LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Eurogroup

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2016 16:37

Διορία δέκα ημερών για 18 προαπαιτούμενα και χρέος

Συγκλίσεις για τα μέτρα, “χάσμα” Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το χρέος. Τα αντιφατικά μηνύματα και το «παράθυρο» για Eurogroup  χωρίς τελική απόφαση για ωριμάνσεις κι επιτόκια.

Eurogroup - Amsterdam - Μοσκοβισί - Λαγκάρντ - Ντάισελμπλουμ

Με την άμμο στην κλεψύδρα να μειώνεται δραματικά και τις σοβαρές διαφωνίες, κυρίως μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ να παραμένουν στο τραπέζι, πυκνώνουν οι «ανησυχίες» αξιωματούχων με γνώση των διαπραγματεύσεων, αλλά και των αναλυτών ό,τι ίσως δεν υπάρξουν συμφωνία και αποφάσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία με 18 προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, αναφέρει το πρακτορείο ΜΝΙ.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Βρυξελλών, γράφει ότι η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει 17 προαπαιτούμενα αναφορικά με μέτρα και μεταρρυθμίσεις (πχ.  νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διευθέτηση «κόκκινων δανείων», άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων, νέο ΤΑΙΠΕΔ), και ακόμη ένα βασικό προαπαιτούμενο, που αφορά την νομοθέτηση του μηχανισμού των προληπτικών μέτρων, με τον «κόφτη» δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους ως το 2018.  

Καθυστέρηση στην εκταμίευση δόσης;

Άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άριστη γνώση της προόδου των διαπραγματεύσεων, είπε ότι πρέπει όλα τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν από την Βουλή για να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης δόσης προς την Ελλάδα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν είναι εγκαίρως έτοιμος και ψηφισμένος, ως προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο λεγόμενος «κόφτης», να δοθεί «παράταση» και στην λήψη της απόφασης για την δόση.

Eurogroup - Βρυξέλλες - Βέλγιο

Το τελικό ύψος  της θα αποφασιστεί από το Eurogroup, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει ότι θα είναι 10,7 δις ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα ανάψει «πράσινο φως» για εκταμίευση προς την Αθήνα 7 δις ευρώ μόνο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Από την πλευρά του πάντως, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «η Οδύσσεια της Ελλάδας πλησιάζει σε αίσιο τέλος», τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και από την Αθήνα και από τους δανειστές της, για να υπάρξει μία συμφωνία σε όλα τα μέτωπα

Eurogroup xωρίς απόφαση για το χρέος;

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το πρακτορείο ΜΝΙ, η μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κυρίως καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να διαφωνεί με το πακέτο του έκτακτου μηχανισμού, κάνοντας διαφορετικούς υπολογισμούς για δαπάνες και έσοδα, ουσιαστικά δηλαδή για το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού, βάσει του οποίου προκύπτει το βάρος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους.

Αλ. Τσίπρας - Κρ. Λαγκάρντ - Π. Τόμσεν - Μαξίμου - ΔΝΤ

Το μεγαλύτερο αγκάθι έχει να κάνει με τους όρους (διάρκεια επιμήκυνσης ωριμάνσεων ομολόγων και ύψος επιτοκίων), αλλά και τον χρόνο έναρξης της διευθέτησης του χρέους, καθώς σύμφωνα με το ΜΝΙ, «η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το Ταμείο, το οποίο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018».

Τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας για συνολική απόφαση σχετικά με το χρέος στο Eurogroup κατεβαζει και ο αντιπρόεδρος της της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος, μέσω της Καθημερινής, "καρφώνει" παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση ότι επέλεξε να επιβάλλει φόρους αντί να περικόψει δαπάνες.  

“Πάγος Σόιμπλε” για την εγγύηση επιτοκίων

Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ, να παγώσουν σε συγκεκριμένο ύψος (ως 2%) τα επιτόκια για την Ελλάδα μέχρι το 2050, με τον όρο ακόμη κι αν τα επιτόκια στην αγορά αυξηθούν, να μην συμβεί το ίδιο για την Ελλάδα, αλλά απλώς να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους και ουσιαστικά να τα εξοφλήσει μονομιάς η χώρα, όταν ξεχρεώσει τα δάνεια της.

Β. Σόιμπλε - Κρ. Λαγκάρντ

Κάθετα αντίθετος σε τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αρνητικός στην εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα», ενώ «είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά όχι πριν το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί» 

Διευθέτηση «τώρα» ζητούν ΔΝΤ και ΗΠΑ

Σε αντίθετη τροχιά, ταυτιζόμενος με την θέση του Νομισματικού Ταμείου,  κινείται ο αμερικανικός παράγοντας, θέση που διαμηνύεται με μεγαλύτερη έμφαση μετά τις επαφές επί αμερικανικού εδάφους του Νίκου Παππά, ο οποίος σε συνέντευξη του στην WSJ δηλώνει αισιόδοξος για την συμφωνία, λέγοντας ότι η Αθήνα θέλει πραγματικές λύσεις για το χρέος.

Από την Σύνοδο των G7, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα του ελληνικού χρέους. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπές είναι υπερβολικά υψηλές. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως τόνισε «θα είναι ατυχές να υπάρξει ακόμη ένας γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit».

ΗΠΑ - J. LEW - Ν. ΠΑΠΠΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στην ίδια γραμμή δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο σημειώνεται ότι «αν δεν υπάρξει τώρα διευθέτηση του χρέους, δεν θα λήξει η ελληνική κρίση», ρίχνοντας την ευθύνη για κάτι τέτοιο στο Βερολίνο.

Την μεγάλη απόκλιση για το ζήτημα του χρέους αποτύπωσε εύγλωττα με δήλωση του ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ευρωπαίων και Αθήνας, με ή χωρίς το Νομισματικό Ταμείο, αφήνοντας κι αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιληφθεί τελικώς κάποια δεσμευτική απόφαση στην συμφωνία που αναμένεται στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Τσίπρας: Επιστρέφουμε στις αγορές το 2017

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μέσα στο επόμενο έτος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίρπας, συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News που κυκλοφορεί αύριο.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίρπας εμφανίζεται αισιόδοξος για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο πριν ακόμη μάλιστα από την προγραμματισμένη λήξη του.

«Θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2017» δηλώνει χαρακτηριστικά ενώ συμπληρώνει λέγοντας πως «ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ άλλων δηλώνει πως "ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί σίγουρα για τα επόμενα 3 χρόνια αλλά και για το 2019 αφού μέχρι το Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες"

Ακόμη τονίζει ότι "σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο".

Αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει πως «πρέπει να καταλάβει ότι η ένταση δεν συμφέρει ούτε εκείνη, αλλά ούτε και την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφέρεται στον Πάνο Καμμένο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά  αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Έρχεται ο «καύσωνας έμμεσων φόρων»

Η Αθήνα περιμένει την εξέλιξη του «πυρετού παρασκηνιακών διαβουλεύσεων» για το προληπτικό πακέτο μέτρων, ώστε να περιλάβει τις σχετικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα υπάρχουν οι ρυθμίσεις και για τα επιπλέον έσοδα 1,8 δις από έμμεσους φόρους-"φωτιά". Αυτές φέρνουν αυξήσεις, μεταξύ άλλων, σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, αλλά και καινούρια τέλη για όσους έχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο - ίσως και για όσους έχουν συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας -, αλλά και για όσους έχουν συνδρομητική τηλεόραση.

Τσιγάρα - ποτά - καύσιμα - βενζίνη - φόροι

Πέρα από το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης («κόφτης»), η Κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρό της, ένα «πλέγμα» πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος. 

Μαξίμου: νέα εποχή για την χώρα μετά την συμφωνία

Μία ημέρα μετά τον Αλέξη Τσίπρα και την άποψη ότι μετά την συμφωνία αρχίζει νέα εποχή για την Ελλάδα και πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο δράσης, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι το 2016 θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία 9 ως 12 δις ευρώ,  σημειώνοντας ότι «είναι νωρίς να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης», αλλά «μια επιτυχής συμφωνία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή», με βασικά στοιχεία, όπως υπογράμμισε, τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι ότι απομένουν οι λεπτομέρειες αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους και δήλωσε αισιόδοξη κι ικανοποιημένη απο τις εξελίξεις, αποφεύγοντας ευθείες απαντήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, την ώρα που ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνει "επιφυλακτικός, καθώς το παρελθόν έχει διδάξει ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις!", ενώ βάζει εμμέσως, διά της απορρίψης, θέμα πρόωρων εκλογών.

Υπουργικό Συμβούλιο - Αλέξης Τσίπρας - υπουργοί

Όλα αυτά, ενώ ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό, που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή, ως μέρος του πακέτου μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε υπερήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα για ένα σύστημα δίκαιο, με ίσους κανόνες για όλους. Για το ΕΚΑΣ, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι επέρχεται κατάργηση του, αλλά από το 2018 θα υπάρξει μια έμμεση επαναφορά του, στους πραγματικά πιο αδύναμους συνταξιούχους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣταϊκούρας προς τράπεζες: τα επιτόκια για νέα δάνεια είναι απαράδεκταΧθες 10:47 | Ειδήσεις

“Τελεσίγραφο” στους τραπεζίτες για τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών.

Γεωργιάδης για “καλάθι του νοικοκυριού”: Τι θα περιλαμβάνει στις γιορτέςΧθες 09:53 | Ειδήσεις

Τι είπε για τα επιτόκια των τραπεζών, το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Δημόσιο: Επιχείρηση “Θερμοστάτης” με… ηλεκτρικό καλοριφέρ σε “Γραφείο Υπουργού” (εικόνες)Χθες 08:49 | Ειδήσεις

Αποκαλυπτική για το πώς και κατά πόσον τηρείται το μέτρο της εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, είναι η αποκάλυψη της εκπομπής “Στούντιο με Θέα” του ΑΝΤ1.


 


 

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: G7 και Αυστραλία στην γραμμή της ΕΕΧθες 07:04 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αλλά και η Αυστραλία συντάχθηκαν με την απόφαση της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελβούρνη: Ο Παρθενώνας... πολύχρωμος κοσμεί την καρδιά της πόλης (εικόνες)23:52Σύνδρομο “Αngelman”: Μια διαφορετική ημέρα για τον μικρό Παύλο (εικόνες)23:46Μενέντεζ για F-16: Δεν θα συμφωνήσω σε πώληση στην Τουρκία 23:32Καλλιθέα: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε παράνομο καζίνο και δεκάδες συλλήψεις23:19Μουντιάλ 2022: η Αργεντινή νίκησε την Αυστραλία και πέρασε στα προημιτελικά23:05Παπάς έκανε “μαϊμού” εράνους με... δόλωμα νεαρό με πρόβλημα υγείας22:54Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Η ανάρτηση του 25χρονου αφού σκότωσε την 19χρονη22:40Guardian - Γλυπτά του Παρθενώνα: η Ελλάδα σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο22:25Χαλάνδρι: “Μοίραζαν” το θάνατο στις πιάτσες τοξικομανών22:10Θεσσαλονίκη: απανθρακωμένη σορός βρέθηκε μετά από κατάσβεση φωτιάς (εικόνες)21:55ΑΕΚ: νίκη... θρίλερ κόντρα στον Προμηθέα21:42Φάρμακα: ελλείψεις λόγω... εξαγωγών (βίντεο)21:28“Dirty Angels”: Το Χόλιγουντ πάει ξανά Θεσσαλονίκη 21:14ΑΧΕΠΑ - Ιπποκράτειο: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και φωτιά (εικόνες)20:59Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πήρε ρωσικό διαβατήριο20:46Παρακολουθήσεις - Οικονόμου: Απέναντι σε αυτήν την παρωδία, η κυβέρνηση θωρακίζει την ΕΥΠ20:32Ελληνοτουρκικά: δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη20:19Missing Alert για εξαφάνιση 13χρονης20:04Βόλος: Επίθεση με αλυσοπρίονο δέχθηκε εργαζόμενη του Δήμου 19:51Απόλλων - Κολοσσός: η νίκη των Αχαιών και το σεμιναριακό δεκάλεπτο19:37
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο