Ο καιρός για τους αγρότες
Αν εξαιρέσουμε τους παγερούς ισχυρούς βοριάδες, με καλές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει και το τέταρτο Σαββατοκύριακο του Μάρτη, συμπεριλαμβανομένης της 25ης Μαρτίου - χωρίς σπουδαίες βροχές και κανονικές πάνω-κάτω για την εποχή, θερμοκρασίες.
Πιο αναλυτικά για το Σάββατο, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό και μόνο το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συννεφιές που θα πυκνώσουν και θα βρέξει τοπικά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στα Κεντρικά από 4 έως 22 στα Δυτικά και Νοτιότερα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, στα Δυτικά 3 με 5, στο Ιόνιο έως 6, στα ανατολικά 6 με 7, τη νύχτα στο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ.
Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές
Οδηγίες για αγρότες
«Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου αναφέρει πως οι ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος στην καστανιά, αν και εξαπλωσή τους είναι βραδεία, θεωρούνται σοβαρές, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του φυτικού κεφαλαίου και αδυναμία ανανέωσης των δένδρων, λόγω της μακροχρόνιας διατήρησης των μολυσμάτων στο έδαφος. Ως εκ τούτου, η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και βασίζεται κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων.
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της φυτόφθορας συνιστώνται τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:
- Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
- Εμβολιασμός σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην φθάνουν το νερό και οι σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο εμβόλιο.
- Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις.
- Επειδή ρωγμές που δεν φαίνονται από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι να γίνεται επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο.
- Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους. Γι’ αυτό τα εργαλεία θα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά και να καθαρίζονται από χώμα ή ξύλα που βρίσκονται κολλημένα σ’ αυτά.
- Αποφυγή υγρασίας στη βάση του κορμού και αναλυτικότερα:
- Η άρδευση πρέπει να γίνεται με σταγόνες. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνεται χωρίς να βρέχεται ο κορμός.
- Καταστροφή αυτοφυούς βλάστησης.
- Να μην συσσωρεύται χώμα γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.
- Καλή αποστράγγιση των δέντρων.
Παράλληλα, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τα ακόλουθα μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:
-Τα δένδρα που είναι ύποπτα για προσβολή πρέπει να ξελακώνονται και να εξετάζονται στην περιοχή του λαιμού. Εάν είναι ελαφρώς προσβεβλημένα, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός με μαχαίρι της μεταχρωματισμένης περιοχής, μαζί με μια ζώνη 2 εκ. από τους γύρω υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθεί απολύμανση των πληγών με βορδιγάλειο πάστα και μετά το στέγνωμα αυτής, επάλειψη με ένα προστατευτικό πληγών.
-Σε περίπτωση ξερών ή έντονα προσβεβλημένων δένδρων θα πρέπει να γίνεται εκρίζωση και απομάκρυνσή τους μαζί με τις ρίζες. Στη συνέχεια το έδαφος θα πρέπει να απολυμαίνεται προτού φυτευτεί άλλο δέντρο.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.