LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΚορινθίαΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2015 23:04

Κόρινθος: Βίντεο από τις υποβρύχιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαιού

Σημαντικά τα ευρήματα από τις έρευνες στο λιμάνι το οποίο διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου.

Υποβρύχιες έρευνες - Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου - Κόρινθος

Σημαντικά ευρήματα αποκάλυψαν οι υποβρύχιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, που συνεχίστηκαν για τρίτη χρονιά από το Lechaion Harbour Project, μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

Στόχος της έρευνας, η μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από τα πιο καίρια ευρήματα, οι ξυλότυποι θεμελίωσης δυτικά του διαύλου, που αν επαληθευτεί η χρονολόγησή τους (5ος αι. π. Χ.), θα πρόκειται για μια μεγάλη και καινοτόμο λιμενική δραστηριότητα της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου.

«Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2015, το Lechaion Harbour Project διεξήγαγε ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις στην περιοχή του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) και στους ξυλότυπους θεμελίωσης δυτικά του διαύλου (Caisson Area 2)», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συνοψίζει τα σημαντικότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ως εξής:

1. Δυτικά του διαύλου είχαν εντοπιστεί και αποτυπωθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους τα κατάλοιπα έξι ξυλοτύπων θεμελίωσης που πιθανώς αποτελούν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας συνολικού μήκους 57 μέτρων. Κατά τη φετινή περίοδο, ανασκάφηκε λεπτομερώς η δυτική και βόρεια πλευρά του Ξυλοτύπου Θεμελίωσης 5 (Caisson 5) και αποκαλύφθηκαν όλα τα επί μέρους ξύλινα δομικά στοιχεία της κατασκευής. Ο ξυλότυπος έχει μήκος 9,9 μέτρα και πλάτος 5,8 μέτρα και σώζεται σε ύψος 0,8 μέτρων. Ο Ξυλότυπος Θεμελίωσης 5 (Caisson 5) διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και η μελέτη του θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής λιμενικών έργων κατά την ύστερη αρχαιότητα.

Υποβρύχιες έρευνες - Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου - Κόρινθος

Παλαιότερες ραδιοχρονολογήσεις τοποθετούν τους ξυλότυπους αυτής της περιοχής στην ίδια οικοδομική φάση με τη μεγάλη Βασιλική του Λεωνίδη (5ος αιώνα μ.Χ.).

Εάν η χρονολόγηση αυτή επαληθευτεί, θα πρόκειται για μεγάλης έκτασης και καινοτόμο λιμενική δραστηριότητα της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου. Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί το συγκεκριμένο χώρο από άλλους αντίστοιχους λιμένες αυτής της περιόδου, όπου συνήθως επαναχρησιμοποιούσαν πρωιμότερες κατασκευές Ρωμαϊκών ή Κλασικών χρόνων. Η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός Ελλαδικού χώρου, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων, την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας και τη σύνδεσή τους με τα υπόλοιπα κτίσματα του εξωτερικού και εσωτερικού λιμένα.

 Υποβρύχιες έρευνες - Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου - Κόρινθος

2. Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα είχαν εντοπιστεί τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου (Entrance Channel). Οι καταποντισμένοι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 45,4 μέτρων και έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 13 μέτρων Βορειοδυτικά του διαύλου εντοπίστηκε και ανασκάφηκε τμήμα μνημειώδους κατασκευής (Structure 1) μήκους 11,2 μέτρων και πλάτους 4,3 μέτρων, το οποίο φαίνεται να αποτελεί τμήμα των διαμορφώσεων της εισόδου του λιμένα. Σώζεται σε ύψος τριών δόμων και έχει ύψος 3,12 μέτρων. Η θεμελίωση του βρίσκεται σε βάθος -4,62 μέτρων, γεγονός που αποτελεί σημαντική ένδειξη τόσο για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή όσο και για την πιθανότητα τμήμα της κατασκευής να είχε θεμελιωθεί εξαρχής υποβρυχίως. Οι δόμοι του φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους και είναι πολύ πιθανό ορισμένοι εξ' αυτών να αποτελούν υλικό σε δεύτερη χρήση.

3. Κατά τις προηγούμενες περιόδους, η Δυτική Προβλήτα (Western Mole) είχε αποτυπωθεί σε μήκος 46,1 μέτρων και πλάτος 14,4 μέτρων (μέγιστο ορατό πλάτος). Το 2015 διεξήχθη εκτενέστερη ψηφιακή αποτύπωση της προβλήτας εστιάζοντας στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες με σκοπό να αποσαφηνιστεί η χρονολογική και κατασκευαστική σύνδεσή της με τις υπόλοιπες προβλήτες.

Υποβρύχιες έρευνες - Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου - Κόρινθος

Παράλληλα, διεξήχθησαν εκ νέου γεωφυσικές έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και τομογράφο υποδομής πυθμένα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D parametric sub-bottom profiler). Η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας για πρώτη φορά στα πλαίσια αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου θα οδηγήσει σε λεπτομερή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης αποκωδικοποιώντας την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας. Επιπλέον, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με άλλες αρχαίες λιμενικές κατασκευές ή ευρήματα που βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Υποβρύχιες έρευνες - Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου - Κόρινθος

Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο κέντρο ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό την διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του Δρ. B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLockdown χωρίς sms και κυκλοφορία μέχρι τα μεσάνυχταΧθες 19:00 | Ειδήσεις

Στο Μαξίμου μελετούν το τελικό σχέδιο για τα sms, τις υπερτοπικές μετακινήσεις και την ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

AstraZeneca: με θρόμβωση νοσηλεύεται 35χρονος μετά τον εμβολιασμό τουΧθες 20:38 | Ειδήσεις

Ο 35χρονος εμφάνισε αρτηριακή θρόμβωση, ενώ είχε παραλύσει και το αριστερό του πόδι και αμέσως εισήχθη στην Αγγειοχειρουργική Κλινική.

Εμβόλιο Pfizer - ΗΠΑ: “Πράσινο φως” για την χρήση του σε παιδιά 12 - 15 ετώνΣήμερα 06:05 | Ειδήσεις

Επεκτάθηκε στα παιδιά 12-15 ετών η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την COVID-19, ανακοίνωση ο FDA.

Δολοφονία στην Ζάκυνθο: θα “μιλήσει” το αυτοκίνητο των δραστών; (βίντεο)Χθες 20:18 | Τοπικά Νέα

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για το υλικό από κάμερες ασφαλείας, τους δράστες και τις σχέσεις του θύματος. Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τυνησία: Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του06:41ΥΠΑΑΝ: Διαγραφή ιστοσελίδας με προϊόντα - “μαϊμού”06:28Εμβόλιο Pfizer - ΗΠΑ: “Πράσινο φως” για την χρήση του σε παιδιά 12 - 15 ετών06:15Καιρός: άνοδος θερμοκρασίας την Τρίτη06:03Λονδίνο: Διάσωση φάλαινας από τον Τάμεση (βίντεο)23:59Τουρισμός - Le Point: Ύμνοι για την “ανεξερεύνητη” Ελλάδα23:51 Σαρκώδη χείλη στο λεπτό με μικρά μυστικά του μακιγιάζ23:45Βαριές “καμπάνες” για παράνομο εμπόριο23:38Τα απίστευτα οφέλη της κανέλας23:30ΥΠΕΞ για Ισραήλ: έκκληση για αποχή από τη χρήση βίας23:21Robert Downey Jr: Το σπαρακτικό δημόσιο μήνυμα για τον θάνατο του βοηθού του23:158 βήματα για να αντιμετωπίσεις την κατακράτηση υγρών23:07Καταδίκη πατέρα για “μαρτύρια” στα παιδιά και την σύζυγο του22:58Παναθηναϊκός - Λάζλο Μπόλονι: τέλος από το “τριφύλλι”22:46Κόρινθος: Στη φυλακή ο πατέρας που κατηγορείται για τον βιασμό της κόρης του (βίντεο)22:34Φάλαινα βρέθηκε νεκρή με τσιπς, ζυμαρικά και πλαστικές σακούλες στην κοιλιά 22:22Θεσσαλονίκη: αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Εύοσμο (εικόνες)22:10Μασκ: το σύνδρομο Άσπεργκερ και οι “κουφές” αναρτήσεις στο Twitter (βίντεο)21:58Μητσοτάκης σε Γιάνσα για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν απειλείται21:45Τροχαίο στο Χαϊδάρι: “Τρελό” λεωφορείο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα (εικόνες)21:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο