LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2016 11:13

Με το βλέμμα στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μετά την απόσυρση της εταιρείας Καλογρίτσα, επόμενος πλειοδότης είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Τι προβλέπει η διαδικασία. Τα σχέδια της κυβέρνησης.

Καλογρίτσας - Σαββίδης - τηλεοπτικές άδειες

Στη Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την ερχόμενη Παρασκευή που θα συζητήσει τις ενστάσεις των καναλιών για την αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι στραμμένα τα βλέμματα μετά και την απόσυρση  της εταιρείας Καλογρίτσα από τη διαδικασία αδειοδότησης, λόγω της αδυναμίας του να καταβάλλει την πρώτη δόση των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας και το πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, μετά από την απόσυρση της «Ι.Β. Καλογρίτσας ΜΑΕ» επόμενος πλειοδότης είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να καταβάλει τα χρήματα μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.

Ωστόσο, ακολουθώντας την διαδικασία αναμένεται να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού (με τη συνδρομή της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών) και η «Dimera» θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τότε, και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της σε οριστικό υπερθεματιστή, η «Dimera» θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ).

Για την εξέλιξη της διαδικασίας μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα, ο νομικός σύμβουλος των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, Πάνος Λαζαράτος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΒHMA FM”:

«Ο κ. Μαρινάκης έχει δικαίωμα αυτή τη στιγμή, που πηγάζει από την προκήρυξη και από το πρακτικό, να ζητήσει τη δεύτερη άδεια και όχι την τέταρτη, που είναι μικρότερης τιμής. Δε ζητάει τη δεύτερη άδεια αυτή τη στιγμή, για να μην πέσει όλος ο διαγωνισμός, ενδεχομένως. Την επόμενη μέρα που θα τη ζητήσει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, ο διαγωνισμός τελειώνει και με τη βούλα του ιδίου, έχει στα χέρια του όλο το διαγωνισμό. Αυτό που δεν λέει ο κ. Μαρινάκης, θα το πούνε όλοι οι άλλοι. Θα το πει ο Alpha. Θα πει ότι, θέλει δε θέλει, πρέπει να του δώσετε, τη δεύτερη. Δηλαδή αυτό θα κριθεί και από την επιτροπή ενστάσεων. Δηλαδή ότι ο κ. Σαββίδης μεθαύριο, φέρει τα δικαιολογητικά και χρήματα τα πρόσθετα και έρθει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και πει όλα καλώς και εγκρίνει ο κ. Κρέτσος, ενδεχομένως, αμέσως ο Alpha και ο Star, σίγουρα, θα κάνουν προσφυγή στην επιτροπή ενστάσεων λέγοντας όλα αυτά που σας είπα».

Τι λέει ο Καλογρίτσας για τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες του;

Με ανακοίνωσή του o Ιωάννης Καλογρίτσας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, λίγη ώρα αφού ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης 48ώρη παράταση, για την καταβολή της πρώτης δόσης,

Στην γραπτή ανακοίνωσή του ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, κάνοντας γνωστούς τους λόγους που, όπως αναφέρει, τον οδηγούν εκτός της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, επιδιώκει να δώσει απαντήσεις για όλες τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων που αφορούν τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες του, την χρηματοδότηση της οικογένειας του από την Attica Bank, αλλά και τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τα εισοδήματα που δήλωναν οι γονείς του, που βαρύνονται με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή.

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα στον τηλεοπτικό χάρτη, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση για την «παγίωση» του τοπίου με τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας και την θωράκιση των επενδύσεων των τεσσάρων πλειοδοτών, εκ των οποίων ήδη οι τρεις: ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ και Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν καταβάλλει την πρώτη δόση.

Το πλαίσιο παρεμβάσεων, που ο μέχρι χθες σχεδιασμός προέβλεπε να περάσουν από την Βουλή στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, θα κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο εκπομπής καναλιών εθνικής εμβέλειας. Θα περιλαμβάνει σαφή όρο διακοπής μετάδοσης από την DIGEA των σταθμών που δεν έχουν πάρει δάνεια, προβλέποντας και σκληρές ποινές για τους παραβάτες. Με την ρύθμιση θα παγιώνεται ο αριθμός των αδειών εθνικής εμβέλειας, όμως θα προβλέπεται και αποζημίωση στους κατόχους των αδειών, αν και όποτε μελλοντικά δοθεί άλλη άδεια, ενώ προωθείται και ο αποκλεισμός της ΕΡΤ από την διαφήμιση, αφήνοντας ως μόνο έσοδο της ΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος.

"Λακωνική" ήταν η απάντηση του Γιώργου Σταθάκη, μιλώντας στην εκπομπλή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τις εξελίξεις με την απόσυρση Καλογρίτσα. «Ότι πει ο νόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και συμπλήρωσε ότι ο διαγωνισμός πέτυχε το στόχο του. Όμως στις επίμονες ερωτήσεις της εκπομπής για το αν όλα έγιναν σωστά ο κ. Σταθάκης απέφυγε να απαντήσει προτάσσοντας το επιχείρημα, «αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν τα γνωρίζω».

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Τα «ξίφη» τους για το θέμα διασταύρωσαν στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και η βουλευτής ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβρος κατά του Μεγάρου Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Alpha. Στους μετασεισμούς της αποχώρησης Καλογρίτσα από το τηλεοπτικό πεδίο, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως ο φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση εργολάβος χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Παππά και "την παρέα του Μαξίμου", για να δημιουργηθεί το…ΣΥΡΙΖΑ TV. Χρησιμοποιώντας τόνους ιδιαίτερα οξείς, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως "είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κάτι βρώμικο στην παρέα του Μαξίμου".

Ερωτηθείς, δε, εάν υπονοεί πως υπάρχει ένα σύστημα γύρω από τον πρωθυπουργό υπουργών που κάνουν το δικό τους παιχνίδι, ο κ. Θεοδωράκης είπε: "Η παρέα είναι ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός και κάποιοι υπουργοί του, οι πιο πιστοί. Είναι ο κ. Σπίρτζης, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα δημόσια έργα και την πορεία της τράπεζας Αττικής. Είναι ο κ. Παππάς και είναι ως αναπληρωματικά μέλη διάφοροι άλλοι υπουργοί, όποτε χρειαστεί", επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών σημείωσε πως «ο Καλογρίτσας ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μετέσχε χωρίς να έχει τα λεφτά. Αν μετείχε ο Αλαφούζος χωρίς να έχει τα λεφτά, ο Τσίπρας θα έφταιγε; Στα δημόσια έργα γίνονται δημοπρασίες. Αν κάποιος παραβεί τον νόμο πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός; [...] Μια ανοιχτή διαδικασία ήταν και φάνηκε αναξιόπιστος ένας των μετεσχόντων».

Süddeutsche Zeitung: Μπούμερανγκ για τον Τσίπρα οι τηλεοπτικές άδειες 

Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και στην αποχώρηση του Γιάννη Καλογρίτσα από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης μιας εξ αυτών αναφέρεται και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. 

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως  «ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού μετατρέπεται για τον Έλληνα πρωθυπουργό σε καταστροφή. Μόλις πρόσφατα προσπάθησε η κυβέρνησή του με την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης να βάλει μια τάξη στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τώρα ένας από τους νικητές – ένας εργολάβος, ο οποίος είναι κοντά στην κυβέρνηση Τσίπρα - χάνει την άδεια. Οι φορολογικές αρχές έβαλαν στο μικροσκόπιο την αυτοκρατορία του και διαπίστωσαν ότι η τράπεζα του έδωσε αμφίβολα δάνεια».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαραμανλής: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιων έργων εδώ και δεκαετίεςΧθες 22:46 | Ειδήσεις

Εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι, προανήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Τι είπε για τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ανεργία - ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις και επιδότηση έως 100% (βίντεο)Χθες 08:43 | Ειδήσεις

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναλύει στον ΑΝΤ1 τα καινούρια προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες ακόμη και για έναρξη επιχείρησης.

Εστίαση: Πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας με ελέγχους και πρόστιμαΧθες 12:34 | Ειδήσεις

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι σαρωτικοί και το τελευταίο 48ώρο έπεσαν βαριά πρόστιμα.

Αναστολές συμβάσεων Απριλίου: πότε πληρώνονται οι αποζημιώσειςΧθες 16:06 | Ειδήσεις

Συνολικά θα καταβληθούν 278,3 εκατ. ευρώ σε πάνω από 532.000 δικαιούχους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Alvaro Morte: Ο Professor αποχαιρέτησε οριστικά το La Casa de Papel23:59Οι 5 καλύτερες αντιγηραντικές τροφές23:52Γιουβέντους - Μίλαν: Κάζο για τη “Μεγάλη Κυρία”23:43ΗΠΑ: Μακελειό σε πάρτι γενεθλίων23:32Τι είναι η “ομίχλη εγκεφάλου” και τι την προκαλεί23:20Φαίη Σκορδά: Η συγκινητική ανάρτηση για τη γιορτή της μητέρας23:07Καραμανλής: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιων έργων εδώ και δεκαετίες22:53Βasketball Champions League: έκανε το repeat η Μπούργκος22:40Τουρισμός - Ζάκυνθος: Ο Λαγανάς θυμίζει περιοχή “φάντασμα” (βίντεο)22:28Κορονοϊός – Ιταλία: χαμόγελα από την υποχώρηση της πανδημίας22:15Ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ22:03Κορονοϊός - Κάλυμνος: παρατείνεται το καθολικό lockdown21:49Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η “Ένωση” άφησε το “τριφύλλι” εκτός Ευρώπης21:36Πατέλης: ατυχής η δήλωση μου για το διδακτορικό, ζητώ συγνώμη21:25Γηροκομείο στα Χανιά: Συγκλονίζει ο γιος ηλικιωμένου (βίντεο)21:12Self test: πότε μπορούν να τα παραλάβουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου20:59Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Από κάμερες ασφαλείας ψάχνουν τους δράστες (βίντεο)20:47“Η φωτογραφία της ζωής μου” με τρεις ξεχωριστές ιστορίες ζωής (εικόνες)20:34Κορονοϊός – Βρετανία: εντυπωσιακή μείωση των θανάτων όσο προχωράει ο εμβολιασμός20:22Λίμνη Πλαστήρα: υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο!20:09
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο