LATEST NEWS
 
Καιρός /Πρόγνωση καιρούΔημοσίευση: 24 Μαρτίου 2019 17:33

Ο καιρός για τους αγρότες

Γενικά αίθριος ουρανός, με λίγες πρωινές συννεφιές στην Κρήτη. Τοπικές μπόρες στα βουνά της Πίνδου. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Αίθριος σε γενικές γραμμές προβλέπεται ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα βοηθήσει στον απρόσκοπτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά για τη Δευτέρα περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό με λίγες πρωινές συννεφιές στη Κρήτη και το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βουνά της Πίνδου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 3 έως 22 και νοτιότερα από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, που αργότερα θα γυρίσουν σε δυτικούς 3-5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα είναι βοριάδες 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 25/3/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ και τη ΔΑΟΚ Σερρών και το ΙΓΒ & ΦΡ, αναφέρει σχετικά με την Καρκίνωση στην ελιά:

Η ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο βακτηρίου στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιοδέντρων.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται η αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή.

Ως γενικά προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  • Απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων και δέντρων από διάφορες ασθένειες (καρκίνωση, βερτιτσίλιο κ.α.)
  • Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων μετά το κλάδεμα (οινόπνευμα, χλωρίνη 1/9 νερό).
  • Κλάδεμα με ξηρό και ήπιο καιρό χωρίς υγρασία στα δέντρα.
  • Να γίνεται κλάδεμα πρώτα των υγιών και μετά των προσβεβλημένων δέντρων.
  • Ψεκασμός πάντα με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά το κλάδεμα και τη συλλογή.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο