LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 18 Δεκεμβρίου 2015 18:56

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από πράκτορες του ΟΠΑΠ για το ειδικό τέλος

Τι λένε για συμφέροντα που διαχρονικά κάνουν την δουλειά τους, αλλά και την, αναμενόμενη κατ΄ αυτούς, εισπρακτική αποτυχία του μέτρου για τα δημόσια έσοδα.

ΟΠΑΠ - πρακτορείο - μηχανή - ανακοίνωση

Επαναφέρουν το ζήτημα της επιβολής του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια οι πράκτορες της ΟΠΑΠ, με επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία των πρακτόρων τονίζει ότι το ειδικό αυτό τέλος δεν πρόκειται να φέρει τα οικονομικά αποτελέσματα που υπολογίζουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν υπήρξε επιβολή ανάλογου φόρου στα παιχνίδια των ιντερνετικών εταιριών, παρά το ότι φορολογούνται "κατά δήλωση" και δίνουν ψίχουλα στο Ελληνικό κράτος.

Οι πράκτορες απευθύνονται προσωπικά στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως λένε, ευελπιστούν η παρέμβασή του να είναι καταλύτης για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζεται πολύ καλά, ο κλάδος των πρακτόρων παιχνιδιών ΟΠΑΠ είναι σε κατάσταση αναβρασμού. Η ανησυχία, ο προβληματισμός αλλά και ο θυμός, από την απόφαση της κυβέρνησης σας, για την χρησιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών σαν ισοδύναμο στην συμφωνία με τους δανειστές , είναι έντονος, αφού έχει να κάνει με το μέλλον των μαγαζιών μας , των οικογενειών μας, και των υπάλληλων των πρακτορείων μας.

Ένας αριθμός, είκοσι περίπου χιλιάδων ατόμων που εξαρτάται οικονομικά από τα πρακτορεία μας, τα νόμιμα πρακτορεία παιχνιδιών ΟΠΑΠ, αισθάνεται την ανασφάλεια του πολίτη που βλέπει, και ατομικά, εκτός από τη συνολική υφιστάμενη κατάσταση το μέλλον του δυσοίωνο. Και είναι το μέλλον μας τέτοιο, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί η απόφαση επιβολής τέλους στα νόμιμα και μόνο τυχερά παιχνίδια θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στο τζίρο των πρακτορείων μας με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος σε μια πραγματικά δύσκολη και για εμάς οικονομική θέση. Φυσικά η απώλεια τζίρου θα έχει επίπτωση και στα έσοδα του κράτους (που εισπράττει το 30% από τα κέρδη ΟΠΑΠ, συν από την φορολογία της εταιρίας, συν την φορολογία εισοδήματος των πρακτόρων).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε κλάδος που αποτελείται από μικρούς επαγγελματίες με συγκεκριμένα έξοδα τα οποία δεν μπορούν να συμπιεστούν επιπλέον , με ωράριο αρκετά εξαντλητικό, με μηδενική δυνατότητα φοροδιαφυγής, με φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, και ως εκ τούτου δεν έχουμε την "δυνατότητα" όπως πιθανόν μια μεγάλη εταιρία, να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους, μείωσης της ζημιάς από μια απώλεια τζίρου και εισοδήματος. Σας ενημερώνουμε, ότι το 50 % περίπου των πρακτορείων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΟΠΑΠ ΑΕ, έχουν καθαρό εισόδημα που δεν ξεπερνά το εισόδημα ενός μέσου υπαλλήλου, που σημαίνει ότι τα πρακτορεία, σαν επιχειρήσεις είναι κάτω από το όριο βιωσιμότητας . Υπενθυμίζουμε δε, ότι το μικρό αυτό εισόδημα είναι στην ουσία πολύ μικρότερο, σε ατομική βάση, αφού αποκτάται συνήθως, με την συνδρομή και μελών των οικογενειών μας, λόγω των πολλών ωρών εργασίας, και φυσικά υπόκειται στον κίνδυνο, που έχει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά στην τωρινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι γνωστό, ότι έγκυρες μελέτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων –δημοσιευμένες, και σε γνώση του Υπουργείου Οικονομικών - ανεβάζουν τον αριθμό των πρακτορείων που θα κλείσουν σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου φορολόγησης επιπλέον, των τυχερών παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ σε 1.000-1.500. Περίπου το ένα τρίτο του επίγειου δικτύου.

Μην σας διαφεύγει, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι τα πρακτορεία μας, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών ήπιας μορφής, κατανεμημένα στις γειτονιές της χώρας μας, αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία, εδώ και δεκαετίες, αποτελούν, σύμφωνα και με δίκη σας δήλωση προεκλογικά, «… ασπίδα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα του τζόγου και της κερδοσκοπικής επέλασης στις γειτονιές του τόπου μας» δήλωση που κάνατε στην συνάντηση μαζί μας. Αν θεωρήσουμε σωστή την διαπίστωση σας -που όντως είναι – και η οποία νομίζουμε ότι αποτελεί προσωπική σας δέσμευση, να μην γίνει πράξη μελλοντικά, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι, ότι αν για κάποιο λόγο δημιουργηθεί "ελεύθερος χώρος" στην αγορά των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών από την δική μας απουσία, λόγω λουκέτων, τα μεγάλα συμφέροντα στο τζόγο θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και με τις δυνατότητες που έχει κάθε μεγάλο συμφέρον, σε κάθε χώρο, θα επιβάλουν την κυριαρχία τους με τους δικούς τους όρους. Οι παράνομοι στους οποίους θα στραφεί το παικτικό κοινό με την επιβολή αυτού του φόρου, θα κάνουν γλέντι. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ζημιά σε οικονομικό επίπεδο, για τον κλάδο των πρακτόρων, αλλά και το κράτος θα είναι τεράστια, η ζημιά δε στην κοινωνία ανυπολόγιστη. Νομίζουμε ότι περαιτέρω ανάλυση επ’ αυτού περιττεύει.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

θεωρούμε, για να μην πούμε ότι είμαστε σίγουροι, ότι η επιβολή του φόρου, μόνο στα νόμιμα, επαναλαμβάνουμε, τυχερά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν έχει να κάνει μόνο με τα ισοδύναμα και τα έσοδα. Έχει να κάνει και με τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω για τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα που διαχρονικά κάνουν την δουλειά τους σε βάρος των μικρών και που πάντα βρίσκουν τον τρόπο να προωθούν τις θέσεις τους. Θέσεις, που περνούν συνήθως από δήθεν μελέτες και προτάσεις, από ανώνυμους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων, και που συνήθως έχουν άλλη στόχευση από αυτήν που φαίνεται και λέγετε. Πράγματα γνωστά , σίγουρα και δοκιμασμένα στην αποτελεσματικότητα τους. Αλήθεια γιατί δεν επιβλήθηκε φόρος, και στο παιχνίδι των Ιντερνετικων εταιριών, που μάλιστα φορολογούνται "κατά δήλωση", και δίνουν ψίχουλα στο Ελληνικό κράτος; Τι λένε γι΄ αυτό οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός; Τι έχει γίνει γι’ αυτό;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε αυτήν την δύσκολη θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας, δεν θα αρνιόμαστε σαν κλάδος την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση αν αυτό, επιβαλλόταν από τις συνθήκες αλλά ήταν δίκαιο, ήταν στα όρια της βιωσιμότητας μας αλλά το σπουδαιότερο, είχε και αποτέλεσμα . Δυστυχώς, κύριε Πρωθυπουργέ, η επιβολή του "τέλους" στα παιχνίδια που παίζονται στα πρακτορεία μας δεν θα έχει τα οικονομικά αποτελέσματα που υπολογίζουν οι παράγοντες του Υπουργείου. Έχουμε καταθέσει τα στοιχεία και τις μελέτες που το αποδεικνύουν. Όμως δεν ακουγόμαστε. Αποφασίζουν κάποιοι για το μέλλον μας, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε με ποια στοιχεία το αποφασίζουν . Έχουμε ζητήσει , με ποια στοιχεία βγήκαν οι υπολογισμοί τους, αλλά μάταια. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα -δικαίως νομίζουμε- να κάνουμε λόγο για ‘’Άλλους σκοπούς ‘’. Αυτό έχει εμπεδωθεί στους πράκτορες. Δυο φορές έξαλλου στο πρόσφατο παρελθόν νομοθετήθηκε η επιπλέον φορολόγηση των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά αποσύρθηκε μετά από λίγο λόγω αποτυχίας του μέτρου. Διαχρονικά κάποιοι εξακολουθούν να προτείνουν τις ίδιες δοκιμασμένα αποτυχημένες συνταγές. Όμως τα πράγματα είναι οριακά κύριε Πρωθυπουργέ. Αν εφαρμοστεί το μέτρο, κλείσει μεγάλος αριθμός πρακτορείων όπως λένε οι μελέτες, η ζημιά, ανεπανόρθωτα για τους πράκτορες, θα έχει γίνει. Επιβάλλεται τουλάχιστον μια χρονική αναβολή του μέτρου μέχρι να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του, εισπρακτικά, αλλά και οι συνέπειες στο επίγειο δίκτυο, και την κοινωνία . Διαφορετικά η ενίσχυση των παράνομων, που ήδη κάνουν τζίρους διπλάσιους από το νόμιμο δίκτυο θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα του μέτρου , το κλείσιμο των πρακτορείων μας το δεύτερο, ενώ το κράτος δεν θα εισπράξει τα προσδοκώμενα.

Κε Πρωθυπουργέ,

Αυτός είναι και ο λόγος που απευθυνόμαστε σε σας διότι γνωρίζουμε την μεγάλη ευαισθησία που σας διέπει σε τέτοιου είδους θέματα και μάλιστα το διαπιστώσαμε και στη συνάντηση που είχαμε, μαζί σας, προεκλογικά. Για τον λόγο αυτόν ευελπιστούμε ότι η προσωπική σας παρέμβαση θα είναι καταλύτης για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος μας, που από τα ανωτέρα που σας αναλύσαμε και από τις εμπεριστατωμένες μελέτες που έχουμε καταθέσει στο Υπ. Οικονομικών δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα που αναμένει το κράτος.

Είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε και κυρίως για την συνεργασία μαζί σας στην καταπολέμηση και πάταξη του παράνομου τζόγου από τον οποίο χάνονται φόροι ύψους 5 δις ετησίως.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων."

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2021: Η Κύπρος στον τελικό με το “El Diablo” (βίντεο)23:59Ο Μάικλ Τζόρνταν θα εμφανιστεί στο sequel του “Space Jam”23:51Σελίν Ντιόν: Μιλάει για την προσωπική της ζωή μετά τον θάνατο του συζύγου της23:40Θυμός: Πόσο επικίνδυνο είναι να μην τον εκφράζεις23:31Ναόμι Κάμπελ: Έγινε μανούλα στα 50 της για πρώτη φορά23:20Γενοκτονία των Ποντίων: Κόκκινα μπαλόνια και αναμμένα κεριά στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)23:09Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; Η ιδανική ποσότητα.. με ιατρική προσέγγιση!23:01Διακομιδή εγκύου με κορονοϊό στο νοσοκομείο, με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ (βίντεο)22:55Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Σπύρος Δημητρίου: Δύσκολες ώρες για το ζευγάρι22:44Αχαΐα: Νεκρός από ανατροπή τρακτέρ (βίντεο)22:32Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου: Βίντεο - ξενάγηση στο νέο μουσείο της Αθήνας (βίντεο)22:21Σκρέκας: Οι 8 άξονες της στρατηγικής μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία22:10Θεσσαλονίκη: Επίθεση με σφυρί σε οδηγό (βίντεο)22:02Κορονοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ21:49Δένδιας για Μεσανατολικό: Δύο κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ21:37Προανακριτική για Παππά - Καλογρίτσας: Με εκβίασαν άτομα... “ψηλά”21:24Ο Λευτέρης Λαζάρου στο “Πρωινό” για το Παλάτι και τις εκπομπές μαγειρικής (βίντεο)21:12ΑΕΚ - Μελισσανίδης: Χιμένεθ... μέχρι νεωτέρας21:00Μητσοτάκης: Αμοιβαία επωφελής η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία20:47Euro 2020 - Ιταλία: Πάνοπλη και αμιγώς “ιταλική”20:34
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο