LATEST NEWS
 
Καιρός /Πρόγνωση καιρούΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019 17:27

Ο καιρός για τους αγρότες

Αλλάζει το σκηνικό, με τοπικές βροχές και ανέμους που θα ρίξουν λίγο τον υδράργυρο. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Μετά τις λιακάδες, τους νοτιάδες και την ζέστη, έρχονται συννεφιές, με ανοιξιάτικες βροχούλες και βοριάδες, που θα επαναφέρουν τον υδράργυρο και τον καιρό, στην εποχική κανονικότητα.

Την Τετάρτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, καθώς και αραιές νεφώσεις, πυκνότερε στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με τοπικές βροχές ή μπόρες κυρίως στις βορειότερες περιοχές.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 βαθμό έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 5 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη 6 έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 20/3/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, η ασθένεια Βοτρυοσφαίρια στη φιστικιά ευνοείται από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, διαδίδεται ταχύτατα. Ωστόσο, η περίοδος από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης είναι πολύ ευνοϊκή για τις πρωτογενείς μολύνσεις, οι οποίες παραμένουν λανθάνουσες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Για την αντιμετώπιση συνιστώνται τόσο καλλιεργητικά όσο και χημικά μέτρα. Όσον αφορά στα καλλιεργητικά μέτρα, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  • Άρδευση με σταγόνες, για περιορισμό της υψηλής σχετικής υγρασίας. Εάν γίνεται με σπρέι, θα πρέπει να εφαρμόζονται συχνές αρδεύσεις, με μικρή διάρκεια και κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Καταπολέμηση των ζιζανίων, τα οποία αυξάνουν τη σχετική υγρασία και αποτελούν ξενιστές εντομολογικών εχθρών.
  • Επάρκεια των δένδρων σε νερό και θρεπτικά στοιχεία, διότι η μετάδοση της ασθένειας ευνοείται όταν τα δένδρα είναι στρεσαρισμένα.
  • Τακτικός έλεγχος των δένδρων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, απομάκρυνση και κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.
  • Συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων μετά τη συγκομιδή, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή μολύσματος για τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη άνοιξη.
  • Σωστό κλάδεμα, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός των δένδρων. Οι τομές θα πρέπει να κατεβαίνουν τόσο χαμηλά, ώστε να μην υπάρχουν μεταχρωματισμοί στο ξύλο και στη συνέχεια να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ).

Για τη χημική καταπολέμηση, το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει:

  • Αν και οι άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι η υψηλή σχετική υγρασία (>90 %) και θερμοκρασία (27-30οC), η έναρξη των πρωτογενών μολύνσεων την άνοιξη, από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης, καθιστά απαραίτητη την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων την περίοδο αυτή. Απαιτείται προσεκτική επιλογή της δραστικής ουσίας, ανάλογα με το βλαστικό στάδιο της καλλιέργειας.
  • Καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών της φιστικιάς, οι οποίοι διευκολύνουν την διείσδυση του μύκητα, ιδιαίτερα στους καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο