Αργυροπελεκάνος ταξίδεψε σε όλους τους υδροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας
Την τύχη με το μέρος του είχε ένας... αργυροπελεκάνος που δακτυλιώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, διένυσε όλους τους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας, βρέθηκε τραυματισμένος στη Μεγάλη Πρέσπα και αφού τον περιέθαλψαν, εντοπίστηκε υγιής και πάλι στο Δέλτα του Έβρου. Μάλιστα, ο τυχερός αργυροπελέκανος έχει και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι, αν και ονομάστηκε «Κατερίνα» από έναν πιτσιρίκο που ήταν παρών στη δακτυλίωσή του, είναι αρσενικός!
Σύμφωνα με την ορνιθολόγο της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Όλγα Αλεξάνδρου, το καλοκαίρι του 2013 στην Πρέσπα, στο πουλί μπήκε πομπός, ετικέτα σήμανσης στα φτερά του με τον κωδικό P07 και κίτρινα πλαστικά δαχτυλίδια στα πόδια.
«Έκτοτε παρακολουθούσαμε το πουλί μέχρι τις 2 Μαρτίου του 2014 οπότε και ο πομπός σταμάτησε να λειτουργεί στο Δέλτα του Έβρου. Πολλοί ορνιθοπαρατηρητές όμως το αναγνώριζαν χάρη στα σημάδια και ενημέρωναν την Εταιρεία για τις μετακινήσεις» εξηγεί η κ. Αλεξάνδρου, στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Το 2015 το πουλί φωτογραφήθηκε στην Κερκίνη και φάνηκε η αναπαραγωγική διάθεση του πελεκάνου, καθώς η σακούλα του ράμφους του ήταν κατακόκκινη. Στη συνέχεια, εντοπίστηκε και πάλι στο Δέλτα του Έβρου, αλλά τον Ιούλιο του 2016, εν μέσω προγραμματισμένης διασυνοριακής μέτρησης πελεκάνων στη Μεγάλη Πρέσπα, η Κατερίνα βρέθηκε άρρωστη και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε ότι μάλλον δηλητηριάστηκε. Το πουλί απελευθερώθηκε ξανά στη Μεγάλη Πρέσπα τον Αύγουστο του 2016 και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.
«Ενάμιση χρόνο τώρα δεν είχαμε κανένα νέο. Τι να απέγινε η Κατερίνα; Και λίγο πριν τις φετινές γιορτές μάς τηλεφώνησαν συνάδελφοι από το Δέλτα του Έβρου και μας ανακοίνωσαν ότι είδαν την Κατερίνα στην περιοχή τους! Μάλιστα μας έστειλαν και φωτογραφία της -χάρμα οφθαλμών ήταν!» καταλήγει με χαρά η κ. Αλεξάνδρου.