LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2016 11:37

Στο “μάτι” του κυκλώνα η Attica Bank

Εγκρίθηκε η νέα διοίκηση στην έκτακτη ΓΣ των μετόχων. Η ΤτΕ προχώρησε στην άρση του περιορισμού χορήγησης νέων πιστώσεων.

Τράπεζα - ATTICA BANK

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ΓΣ των μετόχων της Atiica Bank, με αντικείμενο την έγκριση της νέας διοίκησης, στην οποία καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου θα αναλάβει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και διευθύνοντος συμβούλου ο Θόδωρος Πανταλάκης.

Ο εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος ήταν αυτός που πήρε πρώτος το λόγο στη ΓΣ και μεταξύ άλλων τόνισε πως, «είναι δεδομένος ο σεβασμός στις εποπτικές Αρχές, ο έλεγχός τους θα είναι πυξίδα για την τράπεζα και βίβλος για το νέο ΔΣ της, όμως ο βασικός μέτοχος της τράπεζας το ΤΣΜΕΔΕ, δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα του».

Ο νέος πρόεδρος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτίμησε ότι ίσως και εντός της ημέρας, θα αρθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος η απαγόρευση νέων δανειοδοτήσεων.

Τόνισε παράλληλα, ότι σε συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα διαβεβαίωσε πως θα γίνει προσαρμογή στα ευρήματα του ελέγχου, ο οποίος διεξήχθη από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και την ΤτΕ.

Τράπεζα Αττικής - διευθύνων σύμβουλος - Θεοδώρος Πανταλάκης - Παναγιώτης Ρουμελιώτης - έκτακτη Γενική Συνέλευση

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως το τέλος του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει «πολιτικά παιχνίδια».

«Η τράπεζα έμπλεξε και άφησε την πόρτα ανοικτή στον SSM την ΤτΕ και τη DG Comp», δήλωσε ο Θεόδωρος Πανταλάκης. «Βρέθηκε στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών της Ευρώπης».

Όπως είπε η διοίκηση θα είναι δυσάρεστη και θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και Εθελουσία, διότι ένα από τα ευρήματα του ελέγχου του SSM και της ΤτΕ είναι οι υπέρογκες αμοιβές. «Η τράπεζα θα διοικείται από τη διοίκηση και όχι από συμβούλους όπως τώρα».

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ, στελέχη της Attica Bank, διατύπωσαν δημοσίως ότι οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα, είχαν, «μια μεγάλη πιστωτική γραμμή η οποία βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης. Είναι μεγάλη χρηματοδοτική γραμμή για τα όρια της τράπεζας».

Σε ανακοίνωση της η ΤτΕ, χαιρετίζει τις αποφάσεις της σημερινής ΓΣ των μετόχων της Attica Bank, εκφράζει την αισιοδοξία της για την πορεία της τράπεζας στο μέλλον κι ανακοινώνει την αναμενόμενη άρση των περιορισμών στη χορήγηση νέων πιστώσεων

Τράπεζα Αττικής - διευθύνων σύμβουλος - Θεοδώρος Πανταλάκης - Παναγιώτης Ρουμελιώτης - έκτακτη Γενική Συνέλευση

Τράπεζα Αττικής - διευθύνων σύμβουλος - Θεοδώρος Πανταλάκης - Παναγιώτης Ρουμελιώτης - έκτακτη Γενική Συνέλευση

Το πόρισμα «φωτιά»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή γίνεται η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά του πορίσματος που προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε ο SSM και η ΤτΕ και μόλις ολοκληρωθεί, θα σταλεί στη δικαιοσύνη. Το πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ερευνά τις πιστοδοτήσεις της Attica Bank για την περίοδο 2015-2016 και σύμφωνα με πηγές, τα ευρήματά του είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για γνωστούς επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου.

Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν περάσει στο "κόκκινο" καθώς δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αttica Bank έχουν φθάσει το 60%, από 57% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, και ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. ευρώ και καταθέσεων 2 δισ. ευρώ. Το 72% των δανείων της τράπεζας είναι επιχειρηματικά, εκ των οποίων το 25,7% έχουν δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα, έχουν δανειοδοτηθεί από την εν λόγω τράπεζα με 105εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, με τα 50 από αυτά να έχουν δοθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χορηγήσεις συνεχίστηκαν και το 2016, με δανειοδοτήσεις ακόμα 22 εκ. ευρώ, τα 15 εκ των οποίων λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχαν εγκριθεί κι άλλα δάνεια ύψους 19 εκ. ευρώ, τα οποία όμως «πάγωσαν» μετά την παρέμβαση της ΤτΕ.

Όπως αναφέρει το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA,  η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και η Attica Bank

Κι ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να γεφυρωθεί το «χάσμα» ανάμεσα στην ΤτΕ και την Attica Bank, η πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο την τράπεζα, λόγω και της εμπλοκής των δανείων Καλογρίτσα στο πόρισμα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Μετά την κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της ΝΔ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να βρίσκεται στο «κάδρο», οι πολιτικές αναφορές στην υπόθεση είναι καθημερινές, με τελευταία μια ανακοίνωση της ΝΔ, που κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου» στην Attica Bank.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι αρμόδιοι τομεάρχες, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Καραμανλής, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, «όλα αυτά που αποκαλύπτονται αναδεικνύουν έχουν οσμή μεγάλου σκανδάλου. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια με την Τράπεζα Αττικής. Να δώσει άμεσα το πόρισμα στη δημοσιότητα. Να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός υπεύθυνα.

Χωρίς διαρροές. Χωρίς καμία χρονοτριβή. Να σταματήσει τις προσπάθειες συσκότισης και παραπλάνησης .Χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Σήμερα. Γιατί κάθε ημέρα που περνάει αυξάνει το κόστος για τον τόπο. Αυξάνει όμως και τις ευθύνες για όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν τη δύσοσμη και σκοτεινή ιστορία της Τράπεζας Αττικής».

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το θέμα, υποστηρίζει ότι, « η ΣΥΡΙΖΑBANK χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑCHANNEL με τα λεφτά των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων» και μεταξύ άλλων συμπληρώνει ότι:Οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα-Τράπεζα Αττικής καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Ο ευνοούμενος εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτείται προνομιακά από την Τράπεζα Αττικής και επιχειρεί με διάτρητο πόθεν έσχες να αποκτήσει και κανάλι. Το Υπουργείο Επικρατείας με την διορισμένη από αυτό Επιτροπή στον διαγωνισμό -παρωδία, σπεύδει να εγκρίνει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια χωρίς καν έλεγχο!!! 

Σύλλογος εργαζομένων Αttica Bank: Η αλήθεια για την τράπεζα

Την δική τους διάσταση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, κατέθεσε μα ανακοίνωση του και ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα, υποστηρίζοντας πως η Attica Bank έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καθαρή θέση ανάλογη με των 4 συστημικών τραπεζών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «με έντονο προβληματισμό, αλλά και εύλογη εγρήγορση παρακολουθούμε την ειδησεογραφία και τα παράγωγά της, όπου, ακόμα και εν μέσω αξιολόγησης από την τρόικα και τους δανειστές της εθνικής οικονομίας και των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, “συνθέτουν” πρωτοσέλιδα του τύπου “Ανοιχτοί λογαριασμοί στην Attica Bank”, “Ο σκοτεινός λαβύρινθος της Τράπεζας Αττικής”, “Γκρίζες εγγυήσεις από την Τράπεζα Αττικής κ.ά. παρόμοιου επιπέδου, ωσάν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα την εποχή του film noir»!

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Παράταση για τις αιτήσειςΧθες 18:32 | Ειδήσεις

Μέχρι στιγμής έχουν επιδοτηθεί περισσότερες από το 95% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αίτηση.

Τσακίρης για εστίαση στον ΑΝΤ1: τον Ιούνιο η εκταμίευση κεφαλαίων κίνησης (βίντεο)Χθες 08:45 | Ειδήσεις

Τι λέει ο Υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για προγράμματα στήριξης που αφορούν ξενοδοχεία, γυμναστήρια, παιδότοπους. Η επιδότηση τόκων δανείων και τα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σταϊκούρας για επιχειρήσεις: πότε θα γίνουν οι πληρωμές για κάθε μέτροΧθες 11:36 | Ειδήσεις

Αναλυτικά στοιχεία έδωσε ο Υπ. Οικονομικών. Τι είπε για την Επιστρεπτέα προκαταβολή, τα μειωμένα ενοίκια, την “αποζημίωση των 1000 ευρώ” και τον ΕΝΦΙΑ.

Πέθανε ο Θανάσης ΛαβίδαςΧθες 23:04 | Ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μακιγιάζ: Aυτός είναι ο τρόπος για να κάνεις τα χείλη σου να φαίνονται πιο juicy!23:59Καίτη Γαρμπή: Το ξέσπασμα για τον επιδειξία στη Νέα Σμύρνη23:48Meghan Markle: Τι δείχνει ο γραφικός της χαρακτήρας για την προσωπικότητά της23:36Η Φένια Τζέλη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες23:25Πέθανε ο Θανάσης Λαβίδας23:12Βαρουφάκης: έρχεται “τσουνάμι” λουκέτων και ανεργίας23:02Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: “Πρόβα” τελικού Champions League22:49Σκωτία - εκλογές: “πονοκέφαλος” για τον Τζόνσον η επικράτηση των αυτονομιστών22:36Μέρκελ: Καλοκαιρινές διακοπές για όλους, εμβολιασμένους και μη22:22Η “αδράνεια” προκαλεί εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο22:09Βόλος - ΑΕΛ: Υποβιβασμός στη Super League 2 για τους “βυσσινί”21:57Ο Ατρόμητος έστειλε στα μπαράζ τον Παναιτωλικό21:48Λαμία - ΟΦΗ: Έμειναν στην Super League οι Κρητικοί21:35Σεξουαλική παρενόχληση αεροσυνοδού: Διαιτολόγος αυτοϊκανοποιήθηκε σε πτήση21:23ΠΦΣ για self test: Οδηγίες για την παραλαβή τους από τους δικαιούχους21:10Μητσοτάκης: Στόχος η απρόσκοπτη μετακίνηση ταξιδιωτών το καλοκαίρι20:56NOTAM: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού20:42Πάσχα: Πότε “πέφτει” το 2022 και τα επόμενα 10 χρόνια!20:29Κωνσταντίνος Φίλης: Η Τουρκία επιδίδεται σε διπλωματία της διαστρέβλωσης (βίντεο)20:17Ντονατέλα Βερσάτσε: το lockdown μας έμαθε πολλά20:04
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο