LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Οκτωβρίου 2018 08:59

“Τέλος εποχής” για το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία!

Μια πολυετής παράδοση που είχε αναδείξει την Ελβετία σε παγκόσμιο κέντρο τραπεζικής διαχείρισης αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ελβετικό φράγκο - Ευρώ

Τέλος εποχής και επισήμως για το περίφημο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας που διατηρήθηκε για 84 ολόκληρα χρόνια και παγίωσε μία άνευ προηγουμένου τάση, η οποία ανέδειξε τη χώρα σε παγκόσμιο κέντρο διαχείρισης εξωχώριου πλούτου, συγκεντρώνοντας ενεργητικό εύπορων πολιτών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η χθεσινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στέλνει ένα μήνυμα διαφάνειας στη διαχείριση του πλούτου, με τον κλοιό των φορολογικών ελέγχων να σφίγγει σε μία ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φορολογική απάτη, ώστε να αποκαλυφθεί το μαύρο χρήμα που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους.

Τώρα που καταρρίπτεται το άβατο των ελβετικών τραπεζών, η Ελβετία αρχίζει αυτομάτως, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, να μοιράζεται τα δεδομένα πελατών με φορολογικές αρχές σε δεκάδες άλλες χώρες, όπως αναφέρει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ξεκίνησε η ανταλλαγή στοιχείων

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση της Ελβετίας (FTA) ανακοίνωσε χθες ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες. Το τραπεζικό απόρρητο συνεχίζει να ισχύει σε κάποιους τομείς - για παράδειγμα, οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν αυτόματα να δουν τι έχουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ωστόσο, παρήλθαν οι ημέρες που οι καλοπληρωμένοι Ευρωπαίοι μπορούσαν να αποταμιεύουν πλούτο εκτός συνόρων κάτω από τη μύτη των φορολογικών αρχών. Η αρχική ανταλλαγή επρόκειτο να είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν εννέα ακόμα περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσεϊ, Νορβηγία και Νότια Κορέα. «Η Κύπρος και η Ρουμανία επί του παρόντος εξαιρούνται, καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων», ανέφερε η FTA.

Η μετάδοση στοιχείων στην Αυστραλία και τη Γαλλία καθυστέρησε «καθώς αυτά τα κράτη δεν μπορούν ακόμα να δώσουν στοιχεία στην FTA για τεχνικούς λόγους», ανέφερε η FTA, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμα λάβει στοιχεία από την Κροατία, την Εσθονία και την Πολωνία.

Περίπου 7.000 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA συγκεντρώνουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην ελβετική φορολογική αρχή. Η FTA με τη σειρά της στέλνει πληροφορίες σε περίπου 2 εκατ. λογαριασμούς σε χώρες-εταίρους.

Η ετήσια ανταλλαγή στοιχείων θα επεκταθεί τον επόμενο χρόνο σε περίπου 80 κράτη-εταίρους, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προδιαγραφές για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.

 Η αρχή έγινε στις 29 Οκτωβρίου του 2014 στο Βερολίνο, όταν 51 χώρες υπέγραψαν συμφωνία σε μία προσπάθεια να βάλουν τέλος στη φοροαποφυγή και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επιπλέον 30 χώρες να δεσμεύονται ότι θα προσχωρήσουν στην εν λόγω συμφωνία εντός του 2018.

Η διεθνής προσπάθεια κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου είχε βάλει ωστόσο τις βάσεις της το 2010 με την Πράξη Φορολογικής Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών (FATCA) στις ΗΠΑ, που υποχρέωνε τις ξένες τράπεζες να αναφέρουν στην αρμόδια αμερικανική φορολογική υπηρεσία τους offshore λογαριασμούς Αμερικανών πελατών άνω των 50.000 ευρώ. Η κίνηση αυτή ώθησε πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία- να απαιτήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών το 2011.

AP - European Central Bank - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Φρανκφούρτη

Μείωση καταθέσεων

Στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δείχνουν σημαντική μείωση του αμερικανικού χρήματος σε ελβετικούς λογαριασμούς. Αμερικανοί πελάτες κρατούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας μικρότερης των 80 δις δολαρίων πριν από τρία έτη συγκριτικά με τα 165 δις δολάρια του 2006. Υπολογίζεται επίσης, σύμφωνα με οικονομολόγους, ότι 7,5 τρις δολάρια βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές παγκοσμίως χάνουν περί τα 100 δις δολάρια σε έσοδα κάθε χρόνο.

Το τραπεζικό απόρρητο είναι μία υπό όρους συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και των πελατών της, η οποία διασφαλίζει ότι οι προηγούμενες δραστηριότητες παραμένουν ασφαλείς, εμπιστευτικές και ιδιωτικές. Ενώ ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα επιβάλλουν οικειοθελώς το τραπεζικό απόρρητο, άλλα ιδρύματα δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου η πρακτική αυτή έχει νόμιμη υπόσταση και προστασία, όπως για παράδειγμα οι φορολογικοί παράδεισοι. Τα τραπεζικά απόρρητα στην πλειονότητά τους απαγορεύουν τη διάθεση πληροφοριών του πελάτη σε τρίτους χωρίς τη συναίνεσή του ή χωρίς την ύπαρξη καταγγελίας για εγκληματική δράση. Επιπλέον ιδιωτικότητα παρέχεται σε επιλεγμένους πελάτες μέσω αριθμημένων τραπεζικών λογαριασμών ή θυρίδων.

Οι ιταλικές ρίζες του τραπεζικού απόρρητου

Η ιστορία και εξέλιξη του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί μία παράδοση που ξεκίνησε από Ιταλούς εμπόρους κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι οποίοι συναλλάσσονταν με εχεμύθεια μεταξύ τους σε μία περιοχή κοντά στη βόρεια Ιταλία η οποία στο μέλλον θα εξελισσόταν στην ιταλόφωνη Ελβετία.

Πρώτη φορά το τραπεζικό απόρρητο επικυρώνεται από τους τραπεζίτες και το Μεγάλο Συμβούλιο της Γενεύης το 1713, με τροπολογία που θεσπίζει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν αρχείο με τα στοιχεία των πελατών τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να τα διαθέσουν πέραν του πελάτη, ή κατόπιν εντολής του Συμβουλίου της πόλης. 

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, το 1815, το Συμβούλιο της Βιέννης καθιστά την Ελβετία χώρα ουδέτερη ως προς τον γεωπολιτικό ιστό, μία απόφαση που έχει σαν αποτέλεσμα την αθρόα εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΕΚΤ

Ο συνδυασμός του τραπεζικού απορρήτου που έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας, σε συνδυασμό με τη σιγουριά που προσφέρει η ουδετερότητα της Ελβετίας σε σχέση με το παγκόσμια δρώμενα, καθιστούν το ελβετικό κράτος τον πιο ασφαλή προορισμό για τις καταθέσεις χρημάτων και όχι μόνο.

Κι όμως, μέχρι το 1934 το τραπεζικό απόρρητο εφαρμόζεται ως εθιμοτυπικό δίκαιο, καθώς δεν αποτελεί νόμο του ελβετικού συντάγματος.

Η μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων που έχει αρχίσει να συντελείται από το 1910, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλοντας να αποφύγουν την υψηλή κρατική φορολόγηση, απόρροια της ραγδαίας αύξησης των αμυντικών δαπανών, οδήγησε την Ελβετία στη θέσπιση του νόμου αυτού, σε μία Ευρώπη που είναι θέμα χρόνου να ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου.

Με την ψήφιση του τραπεζικού νόμου του 1934 όπως είναι γνωστός, το τραπεζικό απόρρητο αποτελεί νόμο του κράτους και η παραβίασή του από τη μεριά των ιδρυμάτων ή των τραπεζιτών συνιστά ποινικό αδίκημα.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου οι ελβετικές τράπεζες γίνονται πόλος έλξης για ολόκληρη την Ευρώπη, όπου πλέον στους λογαριασμούς τους και στις θυρίδες διαφυλάσσονται μετρητά και τιμαλφή από πλούσιους Γάλλους επιχειρηματίες, Γερμανούς αξιωματικούς, Καθολικούς επισκόπους, καθώς και περιουσιακά στοιχεία από κατασχέσεις του ναζιστικού κόμματος σε Εβραίους πολίτες. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Πρωινοί Τύποι”- Ο Σταϊκούρας για κατώτατο μισθό, πάγιες δαπάνες και ενοίκια ΙουνίουΣήμερα 09:53 | Ειδήσεις

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Lockdown –Γυμναστήρια και παιδότοποι : Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότησηΣήμερα 10:42 | Ειδήσεις

Τα μέτρα που έρχονται άμεσα να ενισχύσουν την αγορά. Οι επιδοτήσεις και τα ανοίγματα.

Χανιά: επιστρέφουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της ΣούδαςΣήμερα 09:39 | Ειδήσεις

Οι Αρχές και το Λιμενικό Ταμείο έχουν ήδη ενημερωθεί από τους πράκτορες των πλοίων για τον προγραμματισμό των δρομολογίων κρουαζιέρας.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 - Ενοίκια: Πιστώθηκαν τα ποσά στους δικαιούχουςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Οι δικαιούχοι των ευεργετικών διατάξεων λόγω του lockdown έλαβαν τα ποσά που τους αναλογούν. Αναλυτικά οι πληρωμές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός: Επιχειρηματίας δίνει μπόνους σε υπαλλήλους του για να κάνουν το εμβόλιο!14:09Τρίκαλα: Γάμος βγαλμένος από το 1821 (εικόνες)13:57Απάτη στην Κρήτη: αποσπούσαν τηλεφωνικά χρήματα από επιχειρηματίες 13:44Σακελλαροπούλου από Έβρο: Δεν δεχόμαστε απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές13:32e-ΕΦΚΑ: οι 11 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες13:19Πάτρα: Σύλληψη και “καμπάνες” για ανοιχτό μπαρ με μουσική13:07Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 - Ενοίκια: Πιστώθηκαν τα ποσά στους δικαιούχους12:54Έξοδος - Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η κίνηση προς τη Χαλκιδική12:41ΑΠΘ: Κορονοπάρτι με dj και αλκοόλ στη Φιλοσοφική (εικόνες)12:29“Friends: The Reunion”: Η δημοφιλής παρέα επιστρέφει με νέο επεισόδιο (βίντεο)12:17Πλακιωτάκης: Συνεχείς έλεγχοι στα λιμάνια και τα πλοία12:04Η Λίνα Νικολακοπούλου… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου11:52Στεφανής: Η Άμυνα εδραιώνει το μέλλον της πατρίδας11:39Γάζα: Οικογένειες Παλαιστινίων ξεκληρίστηκαν μέσα στα σπίτια τους (εικόνες)11:27Λευκάδα: Φωτιά σε ιστιοφόρο σκάφος11:14Lockdown –Γυμναστήρια και παιδότοποι : Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση11:02Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται10:49“Ο δρόμος προς το Euro 2020” με Γιακουμάκη, Νταμπίζα και Κρμέντσικ10:37Κορονοϊός – Ινδία: Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση10:25Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: η ξεχωριστή σημασία της10:12
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο