LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτικήΔημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2016 08:44

Πώς θα γίνεται το “κούρεμα” οφειλών στις επιχειρήσεις

Ο Γιώργος Σταθάκης στο Καλημέρα Ελλάδα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πώς θα λειτουργεί. Ποιους επιχειρηματίες θα αφορά. Πώς θα γίνεται η απομείωση χρεών. 

κόκκινα δάνεια - τράπεζες - επιχειρήσεις

Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των δημοσίων και ιδιωτικών οφειλών με διετή ισχύ, προτείνεται βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, το οποίο έλαβε χθες την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα διευκρίνισε τα βασικά σημεία λειτουργίας του σχεδίου νόμου.

Η χρονική ισχύ του εξωδικαστικού μηχανισμού θα αποτελέσει θέμα συζήτησης με τους δανειστές, που καταφθάνουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προτείνουν ένα και όχι δύο χρόνια ισχύ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το τελικό σχέδιο νόμου έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Οικονομίας και έχει τεθεί υπό την έγκριση των δανειστών, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση σε χθεσινή ανακοίνωσή της, «δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ως προς το περιεχόμενο των λύσεων. Οι λύσεις θα μπορούν να είναι πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή άλλοι τρόποι ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους».

«Πρόθεση είναι μία επιχείρηση που χρωστά ορισμένες κατηγορίες φόρων και εισφορών να μπορεί να προσφύγει στο μηχανισμό, ο μηχανισμός να κρίνει τη βιωσιμότητα και τότε αν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, να επικυρωθεί από το δικαστήριο και να εφαρμοστεί. Δεν αφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος, αλλά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης», διευκρίνισε ο Γιώργος Σταθάκης.

κόκκινα δάνεια - τράπεζες - επιχειρήσεις

Ποιους και τι αφορά ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθούν βιώσιμες.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν δικαίωμα ένταξης όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές του, όπως επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για το αν ο μηχανισμός θα αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης από τους λεγόμενους «μπατακτσήδες», απάντησε ότι, «ο νομοθέτης προστατεύει μόνο αυτόν που είναι σε πραγματική αδυναμία και όχι τους μπατακτσήδες. Αν επιλέξει τον μηχανισμό, προστατεύεται από την νομοθεσία, αλλά στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν έχει τη δυνατότητα και δεν πληρώνει».

Αναφορικά με το ποιος μπορεί να προβεί σε απόφαση για πλειστηριασμό, μετά το θέμα που έχει προκύψει με τον Δήμο Αθηναίων, ξεκαθάρισε ότι, «την πολιτική των κατασχέσεων την αποφασίζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών, δεν ισχύει τίποτε άλλο».

Τέλος, ο Γ.Σταθάκης, αναφερόμενος στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων που προχωρούν σε εξωδικαστικό μηχανισμό, διευκρίνισε ότι, «υπό ορισμένες συνθήκες αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Αν έχουμε συμφωνίες, όπως στο Μαρινόπουλο, ο κανονισμός περιλαμβάνει και την αλλαγή του μετοχικού σχήματος».

«Ο νόμος του κ. Δένδια ίσχυσε και είχε μηδενική αποτελεσματικότητα. Μόλις επτά επιχειρήσεις προσέφυγαν σε αυτόν. Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που ετοιμάζουμε, είναι ένας νόμος πολύ μεγάλης κλίμακας. Πρώτον, αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Δεύτερον συνδυάζει τα χρέη όλων των πιστωτών και δεν προσφέρει άλλα κίνητρα. Τρίτον, έχει αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, το οποίο είναι το κρίσιμο σημείο και φυσικά είναι μια διαδικασία η οποία έχει δικαστική επικύρωση, ακριβώς για να είναι 100% αξιόπιστη», δήλωσε εξάλλου στην ΕΡΤ3 ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης.

Προστασία α’ κατοικίας από χρέη στο Δημόσιο

ΕΝΦΙΑ - φόροι - ακίνητα

Σχετικά με την προστασία της α’ κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο, η οποία προαναγγέλθηκε χθες από την κυβέρνηση, εξήγησε ότι, αυτή αφορά σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι πρώτες κατοικίες που έχουν μπει σε υποθήκη για επιχειρηματικούς λόγους, δεν καλύπτονται, αλλά οι οφειλέτες θα μπορούν να προσφύγουν στον μηχανισμό για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Πρόσθεσε δε ότι, «η α’ κατοικία προστατεύεται για τα 2/3 των πολιτών, με την προϋπόθεση ότι, υπάρχει στεγαστικό δάνειο και χρέος σε τράπεζες και Δημόσιο. Αν κάποιος χρωστά μόνο στο Δημόσιο και όχι στις τράπεζες, καλύπτεται σύντομα με τον νέο νόμο».

«Η αλλαγή που προσθέσαμε στον νόμο Κατσέλη είναι ότι αυτός που χρωστά στεγαστικό δάνειο, αθροίζονται τα δάνεια. Κάποιος που χρωστά σε πολλές κατηγορίες δανείων καλύπτεται από τον νόμο Κατσέλη», τόνισε ο Υπουργός.

Πώς θα λειτουργεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός

-Στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα μπορεί ο επιχειρηματίας να συμπληρώσει την αίτηση υπαγωγής στο νόμο. Επιπλέον, θα υποβάλει ηλεκτρονικά όλα του τα ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ για να διασφαλιστεί ότι, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης δεν θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.).

Ο οικονομικός υπεύθυνος της επιχείρησης (λογιστής) θα συμπληρώνει τα οικονομικά στοιχεία βάσει συγκεκριμένων δεικτών που θα υπάρχουν σε ειδική φόρμα, στην ίδια ιστοσελίδα. Πρόκειται για δείκτες βιωσιμότητας που μετρούν, για παράδειγμα, την εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε βάθος πενταετίας, την παλαιότητα των οφειλών (ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών), την πορεία του EBITDA σε βάθος πενταετίας, τη δομή του χρέους, τη ρευστότητα προς το σύνολο των υποχρεώσεων, κτλ.

Βάσει των αριθμοδεικτών και από την αξιολόγηση επιδιώκεται να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το κατά πόσο έχει η επιχείρηση τη δυνατότητα να πληροί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για κάθε επιχείρηση, ενώ η αξιολόγηση θα γίνεται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

κόκκινα δάνεια - τράπεζες - επιχειρήσεις

 -Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας θα απευθύνεται στον Μεσολοβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει να καλεί όλους τους πιστωτές (τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές, εργαζόμενους, Ταμεία) αν έχουν απαιτήσεις. Μετά την ανάλυση των δεδομένων από μέρους του θα τους καλεί να συναινέσουν στη λύση που προτείνεται, δηλαδή στην αποπληρωμή τους βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων. Τα κέρδη θα κατανέμονται με συγκεκριμένη αναλογία.

Η αναλογία αυτή αφορά στο 65% προς τους εξασφαλισμένους πιστωτές (συνήθως τράπεζες), στο Δημόσιο κατά 25% και στους εργαζομένους και τους ανεξασφάλιστους πιστωτές (συνήθως προμηθευτές) το 10%. Πρόκειται για την κατανομή του προϊόντος ρευστοποίησης, αν δεν συναινούσαν όλες οι πλευρές και έμπαινε σε εκκαθάριση η επιχείρηση. Έτσι, αν βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας προκύπτει ότι κάποιος έχει καθαρά έσοδα 1000 ευρώ, οι πιστωτές θα πληρώνονται βάσει των 1000 ευρώ.

-Στη συνέχεια θα ακολουθεί διαπραγμάτευση με στόχο την ταχεία ολοκλήρωσή της. Αν η πρόταση συγκεντρώσει το 60% των πιστωτών, τότε καθαρογράφεται και ο Μεσολαβητής θα επικυρώσει τη συμφωνία στο Πρωτοδικείο. Η επικυρωμένη συμφωνία συνιστά εκτελεστικό τίτλο και τίθεται σε άμεση ισχύ, με άλλα λόγια όλα τα μέρη είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόσουν.

-Τέλος, υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις με τις τράπεζες και ο επιχειρηματίας υλοποιεί τη συμφωνία, δηλαδή αποπληρώνει βάσει των δυνατοτήτων του όλες τις οφειλές.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣκέρτσος για ΔΕΗ: Το 34% εξασφαλίζει στο Δημόσιο την κυριαρχίαΣήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Επικρατείας μίλησε για την πορεία της οικονομίας και της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια, τη μείωση φόρων και τους ανεμβολίαστους.

ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές της εβδομάδαςΧθες 18:07 | Ειδήσεις

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου.

Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στην περιοχήΣήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών.

Αναδρομικά: λιγότερα και για λιγότερους τα ποσάΧθες 08:02 | Ειδήσεις

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές των αναδρομικών και γιατί ειναι περιορισμένος ο αριθμός των τελικών δικαιούχων και των ποσών που θα λάβουν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Άγριες Μέλισσες”: Όσα έγιναν στην πρώτη προβολή (βίντεο)15:41Κλοπή με “χρυσή λεία” στον Άγιο Παντελεήμονα (εικόνες)15:29Σεισμός στην Κρήτη: σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή15:17“Ήλιος”: νέα επεισόδια με αδυσώπητες αποκαλύψεις (εικόνες)15:04Σεισμός στην Κρήτη: ισχυροί μετασεισμοί στο Ηράκλειο14:55Σεισμός στην Κρήτη: Θρήνος για τον Ιάκωβο Τζαγκαράκη14:43Φωτιά στο Κιλκίς: Μαίνεται για δεύτερη ημέρα 14:30Κλάδεμα - κοπή δέντρων: άδεια με ένα mail στο Δασαρχείο14:19Σάκκαρη: “Σκαρφάλωσε” στην παγκόσμια κατάταξη 14:07Σεισμός στην Κρήτη – Οικονόμου: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός13:55Αεροδρόμιο Αθηνών: Συνελήφθη με 40 συσκευασίες κοκαΐνης στο στομάχι13:42Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: ο ανάδρομος Ερμής και η Αφροδίτη (βίντεο)13:30Κορονοϊός - Δημόσιες υπηρεσίες: πόσοι υπάλληλοι έχουν εμβολιαστεί13:18Σεισμός στο Ηράκλειο: Η “προφητική” ανάρτηση Τσελέντη 13:06Σεισμός στην Κρήτη: Η στιγμή της δόνησης (βίντεο)12:54Τουρκία: νέα Navtex για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ12:41Σεισμός στο Ηράκλειο - Παπαζάχος: άγνωστο το ρήγμα που προκάλεσε τα 5,8 Ρίχτερ12:28Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν και το ξύρισμα12:16Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες καταστροφής στο Ηράκλειο12:09Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στην περιοχή11:55
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο