LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2015 18:21

Ο ΣΕΒ “πυροβολεί” την Κυβέρνηση ως “διώκτη επενδυτών”

Κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν εχθρικό κλίμα, αιφνιδιασμό και «ανούσια» υπερφορολόγηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΠΑΠ.

ΣΕΒ - Μέγαρο Μαξίμου

Ευθεία επίθεση κατά της Κυβέρνησης, για την ...εχθρική στάση της απέναντι σε επιχειρήσεις και επενδυτές που επέλεξαν την Ελλάδα για να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους εξαπολύει ο ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για κάθε άλλο παρά φιλική αντιμετώπιση τους, αναποτελεσματική για τα δημόσια έσοδα υπεροφορολόγηση τους και αιφνιδιασμό, όπως πχ. με την επιβολή του έκτακτου φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που «τιμωρεί» τους υπάρχοντες και διώχνει τυχόν υποψήφιους επενδυτές.

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του, «η αθέτηση συμβάσεων και η αδυναμία προστασίας όσων πίστεψαν και επένδυσαν στην Ελλάδα  προκαλεί τεράστια ζημιά σε μια χώρα με ελλειμματική αξιοπιστία», συμπληρώνοντας ότι «η ξαφνική επιβολή επιπλέον φόρων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποτελεί όχι μόνο αθέτηση σύμβασης, αλλά επιπλέον θα αποτύχει παταγωδώς να εξασφαλίσει στο κράτος τα έσοδα που προσδοκά, όπως απέτυχαν και άλλες φοροϋπερβολές των τελευταίων ετών».

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του πολυήμερου σιδηροδρομικού αποκλεισμού των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο ΣΕΒ τονίζει ότι «η ζημιά που υπέστη η χώρα υπερβαίνει κατά πολύ τη ζημιά που υπέστησαν όσες  επιχειρήσεις εμπιστεύτηκαν το λιμάνι του Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προστίθεται σε περιστατικά όπως της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Πάνω από όλα και πέραν της αναπόφευκτης ζημιάς που θα υποστεί το δημόσιο όταν τελεσιδικήσουν οι σχετικές αγωγές, η χώρα χάνει ξανά την ευκαιρία να ανταμείψει όσους επένδυσαν κόντρα σε όσους τους έλεγαν «μην πλησιάζεις την Ελλάδα, θα χάσεις» και να διαψεύσει  όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία της Ελληνικής οικονομίας».

Ειδομένη - σύνορα - Ελλάδα

Σε ότι αφορά το κλίμα στην πραγματική οικονομία, το Δελτίο του ΣΕΒ σημειώνει ότι «η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ στην Ελλάδα χειροτέρευσε εκ νέου, οι εξαγωγές χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους», κι όλα αυτά την ώρα που «η συνεχής αναζήτηση νέων φόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι φιλόδοξοι στόχοι εσόδων διαψεύδονται συνεχώς σε μια οικονομία που λυγίζει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, προσφέρει στη χώρα ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα: την εμπειρία ό,τι «το έργο το έχουμε ξαναδεί»!

«Πέρα από την υπερφορολόγηση της ενέργειας, των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, η φορολόγηση καπνών, ποτών, αναψυκτικών, της κινητής τηλεφωνίας και ο κωμικός φόρος πολυτελείας μας έχουν προσφέρει πανάκριβα και επώδυνα μαθήματα. Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε! Κι όμως είναι αυτονόητο: προηγείται η διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας πλούτου πριν επιβληθεί μια (λογική) φορολόγησή του!», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Υπερφορολόγηση: Δεν τελειώνει ποτέ αυτό το ανέκδοτο;

«Η πρόσφατη επιβολή ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δυστυχώς θα αποτύχει, όπως τόσα άλλα εισπρακτικά μέτρα που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι περιπτώσεις υπερφορολόγησης, που τελικά υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα, αφθονούν. Η υπερφορολόγηση της ενέργειας για βιομηχανική χρήση έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή και απασχόληση. Η υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και οι υπερβολικοί φόροι κατοχής ακινήτων ήταν και αυτές εξαιρετικά επιζήμιες».

ΟΠΑΠ

«Η υπερφορολόγηση, ειδικά των πιο αποδοτικών για το κρατικό ταμείο «υψηλών εισοδημάτων», έχει οδηγήσει στη μεγάλη μείωσή τους Εδώ δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι στην περίπτωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι  του 2014, μεταφράστηκε άμεσα σε βελτίωση των μισθών σε επιχειρήσεις που δηλώνουν στοιχεία στο ΙΚΑ, αναστρέφοντας την τάση μείωσης των αποδοχών που είχε επικρατήσει», τονίζεται στο Δελτίο.

Θα αποτύχει ο έκτακτος φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

«Η εμπειρία του παρελθόντος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αποτύχει», τονίζει ο ΣΕΒ, αναφέροντας ότι δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα  210 εκ. ευρώ.

Όπως υπογραμμίζεται αυτό θα συμβεί «καθώς η υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης θα οδηγήσει σε απώλεια με πολλούς τρόπους στα έσοδα του κράτους:

  • Θα μειωθεί η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια, μειώνοντας τα άλλα έσοδα που εισπράττει από αυτά το κράτος καθώς και τους φόρους που εισπράττει επί  των κερδών.
  • Θα μειωθεί το έσοδο του κράτους επί των κερδών και μερισμάτων των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει ή θα επενδύσουν στον κλάδο, και εμπιστευτεί (εσφαλμένα) το Ελληνικό κράτος
  • Θα κλείσουν πρακτορεία, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που θα πληρώσει σε όσους χάσουν την δουλειά τους».

ΟΠΑΠ - πρακτορεία - κλειστά

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «όταν συνυπολογιστούν αυτές οι δυναμικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι το Δημόσιο θα έχει ωφεληθεί, στην καλύτερη περίπτωση, με 50-70 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζεται η ζημιά στην αξιοπιστία του κράτους και οι επιπτώσεις στην αποθάρρυνση άλλων επενδύσεων, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την προσέλκυσή τους περισσότερο από ποτέ και χωρίς να συνυπολογιστεί το βέβαιο γεγονός ότι όταν τελεσιδικήσουν οι σχετικές δικαστικές διαμάχες αυτά τα έσοδα θα επιστραφούν και επιπλέον θα πληρωθούν αποζημιώσεις».

«Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την αλλαγή του κανονισμού για τις παιχνιδομηχανές VLTs του ΟΠΑΠ που ήδη στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος χωρίς να συνυπολογίζεται η σχεδόν βέβαια καταδίκη του για παραβίαση της σχετικής συμφωνίας», σημειώνει ο Σύνδεσμος, «πυροβολώντας» το Υπουργείο Οικονομικών και κατ΄ επέκταση το Μαξίμου.

ΣΕΒ: Φόρος στους συνεπείς, ενώ αλωνίζουν λαθρέμποροι και παράνομοι;

Όπως περιγράφεται στο Δελτίο του ΣΕΒ, «ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια είναι τόσο ελαστική είναι ότι, όπως και στην αγορά οινοπνευματωδών και καπνών, υπάρχει και εδώ ανεπτυγμένη παράλληλα η παράνομη αγορά, κάτι που οφείλεται και στους αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμών του κράτους. Μάλιστα, όπως στην περίπτωση των ποτών και καπνών η στροφή στην παράνομη αγορά δεν οδηγεί μόνο σε ζημιά των νομοταγών και οργανωμένων επιχειρήσεων και πλήρη απώλεια εσόδων για το κράτος, ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές».

«Ειδικά στην περίπτωση των τυχερών παιχνιδιών», συνεχίζει το κείμενο, «τίθενται σημαντικά ζητήματα εποπτείας και η στροφή σε παράνομα παίγνια στερεί από τον καταναλωτή μια σημαντική ασπίδα προστασίας, ως προς την εντιμότητα των όρων υπό τους οποίους διεξάγονται τα τυχερά παιχνίδια. Τα ζητήματα αυτά τίθενται την ώρα που η ροπή προς τα παράνομα παίγνια ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα όποια αναμενόμενα κέρδη από συμμετοχή σε επίσημα παίγνια υπόκεινται σε ελέγχους κίνησης κεφαλαίων, την ώρα που ο θαμώνας του παράνομου τζόγου περιμένει ότι τουλάχιστον ο παπατζής θα τον πληρώσει σε μετρητά».

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ - ΣΤΟΕΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Όμως στην περίπτωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ προστίθεται και η καταστροφική πρακτική της αθέτησης συμβάσεων και παραβίασης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και εξοργίζουν όσους εμπιστεύτηκαν τη χώρα και επένδυσαν σε αυτή δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας ρευστότητα στη δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία.  Οι εμπειρίες της «Ελληνικός Χρυσός» και του άρθρου 21 του Ν4321/15 είναι ακόμα πολύ νωπές άλλωστε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαραμανλής: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιων έργων εδώ και δεκαετίεςΧθες 22:46 | Ειδήσεις

Εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι, προανήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Τι είπε για τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ανεργία - ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις και επιδότηση έως 100% (βίντεο)Χθες 08:43 | Ειδήσεις

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναλύει στον ΑΝΤ1 τα καινούρια προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες ακόμη και για έναρξη επιχείρησης.

Εστίαση: Πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας με ελέγχους και πρόστιμαΧθες 12:34 | Ειδήσεις

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι σαρωτικοί και το τελευταίο 48ώρο έπεσαν βαριά πρόστιμα.

Αναστολές συμβάσεων Απριλίου: πότε πληρώνονται οι αποζημιώσειςΧθες 16:06 | Ειδήσεις

Συνολικά θα καταβληθούν 278,3 εκατ. ευρώ σε πάνω από 532.000 δικαιούχους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Alvaro Morte: Ο Professor αποχαιρέτησε οριστικά το La Casa de Papel23:59Οι 5 καλύτερες αντιγηραντικές τροφές23:52Γιουβέντους - Μίλαν: Κάζο για τη “Μεγάλη Κυρία”23:43ΗΠΑ: Μακελειό σε πάρτι γενεθλίων23:32Τι είναι η “ομίχλη εγκεφάλου” και τι την προκαλεί23:20Φαίη Σκορδά: Η συγκινητική ανάρτηση για τη γιορτή της μητέρας23:07Καραμανλής: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιων έργων εδώ και δεκαετίες22:53Βasketball Champions League: έκανε το repeat η Μπούργκος22:40Τουρισμός - Ζάκυνθος: Ο Λαγανάς θυμίζει περιοχή “φάντασμα” (βίντεο)22:28Κορονοϊός – Ιταλία: χαμόγελα από την υποχώρηση της πανδημίας22:15Ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ22:03Κορονοϊός - Κάλυμνος: παρατείνεται το καθολικό lockdown21:49Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η “Ένωση” άφησε το “τριφύλλι” εκτός Ευρώπης21:36Πατέλης: ατυχής η δήλωση μου για το διδακτορικό, ζητώ συγνώμη21:25Γηροκομείο στα Χανιά: Συγκλονίζει ο γιος ηλικιωμένου (βίντεο)21:12Self test: πότε μπορούν να τα παραλάβουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου20:59Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Από κάμερες ασφαλείας ψάχνουν τους δράστες (βίντεο)20:47“Η φωτογραφία της ζωής μου” με τρεις ξεχωριστές ιστορίες ζωής (εικόνες)20:34Κορονοϊός – Βρετανία: εντυπωσιακή μείωση των θανάτων όσο προχωράει ο εμβολιασμός20:22Λίμνη Πλαστήρα: υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο!20:09
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο