με τον εν λόγω αναπληρωτή υπουργό κατέστη δυνατή μόλις χθες το απόγευμα κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί οι σχετικές οχλήσεις και τα ερωτηματικά από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίς το βράδυ πηγή του Μεγάρου Μαξίμου καλούσε την εφημερίδα “Θ” στην αυριανή της έκδοση (μη γνωρίζοντας προφανώς ότι πρόκειται για εβδομαδιαίο έντυπο), “στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού. Αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει  τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση”. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος, σε συνομιλία που είχε με τη “Μ”, αφού διέψευσε το δημοσίευμα της “Θ”, απαγόρευσε ρητά να δημοσιοποιηθεί το όνομά του απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφεί δικαστικά εναντίον της.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στη συνομιλία του με τη “Μ” το κυβερνητικό στέλεχος διέψευσε το δημοσίευμα της “Θ”, ζητώντας επιτακτικά να μην αναφερθεί επουδενί το όνομά του. Περιορίστηκε, ωστόσο, να αναφέρει ότι σε διάστημα πριν να μπει στην κυβέρνηση προέβη σε μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως “το δημοσίευμα που αναφέρεται σε μεταφορά ποσού 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, εντός του Μαρτίου, το διαψεύδω τελείως και εάν χρησιμοποιηθεί το όνομά μου θα κινηθώ εναντίον οποιασδήποτε εφημερίδας. Τώρα στέλνω και σχετική διάψευση στο Μαξίμου”.

Στο ερώτημα εάν “υπάρχει κάποια ανάλογη τραπεζική συναλλαγή που να αφορά κάποιο άλλο ποσόν, σε διαφορετικό χρόνο;” ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι “αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν έχει σχέση με την περίοδο κατά την οποία βρίσκομαι στην κυβέρνηση. Εγώ δούλευα στο Βέλγιο από το 1992…”.

Στην επισήμανση της “Μ” ότι το ερώτημα δεν αφορά χρήματα που αποκτήθηκαν κατά το μακρινό παρελθόν από δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά σε πρόσφατη μεταφορά χρημάτων, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι “…και η σύζυγός μου κινεί χρήματα και ούτε ξέρω τι κάνει και η σύζυγός μου μπορώ να σου πω”.

“Δεν ξέρετε εάν έχει γίνει μεταφορά χρημάτων από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προς το εξωτερικό;”, ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός και απάντησε: “Κατά τη διάρκεια που αναφέρεστε και από τότε που είμαι στην κυβέρνηση δεν υφίστανται τέτοιες μετακινήσεις. Δεν υπάρχει λογαριασμός στο Λουξεμβούργο. Διαψεύδω αυτό που γράφετε, δηλαδή τη μεταφορά 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου για την περίοδο που είμαι στην κυβέρνηση”.

Ε, ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ!
Στο ερώτημα: “Ενδέχεται, δηλαδή, να έχει γίνει μεταφορά χρημάτων, κάποιου άλλου ποσού, προς άλλες τράπεζες του εξωτερικού;”, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: “Ε, αυτό το ‘χει κάνει ο μισός πλανήτης, αλλά όχι σε περίοδο που είμαι μέσα στην κυβέρνηση”. Προσέθεσε επίσης ότι “η κόρη μου θα σπουδάσει στο εξωτερικό, είναι εύλογο ότι κάποια χρήματα θα χρειαστεί για να κάνει αυτές τις σπουδές της”. Παράλληλα, παρέπεμψε κάθε ενδιαφερόμενο να δει το “πόθεν έσχες” του στο οποίο φαίνονται όλοι οι λογαριασμοί του.

Η “Μ” εξακολουθεί να δεσμεύεται από το τραπεζικό απόρρητο από το οποίο δεν την “απελευθέρωσε” ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Ο λόγος ανήκει, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο εάν πράγματι το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όλες τις τραπεζικές κινήσεις από την Ελλάδα προς το εξωτερικό του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους, καθώς και των συγγενικών προσώπων του.
Στο θέμα παρενέβη χθες η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα σε σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη για όσα ειπώθηκαν το μεσημέρι στο μπρίφιγκ τονίζεται ότι “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτε - για την ακρίβεια απάντησε πως ‘δεν γνώριζε’ - ως προς το πρώτο που θα έπρεπε να γνωρίζει: Αν υπάρχει σήμερα κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, που έβγαλε χρήματά του στο εξωτερικό και μάλιστα αφότου ανέλαβε κι ενώ ασκεί καθήκοντα. Πότε θα μάθει; Και τι θα κάνει σχετικώς;”.

Στο μεταξύ χθες, η Μιράντα Ξαφά, η οποία όπως είπε προ ημερών έχει βγάλει τα χρήματά της στο εξωτερικό φοβούμενη Grexit, επανέλαβε την καταγγελία ότι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν μεταφέρει κι αυτοί τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε (παραπολιτικά fm): “Γιατί για μένα είναι πατριωτικό καθήκον να αφήσω τα χρήματά μου εδώ ενώ για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τα χρήματά τους έξω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;”.

ΓΝΩΜΗ
Ιδού η λύση

Αντιλαμβανόμαστε την έκπληξη της κυβέρνησης. Κι εμείς την ίδια νιώσαμε όταν λάβαμε γνώση της πληροφορίας πως από τραπεζικό λογαριασμό αναπληρωτή υπουργού, μεταφέρθηκε σε τράπεζα της δυτικής Ευρώπης ποσόν δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η εφημερίδα μας δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία που διαθέτει ούτε το όνομα του εν λόγω υπουργού, αφενός λόγω της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης πληροφοριών τραπεζικού απορρήτου και αφετέρου προκειμένου να μην εκτεθούν οι πληροφοριοδότες μας και τρωθεί το κύρος και η επαγγελματική τους καριέρα, καθώς ενδέχεται να είναι ορατό το αποτύπωμά τους στα τραπεζικά έγγραφα.

Τα στοιχεία που δώσαμε στην δημοσιότητα, είναι υπέρ αρκετά για να ερευνηθεί η εν λόγω καταγγελία. Ενδεικτικό της λεπτής θέσης στην οποία βρισκόμαστε είναι ότι ο εν λόγω υπουργός μας ζητεί να μην δημοσιοποιήσουμε το όνομά του απειλώντας μας πως σε τέτοια περίπτωση θα υποβάλλει μήνυση, ενώ το Μαξίμου μάς προκαλεί να τον κατονομάσουμε.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να απευθύνει στην Eurobank, μέσω της οποίας έγινε η τραπεζική συναλλαγή, όσο και στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος το ερώτημα για το αν υπάρχουν μέλη της που μετέφεραν χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην αλλοδαπή. Εκτός κι αν φοβάται πως θα είναι περισσότερα του ενός.

“Μ”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔεξίωση στο Προεδρικό: τα πολιτικά πηγαδάκια, οι καλεσμένοι και οι απουσίεςΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Ο κορονοϊός, οι ανεμβολίαστοι και η τουρκική επιθετικότητα κυριάρχησαν στα πολιτικά πηγαδάκια στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναστασιάδης σε Τουρκία: Κόκκινη γραμμή οι παράμετροι του ΟΗΕΣήμερα 11:06 | Ειδήσεις

«Δεν τίθεται θέμα να δεχτώ προαπαιτούμενα για να πάω σε συνομιλίες» τονίζει σε συνέντευξή του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Μητσοτάκης: ο κορονοϊός χτυπά πλέον μόνον τους ανεμβολίαστουςΧθες 12:02 | Ειδήσεις

«Δεν υπάρχει χώρος για διπρόσωπες τοποθετήσεις, η φημολογία δεν είναι ιδεολογία»  αναφέρει στο μήνυμά του για την 47η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Αποκατάστασης της Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριώνΧθες 14:08 | Ειδήσεις

Δημοκρατία σημαίνει δικαίωμα στην Εργασία, στην δωρεάν Παιδεία και στην Υγεία, αναφέρει σε μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή επέτειο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Σώο εντοπίστηκε το αγνοούμενο ζευγάρι (εικόνες)18:36Φωτιά στην Επίδαυρο: Μήνυμα από το “112” για εκκένωση χωριού18:22Βέλγιο: Καταστροφικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα (εικόνες)18:09Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ: “Κακός δαίμονας” για τις ΗΠΑ η Γαλλία (βίντεο)17:55Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής17:42Κορονοϊός: 1553 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:30Δέκα τροφές για τέλειο μαύρισμα17:17Βιασμός ανηλίκου στην Άρτα: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης17:03Πάρος: Πιστή άρπαξε από παπά την εγκύκλιο για τον εμβολιασμό και την έσκισε16:50Φωτιά στη Χαλκίδα16:38Ινδία: Στο έλεος του μουσώνα (εικόνες)16:25Άκης Πετρετζίκης: Φωτογραφίζει τον 22 ημερών γιo του16:11Φωτιά στη Ζάκυνθο15:57Εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν15:43Θεσσαλονίκη: Σακάτεψαν στο ξύλο 15χρονο - Αμοιβή δίνει η μητέρα του για πληροφορίες15:28Κρήτη: Εργαζόμενος ξενοδοχείου σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία 15:15Νορβηγία: τεράστιος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό (εικόνες)15:01Τροχαίο ατύχημα με έξι τραυματίες στην Εθνική Οδό14:49Μαρία Σάκκαρη: Η τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά της (εικόνες)14:35Φωτιά στη Σαλαμίνα14:22
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο