Διαστημική “χωματερή” γύρω από τη Γη
Ο άνθρωπος, επιδεικνύει τον «πολιτισμό» του και πέρα από τα «σύνορα» της γης. Απόδειξη, πως σε μέσα σε 60 χρόνια, από τη στιγμή δηλαδή που ξεκίνησε την διαστημική του δραστηριότητα, έχει μετατρέψει σε «σκουπιδότοπο» ακόμα και το διάστημα!
Ο Στούαρτ Γκρέι, λέκτορας του University College London, δημιούργησε κατ’ εντολή της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, ένα animation 60 δευτερολέπτων, στο οποίο αποτύπωσε τα διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών.
Τα στοιχεία ανέσυρε από την υπηρεσία Space-track.org, ενώ τα «σκουπίδια» υπολογίζονται σε περισσότερα από 21.000.
Κυριολεκτικά και καθόλου μεταφορικά, η κατάσταση με τα σκουπίδια που περιφέρονται, γύρω από τη γη, είναι ανεξέλεγκτη. Σε σημείο μάλιστα, που να μην είναι ασφαλής ακόμα και η εκτόξευση διαστημοπλοίου, καθώς το πλέγμα που έχουν σχηματίσει τα σκουπίδια είναι τόσο πυκνό που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο διαστημόπλοιο.
Συντρίμμια και απομεινάρια από διαστημόπλοια και δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν στο παρελθόν, εξαρτήματα διαστημικών σταθμών ή ακόμα και κομμάτια από διαστημικά σκάφη που έχουν μεταξύ τους συγκρουστεί, είναι τα εκατομμύρια μεταλλικά αντικείμενα που περιβάλλουν τη γη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 2009, η σύγκρουση ενός αμερικανικού μετεωρολογικού δορυφόρου με έναν ανενεργό ρωσικό, με ταχύτητα 40.000 χλμ. την ώρα, δημιουργώντας υπεράριθμα συντρίμμια στην τροχιά της γης, ώστε λέγεται ότι αποτελούν το 1/3 όλων των διαστημικών σκουπιδιών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.
Τα επίγεια συστήματα ανίχνευσης, έχουν υπολογίσει ότι τα αντικείμενα αυτά, που βρίσκονται σε διάφορες τροχιές, γύρω από τη γη, ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Υπολογίζεται ότι η μέση ταχύτητα με την οποία κινούνται είναι τα 10χλμ ανά δευτερόλεπτο ενώ όσα κινούνται χαμηλότερα από 2.000 χλμ, αγγίζουν τα 7 – 8 χλμ ανά δευτερόλεπτο.