LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2016 21:26

Κατσέλη: Αναγκαίος ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης

"Καταλύτης ένα νέο ισχυρό συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης επιχειρήσεων-τραπεζών- κράτους"

Λούκα Κατσέλη - Eθνική Τράπεζα
"Αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι να προωθηθεί ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας" διεμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της ΕΤΕ σε επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη .

Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε πως "ένα νέο ισχυρό συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης επιχειρήσεων-τραπεζών- κράτους είναι ο καταλύτης για να δημιουργηθούν νέες πηγές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που θα αποτρέψουν την εκδήλωση νέων κρίσεων στο μέλλον"

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης,  τόνισε ότι "η ανάκαμψη δεν θα έρθει από μόνη της και σαν αυτόματο επακόλουθο της βούλησής μας. Πρέπει όλες οι μεριές – Πολιτεία, επιχειρήσεις, τράπεζες – να αναλάβουμε δράση. Η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες με δυνητικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία".

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του δείπνου η Πρόεδρος της ΕΤΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Κοιτάζοντας μπροστά, η Τράπεζά μας αλλά και όλο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, έχει να αντιμετωπίσει άμεσα τρεις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις: Πρώτον, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα των επιχειρηματικών, σε πολλά από τα οποία εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες. Η έκβαση του κρίσιμου αυτού στοιχήματος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν: 

οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου, 

η εναρμόνιση κινήτρων που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, 

ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των Τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και βεβαίως,

η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.

Αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων. Δεύτερη πρόκληση, η βελτίωση της ρευστότητας και της κερδοφορίας της Τράπεζας μέσω της σταδιακής επιστροφής της καταθετικής βάσης και της επέκτασης δανειοδότησης και συμμετοχών σε κερδοφόρες δραστηριότητες. Αυτό προϋποθέτει αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και εμπέδωση μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών – καταθετών, επιχειρήσεων και κράτους.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η διάδοση της ηλεκτρονικής τραπεζικής που συντελεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και η άσκηση φορολογικής πολιτικής που δεν θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση των καταθέσεων, αποτελούν προϋποθέσεις στη σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Εμείς ως Εθνική δίνουμε βαρύνουσα σημασία στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό για εμάς η χρηματοδότηση υγιών και βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, δεν αποτελεί μόνο συμβολή προς την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και συνειδητή πράξη ευθύνης και σεβασμού των χρημάτων που μας εμπιστεύονται καταθέτες μας. Τρίτη πρόκληση, η προετοιμασία του τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά, διεθνώς, στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο με νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η παροχή νέων σύγχρονων χρηματοδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Στην Εθνική έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό. Είμαστε η μόνη Ελληνική τράπεζα που τον περασμένο χρόνο, εν μέσω κρίσης, εισήλθαμε δυναμικά στην ταχύτατα διεθνώς αναπτυσσόμενη αγορά της συμμετοχικής χρηματοδότησης – του crowdfunding – μέσω της πλατφόρμας act4Greece". Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Εθνικής τόνισε: "Πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα είχα πει ότι αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι να προωθηθεί ο  μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας. Το μεγάλο αυτό στοίχημα παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο. 

Ζητούμενο είναι το πώς οργανωνόμαστε ως οικονομία, ως κοινωνία, ως επιχειρηματικός τομέας, ως τραπεζικό σύστημα για να υλοποιήσουμε πολιτικές και επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Από την εμπειρία μου μέχρι σήμερα, αυτό που πιστεύω ότι χρειάζεται – για να οργανωθούμε για την ανάπτυξη – είναι  μία βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους. Ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από πιστωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Έχουν ανάγκη από ένα απλό και φιλικό ρυθμιστικό περιβάλλον που θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Οι τράπεζες έχουν ανάγκη υγιή και βιώσιμα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια, προκειμένου να κατευθύνουν τα κεφάλαια που τους εμπιστεύονται οι καταθέτες τους. Το κράτος έχει μόνο να ωφεληθεί από ένα σταθερό και βιώσιμο τραπεζικό και επιχειρηματικό σύστημα, που επενδύει, είναι κερδοφόρο, παράγει έσοδα, προστιθέμενη αξία και απασχόληση. Ένα νέο ισχυρό συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης επιχειρήσεων-τραπεζών-κράτους είναι επομένως ο καταλύτης για να δημιουργηθούν νέες πηγές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, που όχι μόνο θα αποτρέψουν την εκδήλωση νέων κρίσεων στο μέλλον αλλά  θα  βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τα παιδιά και τα εγγόνια μας". 

Φραγκιαδάκης:  η Εθνική Τράπεζα ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σας

του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επεσήμανε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, και τα εξής: 

"Συχνά όλοι μας επαναλαμβάνουμε την κοινή μας βούληση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, και μάλιστα φαίνεται πως αυτή την επιθυμία μοιράζονται όλες οι μεριές: η Πολιτεία, οι Θεσμοί, ο επιχειρηματικός κόσμος, ο καθένας από εμάς προσωπικά. Όμως, πεποίθησή μας στην Εθνική, είναι πως η ανάκαμψη δεν θα έρθει από μόνη της και σαν αυτόματο επακόλουθο της βούλησής μας. Άλλωστε η ιστορία μας μάς έχει δείξει πως το μέλλον ανά πάσα στιγμή δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά και παθητικά, αλλά πως είναι στο χέρι μας να το διαμορφώσουμε. 

Πρέπει όλες οι μεριές – η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες – να αναλάβουμε δράση τόσο η κάθε πλευρά μόνη της και χρησιμοποιώντας τα μέσα της, όσο και συντονισμένα και ομαδικά. 

Από την τραπεζική μεριά, καλούμαστε να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι και ο πιο παραδοσιακός, η διοχέτευση της ρευστότητάς μας στην οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις που αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση. Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο δουλεύουμε είναι αυτό της ανάκτησης των κεφαλαίων μας και η διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση. Η επιτυχημένη έκβαση αυτής της προσπάθειας θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και στην απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν την εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας. Παράλληλα, η επίτευξη δίκαιων και αποτελεσματικών λύσεων, θα βοηθήσει επιχειρήσεις και ιδιώτες να επανενταχθούν στο παραγωγικό μέρος της οικονομίας και να συνεισφέρουν θετικά σε αυτό. 

Οι δύο αυτές πτυχές της προσπάθειάς μας είναι αλληλένδετες, και η μία ενισχύει την άλλη, γι’ αυτό και πρέπει να στοχεύουμε και στις δύο ταυτόχρονα. Στην Εθνική Τράπεζα είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες με δυνητικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και είμαστε σε θέση να το κάνουμε, ως η τράπεζα με την συγκριτικά ισχυρότερη θέση ρευστότητας στην αγορά. Η στήριξή μας στην ελληνική επιχειρηματικότητα συνεχίζει απρόσκοπτη, ενώ στοχεύουμε σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, υπάρχουσες και νεοφυείς, που όμως μοιράζονται την αντίληψη της εξωστρεφούς και παραγωγικής επιχειρηματικότητας και της ορθής και ευθυγραμμισμένης ανάληψης κινδύνων. Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, είναι η συμμετοχή μας στο νέο κύκλο επιδοτούμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στον οποίο πρωτοστατούμε, όντας η πρώτη Ελληνική Τράπεζα που ενταχθήκαμε τον Μάρτιο του 2016 στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων,  υπογράψαμε τον Ιούλιο την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα του προγράμματος "COSME”, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να χορηγήσει εντός της επόμενης τριετίας δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ.  Μέσα στον Αύγουστο, ολοκληρώσαμε την πρώτη Ελληνική Τιτλοποίηση Επιχειρηματικών Δανείων από το 2007, που μας επιτρέπει να αντλήσουμε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και €300 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. Κύριος στόχος μας μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, είναι η  ενίσχυση της πρόσβασης των Ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης, καθώς και η χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να ωφελήσουν πάνω από 2.000 ΜΜΕ & Εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Όπως έχετε ήδη ακούσει, η τράπεζά μας κλείνει φέτος τα 175 χρόνια λειτουργίας της. Συχνά λέμε πως η συνέχεια και η διαχρονική ισχύς βασίζεται στην προσαρμοστικότητα. Θα έλεγα όμως πως στηρίζεται εξίσου και στην αντίληψη του ρόλου μας, όχι απλά ως παθητικού παρατηρητή στις οικονομικές εξελίξεις. 

Θεωρούμε πως είναι χρέος μας να προσπαθούμε από μόνοι μας αν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε ώθηση στα πράγματα γύρω μας, και όταν υπάρχουν δυσκολίες, να σκεφτόμαστε πώς θα τις υπερβούμε και πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα δυνατά μας στοιχεία για να καλύψουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Καλώ και όλους εσάς, όλοι μαζί να σκεφτούμε με τον ίδιο τρόπο. Θέλω να αναλογιστούμε μαζί τι μάθαμε τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες, και να το δούμε σαν ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να κρατήσουμε τα καλά που διαφαίνεται πως έχουμε χτίσει, να στραφούμε σε σωστές, ισχυρές και καινοτόμες αποφάσεις και να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης κα της αβεβαιότητας. Η Εθνική Τράπεζα ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σας και μαζί θα πορευτούμε τόσο στα δύσκολα όσο και στα εύκολα. 

Είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις και έτοιμοι να συμμετέχουμε στην χρηματοδότηση επενδύσεων με την συμμετοχή τους, ώστε να συμπορευόμαστε με κοινή οπτική γωνία τόσο στις καλές εποχές όσο και στις δύσκολες. Η ευθυγράμμιση των θέσεών μας στη σχέση απόδοσης/ κινδύνου, είναι το κύριο συστατικό και απαραίτητη προϋπόθεση για μια σταθερή σχέση της επιχείρησης με την τράπεζα. Στην Εθνική Τράπεζα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, διότι το μέλλον εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους, και έχουμε αυτοπεποίθηση στο έργο μας. Και θέλουμε όπως πάντα το έργο μας και το μέλλον μας να το χτίζουμε μαζί".

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2020: Η Ολλανδία “λαχτάρησε” με την Ουκρανία (βίντεο)23:59Γιγάντιο άστρο που “αναβοσβήνει” ανακαλύφθηκε κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας23:46Μήνυμα της Αιγύπτου στην Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο23:35Μέγκαν και Νταϊάνα: "Οι πριγκίπισσες ήθελαν κάτι από τη βασίλισσα Ελισάβετ και δεν το απέκτησαν ποτέ"23:22Πανελλαδικές 2021: στη “μάχη” πάνω από 100.000 υποψήφιοι - οι αλλαγές φέτος23:08Κορονοϊός - Κόπα Αμέρικα: Κρούσματα σε τρεις ομάδες22:55Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε τον Τζο Μπάιντεν στο κάστρο του Ουίνδσορ (εικόνες)22:42Euro 2020 - Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση με το... βλέμμα στην Ελλάδα22:28Ισραήλ: Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε Πρωθυπουργός22:15Street artist μήνυσε το Βατικανό για αναπαραγωγή του έργου της σε γραμματόσημο (εικόνες)22:02Roland Garros - Τζόκοβιτς: Ο Τσιτσιπάς θα κατακτήσει πολλά grand slam (βίντεο)21:47Τραγωδία: 8χρονος πνίγηκε σε λίμνη ενώ η οικογένειά του έβλεπε Euro21:33Roland Garros - Τσιτσιπάς: Ελπίζω να επιστρέψω (βίντεο)21:20Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τσιτσιπά και Σάκκαρη21:07Euro 2020: Η Αυστρία “καθάρισε” την Βόρεια Μακεδονία20:56ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε φορτίο με “μαϊμού” προϊόντα από την Τουρκία20:44Roland Garros - Τσιτσιπάς: “Λύγισε” στο 5ο σετ κόντρα στον Τζόκοβιτς20:30Υπόθεση Ντίμη Κορφιάτη: Θρίλερ με δύο καλάσνικοφ και βαρύ οπλισμό στον Πύργο20:17Tο πρώτο φουσκωτό μπουφάν του κόσμου που πετάει σαν μπαλόνι!20:05Euro 2020: “Έγραψε Ιστορία” ο Μπέλινγχαμ19:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο