LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Ξένα δίκτυα

Δημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2014 13:53

O «Mad Max» Τσίπρας και ο φόβος που στοιχειώνει την ευρωζώνη

Ο παράγοντας "φόβος" επιστρέφει στην Ευρωζώνη, αναφέρει σε εκτενή αναφορά του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα το CNBC.

Αλέξης Τσίπρας - Υπουργείο Εξωτερικών - Δηλώσεις

Όλα τα βλέμματα είναι ξανά πάνω στην Ελλάδα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο που αναλύει τις οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα μας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης.

«Οι επενδυτές γνωρίζουν πως η αποτυχία εκλογής Προέδρου σε μία διαδικασία ψηφοφορίας που μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι, θα οδηγήσει σε εκλογές, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα επικρατήσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνεται στο άρθρο.

Αφού γίνεται αναφορά σε ορισμένες από τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, τονίζεται πως είναι απίθανο να βγει νικητής από μία πορεία σύγκρουσης με την τρόικα. «Αναλυτές εκτιμούν πως δεν έχει τύχη να κερδίσει μία αντιπαράθεση με την τρόικα και ότι στο τέλος –εσκεμμένα ή μη- θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ».

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΠΤΔ

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον, αναρωτιέται αν η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα βρει τον «Mad Max» στην κυβέρνηση.

«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πως μία Ελλάδα με αριστερή διακυβέρνηση θα συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες, ότι θα αρχίζουν να βγαίνουν χρήματα έξω από τη χώρα και ότι στο τέλος η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», επισημαίνει ο βρετανός αρθρογράφος.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΠΤΔ

CNBC: Ο παράγοντας φόβος επιστρέφει στην ευρωζώνη

Ο πολιτικός κίνδυνος θα επιστρέψει εκ νέου στη Ευρωζώνη το επόμενο έτος, καθώς θα πραγματοποιηθούν εκλογές στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ίσως και στην Ιταλία, αναφέρει τo CNBC με τίτλο «Fear factor returns to haunt the euro zone» προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου είναι υπαρκτός ο φόβος να έρθουν στο προσκήνιο τα λαϊκιστικά κόμματα.

«Εκδήλωση αυτού του φόβου αποτέλεσε η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πριν από μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο φόβος ενισχύεται και από την απέλπιδα ανάγκη της Ευρωζώνης για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως και από την ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην περίπτωση που παρουσιασθεί πολιτική αστάθεια και επανεμφάνιση της ανησυχίας για το χρέος στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Ο κ. Σαμαράς, που διαπραγματεύεται την έξοδο από το σχέδιο διάσωσης και το προϋπολογισμό του επόμενου έτους, τον οποίο ούτε η Τρόικα ούτε οι πολίτες θεωρούν βιώσιμο, επιχειρεί στην πραγματικότητα να μετατρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

Μια ιδιομορφία του ελληνικού εκλογικού συστήματος προβλέπει ότι στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην περίπτωση αυτή τις εκλογές θα κέρδιζε το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η απόφαση του κ. Σαμαρά ήταν ένα στοίχημα για να αναδείξει τους τωρινούς πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους τότε το άμεσο ξεπούλημα των ελληνικών μετοχών συνέβαλε σε αυτό.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί μια φρενίτιδα φόβου, δηλώνοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβερνητική συμμαχία και τις καταστροφικές της πολιτικές». Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υπήρξε κανέναν πολιτικό «ποντάρισμα», αναγνωρίζοντας παράλληλα την σημασία των αγορών. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί εκλογές. Κατά συνέπεια είμαι ήσυχος και πεπεισμένος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν τι σημαίνει πρόωρες εκλογές, ακούγοντας παράλληλα και τις αγορές, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο διάσωσης απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως την φοροδιαφυγή και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ δημιούργησε καινούργια με τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ελάφρυνση του χρέους, αύξηση των κρατικών δαπανών και την υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι υπόσχεται στους ψηφοφόρους να ακυρώσει το σχέδιο διάσωσης από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας. Με δεδομένο ότι η παρούσα κυβερνητική συμμαχία χρειάστηκε να διαπραγματευτεί τέσσερις μήνες με τους πιστωτές για την κάλυψη ενός ελλείμματος 2,5 δις ευρώ στο τρέχον σχέδιο διάσωσης, πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαπραγματευτεί μια υπερδεκαπλάσια διαγραφή χρέους;» διερωτάται η αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα οφείλει ήδη χρέος 7 δις ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο οπότε ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα για την όποια νέα κυβέρνηση. Η αντιστροφή στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχει επίσης την δική της σημασία. Οι αποδόσεις των ομολόγων τριετούς διάρκειας έχουν ξεπεράσει εκείνες των δεκαετών ομολόγων. Ο πανικός σχετικά με τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας αποτελεί φαινόμενο που απαντάται κανονικά σε αναδυόμενες αγορές, όταν οι επενδυτές αρχίζουν να ποντάρουν σε μεσοπρόθεσμες χρεοκοπίες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν υπό το φως της αντίδρασης των αγορών, η Τρόικα θα αποφασίσει να είναι πιο επιεικής με τον κ. Σαμαρά κατά τη διαπραγμάτευση για έξοδο από το σχέδιο διάσωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι εκλογές.»

Γεγονός είναι, σημειώνει ωστόσο η αρθρογράφος, ότι ακόμη και εάν υπερψηφισθεί η υποψηφιότητα που πρότεινε ο κ. Σαμαράς και επιβιώσει η κυβερνητική συμμαχία, αυτό θα προκαλούσε μια προσωρινή ανακούφιση. Ακόμη και εάν αποφευχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο έτος.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωπη με ένα ενδεχόμενο Grexit; Όχι δεν νομίζω» σημειώνει η αρθρογράφος προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, ακόμη και όταν η χώρα βλέπουν ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

«Η πρόκληση για τον κ. Τσίπρα, σε αυτό το σημείο, θα είναι να αποδείξει ότι δεν είναι ο λαϊκιστής, όπως είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα, και ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Εν κατακλείδι ο κ. Σαμαράς ελπίζει τώρα ότι οι αναταράξεις στις αγορές που προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα και η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να πείσουν τους βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και η υπόλοιπη Ευρωζώνη εύχονται σίγουρα το ίδιο, και εν αναμονή του αποτελέσματος οι επενδυτές θα πρέπει σίγουρα να αρχίσουν να εξετάζουν το μέγεθος της πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα λαϊκιστικά κόμματα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης το 2015.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜπακογιάννης στον ΑΝΤ1: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα (βίντεο)Σήμερα 09:55 | Ειδήσεις

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως δεν υπάρχουν γκέτο στην πρωτεύουσα. Τι είπε για τα φρεάτια και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

Μέρκελ: “κλείδωσε” η επίσκεψη της στην ΑθήναΧθες 13:37 | Ειδήσεις

Τη σχετική πρόσκληση της είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία.

Δένδιας: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζονται από τη νέα συμφωνίαΧθες 16:28 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη νέα συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: Θα είμαι υποψήφιος, ο Παπανδρέου να εγγυηθεί την ενότητα Χθες 18:31 | Ειδήσεις

Δεν κάνει πίσω όσον αφορά στην υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Τι ζητά από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπακογιάννης στον ΑΝΤ1: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα (βίντεο)10:22Ηράκλειο: Απείλησε υπαλλήλους καθαριότητας και τους πέταξε δυναμιτάκι!10:07Καρδίτσα: Νεκρό ζευγάρι από αναθυμιάσεις 09:54Γιαννιτσά - Ατύχημα Motocross: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες09:41Αχαϊα: Πήγαινε να αρραβωνιαστεί και βρέθηκε... αστυνομικό τμήμα09:27“Ήλιος”: νέα επεισόδια με έναν φόνο και ένα μοιραίο τροχαίο (εικόνες)09:14ΗΠΑ: Φονική επίθεση σε Πανεπιστήμιο 09:00Δήλεσι: Ηλικιωμένος που ποδοπατήθηκε από ληστές μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)08:46Τρόμος σε τσίρκο στη Ρωσία: Αρκούδα επιτέθηκε σε έγκυο θηριοδαμαστή (βίντεο)08:31Pyramidos: “Του Βοτανικού ο μάγκας” (βίντεο)08:18Κλιματική αλλαγή - Ισραήλ: Γυμνή φωτογράφιση για να σωθεί η Νεκρά Θάλασσα (εικόνες)08:04Δημοτικές εκλογές - Βόρεια Μακεδονία: Ήττα για τον Ζάεφ στον πρώτο γύρο07:51Κορονοϊός - Ζαούτης: Ο εμβολιασμός είναι το “όπλο” που έχουμε απέναντι στην πανδημία07:37Οδυσσέας Ελύτης: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας και η “πύρινη” ομιλία στη Σουηδική Ακαδημία (βίντεο)07:24Πετρέλαιο: “Φωτιά” η τιμή του07:09Κυψέλη: Φωτιά σε αυτοκίνητο06:56Γιαννιτσά - Ατύχημα Motocross: Αγωνία για τους τραυματίες - Δύο συλλήψεις06:42Κορονοϊός – ΕΟΔΥ: τα 164 σημεία για δωρεάν rapid test τη Δευτέρα06:29Η Γιουβέντους επικράτησε της Ρόμα (βίντεο)06:15Καιρός: Τοπικές βροχές και βοριάδες τη Δευτέρα06:03
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο