LATEST NEWS
 
Καιρός /Πρόγνωση καιρούΔημοσίευση: 15 Ιουλίου 2018 18:21

Ο καιρός για τους αγρότες

Με ζέστη, τοπικές συννεφιές και μπόρες ξεκινά η εβδομάδα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Παρά τις βροχές και μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα, γενικά καλοκαιρινός θα είναι ο ουρανός και τη νέα εβδομάδα, με εξασθενημένους ανέμους και ανεκτή ζέστη, χωρίς την απειλή καύσωνα.

Την Δευτέρα περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό, με τοπικές συννεφιές και το απόγευμα στα βουνά τής ηπειρωτικής χώρας και πιθανότητα για λίγες μπόρες στη Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά  από 17 έως 37 βαθμούς και νοτιότερα από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 16/7/2018

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας εξέδωσε τη 2ο ενημερωτικό δελτίο και όσον αφορά στην καλλιέργεια του αραβόσιτου για το έντομο Diabrotica virgifera. Όπως αναφέρει, στις περισσότερες περιοχές η καλλιέργεια βρίσκεται στο τέλος της άνθησης προς γέμισμα:

  • Στον Νομό Δράμας η αμειψισπορά συνέβαλε στην αλλαγή της εικόνας των αγροτεμαχίων σε σχέση με πέρυσι. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι χαμηλοί, τα αγροτεμάχια που εμφανίζουν συμπτώματα προσβολών όπως πλαγιάσματα είναι ελάχιστα και η γονιμοποίηση είναι ικανοποιητική. Οι βροχοπτώσεις επίσης συνέβαλαν στη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.
  • Στον Νομό Σερρών παρατηρείται η ίδια εικόνα, όπου η αμειψισπορά έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο  στη μείωση του αριθμού των εντόμων και κατά συνέπεια και στη μη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Περιορισμένες προσβολές παρατηρήθηκαν κατά τόπους.
  • Στον Νομό Ξάνθης φέτος η παρουσία του εντόμου έγινε έκδηλη σε όλο τον νομό, αλλά αυξημένος αριθμός συλλήψεων παρουσιάστηκε μόνο σε ορισμένα αγροτεμάχια της αγροτικής περιοχής του Πολυσίτου. Σε αυτά τα αγροτεμάχια παρατηρηθήκαν αξιοσημείωτοι πληθυσμοί και σε τμήματα καλλιεργειών, το χαρακτηριστικό πλάγιασμα των φυτών. Στην συνέχεια τα συμπτώματα περιορίστηκαν  χωρίς να δημιουργήσουν περαιτέρω  προβλήματα στην καλλιέργεια. Στην υπόλοιπη περιοχή οι πληθυσμοί παρέμειναν  χαμηλοί, χωρίς προσβολές  και εμφανή προβλήματα.
  • Στον Νομό Καβάλας, οι παγίδες τοποθετήθηκαν στα ίδια αγροτεμάχια με πέρυσι καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπήρξε αλλαγή καλλιέργειας, όπως σε άλλες. Ο αριθμός των συλλήψεων ήταν περιορισμένος και δεν υπήρχαν συμπτώματα προσβολών. Οι βροχοπτώσεις ευνόησαν την πορεία της καλλιέργειας.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ21:17Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για πληρωμή21:03Τροχαίο: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια και τις έφαγε… αστυνομικός20:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο