Βήματα πίσω από την Ελλάδα για να… “περάσει” το σχέδιο για την α΄ κατοικία
Του Νίκου Ρογκάκου
Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι θα κάνει Αθήνα και Θεσμοί στο θέμα της νέας ρύθμισης για την προστασία της α΄ κατοικίας, ώστε η τροπολογία να κατατεθεί στην Βουλή το συντομότερο, χωρίς να αποκλείεται η κατάθεση να γίνει σήμερα, αλλιώς θα γίνει την Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πεδίο των επιχειρηματικών δανείων, που φαίνεται να είναι «κόκκινο» πανί για τους Ευρωπαίους, η κυβέρνηση χαμηλώνει τα όρια της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, που έχει προσημειωθεί για το δάνειο. Έτσι ενώ για τα στεγαστικά δάνεια, το σχέδιο προβλέπει αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, για τα επιχειρηματικά ο πήχης πέφτει στις 180.000 ευρώ. Παρά ταύτα, μένει η διαφωνία με τους Ευρωπαίους για το υπόλοιπο του δανείου, καθώς ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρηθεί στις 130.000 ευρώ, όπως για τα στεγαστικά, οι Θεσμοί πιέζουν για τις 50.000 ευρώ.
Πιο χαμηλά βάζει τα όρια η κυβέρνηση και στα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής. Έτσι το όριο των καταθέσεων πέφτει στις 20.000 ευρώ, ενώ η αξία των υπολοίπων ακινήτων δεν θα φτάνει στις 100.000 ευρώ.
Αν και πρόκειται για σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, που προέβλεπε 65.000 ευρώ και 260.000 ευρώ αντιστοίχως, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για πολύ χαμηλότερα όρια λοιπών ακινήτων.
Τραπεζικές πηγές παραδέχονται ότι παρά τα χαμηλότερα όρια που θέτει η κυβέρνηση, η περίμετρος προστασίας δεν περιορίζεται σημαντικά, όπως θέλουν οι Ευρωπαίοι, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 150.000 δάνεια αντί των 180.000 που κάλυπτε το αρχικό σχέδιο. Οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται, ωστόσο, γιατί επιμένουν σε τέτοιο βαθμό οι Θεσμοί, από τη στιγμή που τα «νούμερα» βγαίνουν για τις τράπεζες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ασκούνται και πολιτικές πιέσεις στην Αθήνα, εκτίμηση που, αν ευσταθεί, σημαίνει ότι ο μήνας του μέλιτος των Ευρωπαίων με την κυβέρνηση, βρίσκεται στο τέλος του…
Η ελληνική κυβέρνηση έχει «πατήσει» στο κυπριακό σχέδιο «Εστία», προκειμένου να αντικαταστήσει το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη κι ακολουθεί- επί του παρόντος- και τη γραμμή της κυπριακής κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση των επίμαχων διατάξεων, χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς.
Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν «θα δούμε τι θα φέρουν οι Ελληνικές Αρχές», χωρίς να σηκώσουν τους τόνους, ωστόσο το μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα ήταν σαφές και προειδοποιητικό: πέρα από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού). Και το μήνυμα ελήφθη.