LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΔωδεκανήσαΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2021 13:22

Αγοραπωλησίες ακινήτων σε Τούρκους: Δεκάδες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση

Πως Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν βρει τρόπους να παρακάμψουν την νομοθεσία και να αποκτήσουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου. 

Λέρος

Σαράντα εννέα άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, βρέθηκαν υπόλογοι σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών και δη σε Τούρκους σε δικογραφία, που σχηματίστηκε κατόπιν αναφοράς του δημάρχου Λέρου κ Μιχάλη Κόλλια.

Το θέμα είχε προσλάβει μάλιστα πανελλήνια διάσταση μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν βρει τρόπους να παρακάμψουν την νομοθεσία και να αποκτήσουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία περί δικαιοπραξιών, για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος, απαγορεύεται η απόκτηση γης από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ στην ελληνική παραμεθόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει από το 2013 μέχρι και το 2017 να κάνουν επτά αγορές ακινήτων μέσω ενός διευρυμένου δικτύου φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών.

Η τελευταία αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το 2018 μέσω ενός Τούρκου ακαδημαϊκού, ο οποίος κατέχει διαβατήριο κράτους-μέλους της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός αγόρασε για λογαριασμό ενός εκ των τριών Τούρκων επιχειρηματιών έκταση περίπου 950 τ.μ. έναντι 130.000 ευρώ σε περιοχή κοντά στο ναύσταθμο και το παρατηρητήριο του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Λέρο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και τα επτά προηγούμενα ακίνητα συνολικού εμβαδού 16,4 στρεμμάτων που αγοράστηκαν έναντι 2,94 εκατ. ευρώ, βρίσκονται περίπου στην ίδια περιοχή.

Οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα ακίνητα, αλλά κυρίως το πολύ υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτησή τους, σε σχέση με τα δεδομένα της κτηματαγοράς του νησιού, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Δικαιοσύνη, η οποία διενήργησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Την 23η Απριλίου 2018 υποβλήθηκε από τον Δήμαρχο Λέρου σχετική αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία. Κατόπιν Εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 ασκήθηκε εις βάρος 49 κατηγορούμενων ποινική δίωξη για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην ως άνω πράξη, και της συνέργειας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην ως άνω πράξη.

Πιο συγκεκριμένα 6 συμβολαιογράφοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος (άπαξ και κατ’ εξακολούθηση) που συνίσταται στο ότι, στην Αθήνα με την ιδιότητά τους ως συμβολαιογράφοι συνέταξαν συμβόλαια για την μεταβίβαση ακινήτων στην Αθήνα, τη Λέρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μυτιλήνη, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2016 έως και τις 6 Δεκεμβρίου 2018 παρά το γεγονός ότι, απαγορεύεται ρητώς δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 25 και 30 του Ν. 1892/1990 ως ισχύει, που έχει τεθεί για την προστασία των συμφερόντων του κράτους, η μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα ευρισκόμενα σε παραμεθόρια περιοχή, σε φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια εκτός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή Αρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών του άρθρου 26 Ν. 1892/90 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Φέρονται μάλιστα με τα συμβόλαια που συνέταξαν να σκόπευαν να προσπορίσουν όφελος στους συμπράξαντες σε αυτά.
Κατηγορούμενοι βρέθηκαν και δικηγόροι που παραστάθηκαν στα συμβόλαια εκπροσωπώντας εταιρείες με έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αγγλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Γαλλία κλπ).

Οπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη αρμοδίως από την Εισαγγελία στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντισυμβαλλόμενοι δεν ήταν φυσικά πρόσωπα, αλλά εταιρίες με έδρα εντός κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν υφίστανται απαγορεύσεις για δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές, παρά το γεγονός ότι μέλη, νόμιμοι εκπρόσωποι τους είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Σε μια περίπτωση αντισυμβαλλόμενοι στα συμβόλαια ήταν Γάλλοι υπήκοοι, τουρκικής καταγωγής. Προέκυψε επιπλέον ότι για ορισμένα ακίνητα που άλλαξαν χέρια, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις στην επιτροπή παραμεθορίου οι οποίες απορρίφθηκαν και ακολούθως προχώρησαν στη σύσταση των εταιριών.

Επιπλέον προέκυψε ότι ως εκπρόσωποι αγοραστών ή και πωλητών σε δικαιοπραξίες που ελέγχθηκαν είναι ίδια πρόσωπα.
Ωστόσο προέκυψε ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντα του συμβολαιογράφου να διαπιστώσει εάν μια δικαιοπραξία είναι εικονική.
Ούτε μπορούν και έχουν υποχρέωση να ελέγξουν αν οι εταιρείες συστάθηκαν με σκοπό να προχωρήσουν οι δικαιοπραξίες σε παραμεθόρια περιοχή χωρίς να απαιτείται σχετική έγκριση.

Προέκυψε έτσι ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος στις ανωτέρω πράξεις, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση που φέρονται τελεσθείσες στην Αθήνα, τη Λέρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μυτιλήνη.

Ως εκ τούτου η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου εισηγήθηκε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος των κατηγορούμενων.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά - σύζυγος 20χρονης: Να μην συμβεί σε κανέναν αυτό που πάθαμε εμείς

Πάτρα: Κορονοπάρτι με εκατοντάδες άτομα και ποτά (εικόνες)

Ρωσία: Ένοπλη επίθεση με νεκρούς μαθητές σε σχολείο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά: “καταπέλτης” η δίωξη για τον δολοφόνο της Καρολάιν Σήμερα 11:57 | Ειδήσεις

Αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα ο 33χρονος πιλότος. Γιατί κρίθηκε ύποπτος φυγής.

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε βυτιοφόρο σήμανε συναγερμόΣήμερα 12:02 | Ειδήσεις

Εκκενώνεται ο οικισμός Νεόκτιστα στον Ασπρόπυργο λόγω της φωτιάς σε βυτιοφόρο. Το μήνυμα από το 112 που έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Εμβόλια – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότηταΣήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Υγείας για τα εμβόλια της AstraZeneca, τις ακυρώσεις, την Επιτροπή και τα «ευεργετήματα» στους εμβολιασμένους.

Dior στο Καλλιμάρμαρο: Η λάμψη της μόδας στην Αθήνα (εικόνες)Σήμερα 06:15 | Ειδήσεις

Λαμπερές εικόνες από το κέντρο της Αθήνας, με το Καλλιμάρμαρο να γεμίζει από υψηλούς καλεσμένους και μόδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: έρχονται οι καλύτερες ημέρες του Ιουνίου (βίντεο)12:16Ασπρόπυργος: Φωτιά σε βυτιοφόρο σήμανε συναγερμό12:04Γλυκά Νερά: “καταπέλτης” η δίωξη για τον δολοφόνο της Καρολάιν 11:52Copa America: Η Βραζιλία “διέλυσε” το Περού11:40Προανακριτική για Παππά: Νέα στοιχεία κατέθεσε ο Καλογρίτσας11:29Μειωμένος ΦΠΑ: Μονιμοποίηση για τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου11:17Friends Reunion: Το βίντεο του παρουσιαστή από τα παρασκήνια11:05Πέθανε ο Τζιαμπέρο Μπονιπέρτι10:52Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: η Καρολάιν είχε εκμυστηρευτεί σε φίλη της ότι ήθελε να χωρίσει10:41Πανελλήνιες 2021: τα θέματα στην Χημεία10:29Πανελλήνιες 2021: τα θέματα στην Πληροφορική10:17Πανελλήνιες 2021: τα θέματα στην Κοινωνιολογία10:06Euro 2020: κομβική η Παρασκευή για 4ο και 5ο όμιλο!09:56Φωτιά στην Αταλάντη09:43Εμβόλια – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα09:31Γλυκά Νερά – Δημητρακόπουλος για πιλότο: εγκληματική προσωπικότητα χωρίς κανέναν δισταγμό09:19Αριζόνα: ένοπλος πυροβολούσε πολίτες μετακινούμενος με αυτοκίνητο09:06Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Εκπαιδευτής πιλότου: αντέγραψε όσα του είπα για την επίθεση στο σπίτι μου08:54Γλυκά Νερά: Η κυνική ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της Καρολάιν08:41Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: ο διάλογος των αστυνομικών με τον σύζυγο της Καρολάιν στην Αλόννησο (βίντεο)08:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο