LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΕύβοιαΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2021 08:42 | Ανανέωση: 19 Σεπτεμβρίου 2021 08:48

Βόρεια Εύβοια - Πυρόπληκτοι: Δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξή τους

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να φύγει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, το “μαύρο” από τη ζωή τους.

φωτιά - Βόρεια Εύβοια

Κατάλοιπα στην ψυχολογία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας έχουν αφήσει οι πυρκαγιές οι οποίες έπληξαν σφοδρά την περιοχή το καλοκαίρι, όπως αναφέρουν τα κλιμάκια τα οποία παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη στην περιοχή από τον Αύγουστο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Τα τραύματα των ανθρώπων αυτών είναι ακόμα νωπά και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος ΠΕΨΑΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ «δεν πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί».

«Εμείς συναντήσαμε και σε παιδιά και σε ενήλικες φόβο γύρω από το γεγονός, την τραυματική εμπειρία να επαναλαμβάνεται και να περιγράφεται πολλές φορές, συναντήσαμε περιπτώσεις αϋπνίας και θλίψης. Σε όποιες περιπτώσεις οι συνάδελφοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έβλεπαν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις πέρα από τις αναμενόμενες που ο άνθρωπος διαχειρίζεται σε επίπεδο δύο τριών εβδομάδων, έγιναν οι σχετικές παραπομπές σε ψυχιάτρους οι οποίοι συμμετείχαν στα κλιμάκιά μας και στους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας», τονίζει ο κ. Θεοδωρουλάκης και εξηγεί: «Τα συμπτώματα τις πρώτες εβδομάδες δεν συνεπάγονται και κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας. Όλοι οι άνθρωποι όταν βιώσουμε ένα τραυματικό γεγονός που μας αποδιοργανώνει αντιμετωπίζουμε διάφορες επιπτώσεις. Μπορεί να είναι αϋπνίες, γιατί σκεφτόμαστε το γεγονός, μπορεί να είναι άρνηση πρόσληψης τροφής, μπορεί να είναι ένα γενικευμένο άγχος, και βέβαια η θλίψη και η δυσφορία που είναι αναμενόμενη μόνο και μόνο από τι περιβάλλον, στο οποίο διαβιούν οι άνθρωποι. Αυτά γίνονται συμπτώματα που χρειάζονται παρέμβαση μετά την τέταρτη εβδομάδα και όταν έχουμε συνδυασμό συμπτωμάτων. Δηλαδή όταν νιώθουμε κατάθλιψη σε συνδυασμό με διαταραχές ύπνου και διαταραχές πρόσληψης τροφής, όταν έχουμε ταχυκαρδίες, όταν έχουμε φλας μπακ, δηλαδή να ξαναβιώνουν το περιστατικό χωρίς να υπάρχει βέβαια φωτιά, τότε που η κατάσταση είναι βαρύτερη και συνεπάγεται σημαντική δυσλειτουργία διότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές λειτουργίες του, τότε υπάρχει παρέμβαση ψυχοθεραπευτική».

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εύβοια, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας των φορέων μελών της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ παρέχουν από τον Αύγουστο υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε όλη την Εύβοια.

φωτιά - Βόρια Εύβοια - Γούβες

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και βοήθεια σε απαραίτητα είδη σε περίπου 1.700 οικογένειες των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

«Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, έχει να διαχειριστεί πέρα από την καταστροφή τις αναμενόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καταστροφής, οι οποίες τους πλήττουν και σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος αλλά και σε επίπεδο οικονομικό διότι η Βόρεια Εύβοια είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: η μεγαλύτερη δραστηριότητα σε επίπεδο απασχόλησης και οικονομίας, ήταν συνδεδεμένη με το δάσος, και τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, με την καταστροφή του δάσους έχει πληγεί βάναυσα το εισόδημα πολλών από τους κατοίκους, γιατί είτε ήταν ρετσινοσυλλέκτες, δηλαδή συνέλεγαν ρετσίνι από τα πεύκα τα οποία πλέον δεν υπάρχουν, είτε ήταν βοσκοί και κτηνοτρόφοι και είχαν κοπάδια στην πλειονότητά τους ελευθέρας βοσκής, είτε μέσα στα δάση ως υλοτόμοι. Αυτό είναι το πρώτο άγχος που έχουν για την επόμενη ημέρα. Δεν ξέρουν αν θα έχουν εισόδημα στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Ειδικά όσοι είναι νεαρής ηλικίας που βλέπουν το μέλλον για τα επόμενα 30-40 χρόνια αβέβαιο, ήδη σε μεγάλο βαθμό ετοιμάζονται να φύγουν ακόμα και για το εξωτερικό. Αυτός είναι ο πρώτος φόβος που έχουν, δηλαδή η οικονομική αβεβαιότητα για το μέλλον. Ο δεύτερος μεγάλος φόβος που έχουν είναι εκείνος των φυσικών καταστροφών που μπορούν να επέλθουν από μία πλημμύρα και από ένα φυσικό φαινόμενο», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ.

Για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών, νέοι της περιοχής δραστηριοποιούνται, οργανώνοντας τοπικές ομάδες παρέμβασης και διάσωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και μάλιστα ζητούν να εκπαιδευτούν από κάποιον φορέα ώστε να μπορούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.

ΦΩΤΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ - ΕΛΙΑ

Τα κλιμάκια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας πραγματοποιούν κατ’ οίκον παρεμβάσεις, με στόχο να υποστηρίξουν τόσο ψυχολογικά όσο και με είδη πρώτης ανάγκης και να διασυνδέσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές με διαθέσιμες υπηρεσίες και φορείς.

«Ακόμα ένα άσχημο συναίσθημα είναι αυτό του μαύρου που κυριαρχεί, που πολλαπλασιάζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να επανέρχεται το τραυματικό γεγονός στην καθημερινότητα τους ακόμα και όταν προσπαθούν να ξεχάσουν, με ό, τι προβάλλεται στην τηλεόραση και με τις συνεχείς αναφορές στις πλημμύρες και στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Αυτό που ζητούν είναι να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μαύρο από τη ζωή τους. Τα δασαρχεία πρέπει να δώσουν άδεια να υλοτομηθούν τα καμένα δέντρα, να κοπούν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να φύγει το μαύρο από τη ζωή τους. Το δάσος από την πρώτη βροχή που είχε την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να πρασινίζει. Αν φύγει το μαύρο, αν επιτραπεί η υλοτόμηση και καθαρίσει το τοπίο μέσα σε ένα ή δύο μήνες θα επιστρέψει το πράσινο στη ζωή τους. Γιατί υπάρχουν χαμηλά φυτά όπως οι φτέρες που υπήρχαν κάτω από τα δέντρα κι επειδή είμαστε τυχεροί και ξεκίνησε το φθινόπωρο με βροχές, αυτό θα επαναφέρει τουλάχιστον ένα χρώμα στη ζωή τους πέρα από το μαύρο και αυτό είναι πολύ βασικό αίτημα όλων», σημειώνει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Ελπίδα δίνει το γεγονός ότι άνοιξαν κανονικά τα σχολεία στην περιοχή μετά από συνεχείς κινήσεις και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και χωρίς μάλιστα τα παιδιά να βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τις πρώτες εβδομάδες λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Στην προσπάθεια συμμετείχαν και συμμετέχουν κλιμάκια από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α., την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την Ε.Π.Α.Ψ.Υ., την Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», την Ε.ΨΥ.Κ.Α., την Ε.Προ.Ψ.Υ.Η., το Περιβολάκι, το Κ.Μ.Ο.Π. και την Ε.Ε.Ψ.Υ.Α.Κ.Μ παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας επικουρούμενα από εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στον Μαραθώνα

AUKUS: πως κλείστηκε η συμφωνία πίσω από την… πλάτη του Μακρόν

SpaceX: Επέστρεψαν στη Γη οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστήμονες BioNTech στον ΑΝΤ1: ανοίγει ο δρόμος για θεραπείες καρκίνουΧθες 20:18 | Ειδήσεις

Το ζευγάρι των Τούρκων επιστημόνων της BioNTech τονίζει στον ΑΝΤ1 ότι η τεχνολογία mRNA ανοίγει τον δρόμο για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.  ​

Μπακογιάννη για πολλαπλό μυέλωμα: Ελπίζω να είναι η τελευταία ατυχία στη ζωή μου (βίντεο)Χθες 23:26 | Ειδήσεις

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη μετά την αποκάλυψη για την περιπέτεια της υγείας της. Τι είπε για τη μάχη που ξεκινά.

Ρόδος - 8χρονη: νέες ιατρικές εξετάσεις και κατάθεση από πρόσωπο “κλειδί”Χθες 22:47 | Ειδήσεις

Πρόσωπο που γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να δώσει σημαντικά στοιχεία.

#MeToo - ιστιοπλοΐα: στο εδώλιο ο προπονητής για βιασμό 11χρονης αθλήτριαςΧθες 20:38 | Ειδήσεις

Η πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo. Στο ΜΟΔ ο προπονητής αθλήτριας, κατηγορούμενος για βιασμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατερίνα Στικούδη: Η πρώτη ανάρτηση μετά τη γέννηση του γιου της (βίντεο)23:59Ακρόπολη: Ο Στέφανος Ντούσκος άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα (εικόνες)23:50Μπακογιάννη για πολλαπλό μυέλωμα: Ελπίζω να είναι η τελευταία ατυχία στη ζωή μου (βίντεο)23:44Ρόδος - 8χρονη: νέες ιατρικές εξετάσεις και κατάθεση από πρόσωπο “κλειδί”23:33Φαίη Σκορδά: Σπάνια βραδινή έξοδος για την παρουσιάστρια (εικόνες)23:22Καρκίνος κεφαλής τραχήλου: ό,τι πρέπει να γνωρίζετε23:11Κορονοϊός - Βρετανία: “Καμπανάκι” για την αύξηση κρουσμάτων 23:00Κοζάνη: Χωρίς θέρμανση για δεύτερη νύχτα η πόλη22:47Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Η ατζέντα της Συνόδου22:35Μαντάμ Τισό - Ντουμπάι: το πρώτο μουσείο στον αραβικό κόσμο22:23Eurostat: 1 στους 4 Έλληνες αντιμέτωπος με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό22:11Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πρίγκηπος: Το Ελληνικό Ορφανοτροφείο και η διάσωση του22:00Λαμία - Άρης: Νίκη “ανάσα” για τους “κίτρινους”21:47Ανήλικη χάθηκε στον Πειραιά και βρέθηκε στην Ερέτρια21:37Παναθηναϊκός - Ιωνικός: Πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα για τους “πράσινους”21:25Διαβατήρια: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης21:12Χρυσή Αυγή - Οικογένεια Φύσσα: Οργή για την αποφυλάκιση Πατέλη20:58#MeToo - ιστιοπλοΐα: στο εδώλιο ο προπονητής για βιασμό 11χρονης αθλήτριας20:46Φωτιά στο Μάτι: Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής20:33Επιστήμονες BioNTech στον ΑΝΤ1: ανοίγει ο δρόμος για θεραπείες καρκίνου20:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο