LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 18 Μαρτίου 2016 19:00 | Ανανέωση: 18 Μαρτίου 2016 20:43

Νέοι φόροι στο τραπέζι μετά την “μετωπική” Αθήνας - ΔΝΤ

Στα μαχαίρια Τσακαλώτος-Ταμείο. Το αφορολόγητο, η μείωση του χρέους και η νέα πρόταση για φόρους σε καύσιμα  και τραπεζικές συναλλαγές.

Βελκουλέσκου - Τσακαλώτος

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε τεντωμένο σκοινί «βαδίζει» ξανά η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-δανειστών, μετά την μετωπική Αθήνας ΔΝΤ, αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Η σκληρή επίθεση Τσακαλώτου στην Ντέλια Βελκουλέσκου και η ηπιότερη αλλά δηκτική απάντηση των ανθρώπων του ΔΝΤ βάζει εκ νέου «φωτιά στις διαβουλεύσεις, ενώ πέφτουν και νέοι φόροι στο τραπέζι, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα και να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Η νέα πρόταση και οι νέοι φόροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία ελληνική πρόταση για την φορολογική κλίμακα προβλέπει επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με μεικτά ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω, ενώ ρίχνει το ύψος του αφορολόγητου από τα 9.500 στα 9.050 ευρώ, φέρνοντας έτσι επιβάρυνση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Για να επιτευχθεί η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η τόνωση των δημοσίων εσόδων, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δύο φόροι, με τον έναν να αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την ελληνική πλευρά. 

Πρόκειται για τον φόρο επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το ύψος του στην ελληνική πρόταση προσδιορίζεται στο 1 τοις χιλίοις κάθε συναλλαγής, με την Αθήνα να προβλέπει έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Η άλλη επιβάρυνση που είναι στο τραπέζι αφορά αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, των οποίων η τιμή έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο συγκυριακά λόγω πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία μάλιστα δείχνει να έχει φτάσει στο τέλος της.

Κι ενώ υπάρχουν πολλά σενάρια για το Φορολογικό σε κάθε περίπτωση οι επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι υψηλές.

Τράπεζα - γκισέ

Όλα αυτά ενώ το κλίμα στην διαπραγμάτευση έχει χαλάσει, μετά τις εκατέρωθεν μομφές Αθήνας- ΔΝΤ για την στάση που τηρούν έκαστος στις διαπραγματεύσεις.

Σκληρή επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ εν μέσω διαπραγμάτευσης

Πυκνά πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - προφανώς και προσωπικώς κατά της Ντέλιας Βελκουλέσκου - μεσούσης της διαπραγμάτευσης κι ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι επίκειται συμφωνία για το φορολογικό, εξαπολύουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις​, τονίζουν ότι «για ακόμη μια φορά, προκαλεί έκπληξη η στάση του ΔΝΤ. Αυτήν την φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι τεχνοκράτες του Ταμείου στην διαπραγμάτευση, «υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΟΙΚΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Ντέλια Βελκουλέσκου

Συνεχίζοντας την επίθεση στο ΔΝΤ, με εξαιρετικά δηκτικά σχόλια, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «με αυτήν την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...-  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Τι απαντά το Ταμείο

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, το  Ταμείο είναι αποφασισμένο να παραμείνει  στις  σκληρές του θέσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, απέφυγε να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις Τσακαλώτου ούτε ανέφερε αν σκοπεύει το ΔΝΤ να απαντήσει επισήμως στις κατηγορίες που εξαπολύει κατά των στελεχών του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, ανεπισήμως, αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρει ότι για το ΔΝΤ η  διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ούτε έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εμμένοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο. 

Η θέση του ΔΝΤ παραμένει σταθερή αναφορικά και με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και συμπυκνώνεται στην φράση «ή  οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να μειώσουν περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ή θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, μέσω των περικοπών στο Ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων, διά της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του «ψαλιδίσματος» του αφορολόγητου». 

Μόλις χθες βράδυ, μετά το ραντεβού του με τους επικεφαλής των κλιμακίων, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό.

Αλεξιάδης: Τελείωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα

Όλα αυτά στον απόηχο που προκάλεσαν το πρωί τα όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα», φράση που ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

"Κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος"

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης ότι είχε επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου σε ότι αφορά την φορολογία εισοδήματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος», με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα, τονίζοντας ότι «είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά».

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, δεν επρόκειτο να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, θεωρώντας ότι οι όποιες αποκλίσεις παρέμεναν ήταν ήσσονος σημασίας ή "τεχνικού επιπέδου" και θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μεταξύ τεχνοκρατών των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για φυσικό αέριο: Οι “ισχυροί” της ΕΕ δεν δείχνουν αλληλεγγύηΣήμερα 11:43 | Ειδήσεις

 Έκανε λόγο για οικονομική κρίση που απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη επιβολής πλαφόν. Τι είπε για την σημασία του αγωγού IGB και την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο.

Μιχαηλίδου: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα τα ΧριστούγενναΣήμερα 08:56 | Ειδήσεις

Η υφυπουργός Εργασίας στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» για το επίδομα, τον προσωπικό βοηθό, τα σχολικά γεύματα και την κάρτα αναπηρίας.

Μητσοτάκης - Αλίγιεφ: Η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕυρώπηςΣήμερα 11:19 | Ειδήσεις

Τι ειπώθηκε κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, στην Σόφια, στο περιθώριο της τελετής για τον αγωγό IGB.

Φυσικό αέριο: Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα στην ΙταλίαΣήμερα 16:09 | Ειδήσεις

Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ιταλία, βυθίζοντας την Ευρώπη ακόμα πιο βαθιά στην ενεργειακή κρίση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πύργος: Φωτιά στην Σπιάντζα20:26Μενέντεζ στον ΑΝΤ1 για Τουρκία: Οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες 20:12Κηφισιά - Τροχαίο: Αυτοκίνητο “κρεμάστηκε” πάνω από τις ράγες του ΗΣΑΠ (εικόνες)19:59Διπλό φονικό στην Καβάλα: Κανείς στην κηδεία του 56χρονου, ούτε ο πατέρας του19:45Παναθηναϊκός - Κολοσσός: Με το... ζόρι στον τελικό του Super Cup οι “πράσινοι”19:32ΗΠΑ: Νέα τροπολογία “μπλόκο” στα F16 της Τουρκίας19:18Επίθεση Ρουβίκωνα στο γραφείο της Ζωής Ράπτη (εικόνες)19:05Άρθρο - παρέμβαση Μητσοτάκη για τις γυναικοκτονίες18:51Νέα Ιωνία: Γυναίκα κατήγγειλε ότι την βίασε ο σύντροφός της με απειλή όπλου18:38Τροχαίο: Υπάλληλος Οδικής Βοήθειας παρασύρθηκε από όχημα18:24Διπλό φονικό στην Καβάλα - Ιατροδικαστής: Πυροβόλησε το μωρό, ξαναγέμισε το όπλο και σκότωσε την 31χρονη18:11Κρήτη: Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Αγυιάς 17:57Πάρμα - Σάκκαρη: Η αντίπαλός της στον τελικό17:44Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στα οχήματά τους (εικόνες)17:30Σταμάτης Κόκοτας: Πότε θα γίνει η κηδεία του 17:17Νίκος Παππάς: Πότε ξεκινά η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες17:03Εκπρόσωπος ΟΗΕ: Ελλάδα και Τουρκία να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις16:50Ερντογάν: Η Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή16:36Φυσικό αέριο: Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα στην Ιταλία16:23Σέντοπ: Η Τουρκία εξουδετερώνει μια σαφή απειλή όταν τη βλέπει16:09
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο