LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 25 Μαρτίου 2019 23:10

Ένα νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ (εικόνες)

Πώς μοιάζει το συλλεκτικό νόμισμα που δημιούργησε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο για να τιμήσει τον μεγάλο φυσικό.

Στίβεν Χόκινγκ

Φόρο τιμής στον καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ απότισε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο με ένα καινούργιο νόμισμα των 50 πενών, το οποίο αναφέρεται στην πρωτοπόρα εργασία του φυσικού σχετικά με τις μαύρες τρύπες.

 Το συλλεκτικό νόμισμα -δεν θα τεθεί σε κυκλοφορία- θα είναι διαθέσιμο σε χρυσό, ασήμι και ασήμι διπλού πάχους (γνωστό ως piedfort). Σε αυτό είναι χαραγμένο με κεφαλαία γράμματα το όνομα του φυσικού που έφυγε από τη ζωή το 2018, πάνω από ένα σχέδιο ομόκεντρων «κύκλων» που αναπαριστά μια μαύρη τρύπα. Η Βρετανή χαράκτρια Εντουίνα Έλις (Edwina Ellis) θέλησε να «χωρέσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα σε ένα μικρό νόμισμα». Επιπλέον, στο νόμισμα είναι χαραγμένος ο μαθηματικός τύπος της κατά γενική ομολογία σημαντικότερης επιστημονικής ανακάλυψης του Χόκινγκ: ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες και ότι εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν.

Η Έλις, σχεδιάζοντας το νόμισμα, στράφηκε στην «παιχνιδιάρικη» πλευρά του Χόκινγκ και την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο. «Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008» εξήγησε. «Ο Χόκινγκ, στην καλύτερη παιχνιδιάρικη διάθεσή του, προσκαλεί το ακροατήριο να στοχαστεί, περιεργαζόμενο μια μαύρη τρύπα, πριν μπει μέσα» είπε.

 Το καινούργιο νόμισμα των 50 πενών είναι το τελευταίο μιας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών, συμπεριλαμβανομένων αυτού με τον Κάρολο Δαρβίνο (2009) και αυτού με τον Ισαάκ Νεύτωνα (2017). Το κοινό μπορεί να το προμηθευτεί από τον ιστότοπο του The Royal Mint.

νόμισμα - Στίβεν Χόκινγκ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων13:50Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Χωρίς δρομολόγια την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση 13:36Γιορτή της Μητέρας: Η συγκινητική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού 13:22ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 4 άτομα για ναρκωτικά και όπλα σε Αττική και Αχαΐα13:08Κασσελάκης: “Πυρά” σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Συνεργασία με Πλεύση Ελευθερίας (εικόνες)12:54Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του - Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο του εγκλήματος12:40Γιορτή της Μητέρας - Μητσοτάκης: Η συγκινητική ανάρτηση για τις μητέρες (βίντεο)12:26Γιορτή της μητέρας - Φίνος Φιλμ: Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες μάνες (βίντεο)12:12Νέα Σμύρνη: Άνδρας μαχαίρωσε τον γιο του11:58Τραγωδία στη Ρόδο: 28χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα σε έργα ύδρευσης 11:44Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο εν κινήσει στο Πανόραμα (εικόνες)11:30Έκρηξη βόμβας στην Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 36χρονος ενοικιαστής του διαμερίσματος 11:16Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα11:02Περιπέτεια για μαθητές σε σχολική εκδρομή: Έκαναν στάση με το λεωφορείο αλλά... ξέχασαν δύο κορίτσια 10:48Μητσοτάκης: Αξιολόγηση, βία και πολεοδομική μεταρρύθμιση στην εβδομαδιαία ανασκόπηση10:34Παναθηναϊακός - Ολυμπιακός: Νίκη θέλει ο Βιτόρια, εκτός αποστολής Κωστούλας και Ορτα10:20Εκλογές στην Αλβανία: Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες - Ράμα ή Μπερίσα θα επικρατήσει;10:06Μετρό: Στο τραπέζι η 24ωρη λειτουργία του κάθε Σάββατο - "Έχουμε συρμούς παλιούς και με πολλά χιλιόμετρα"09:51Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Μαΐου09:37ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 16 Μαΐου 09:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο