LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2019 23:51

Εκτός ελέγχου τα παιδιά στο διαδίκτυο: 1 στα 3 εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο

Βιντεοπαιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πορνογραφικό περιεχόμενο είναι τρία "σημεία" με τις μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας εθισμού.

Πορνό - Διαδίκτυο

Ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες -δικαστές, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, εισαγγελείς, καθηγητές και εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων- μίλησαν για την "απαράδεκτη συμπεριφορά των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", καθώς αυτή "μεταφέρεται" σε κάθε τους δραστηριότητα και σε όλα τα περιβάλλοντα στα οποία αλληλοεπιδρούν, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων "Hina".

Η δικαστής Λάνα Πέτο Κουγιούντζιτς (Lana Peto Kujundzic) δήλωσε ότι η ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορικής είναι μία νέα πρόκληση εξαιτίας των νέων μορφών των εγκλημάτων πληροφορικής και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω "θωράκισης" των νέων και εκπαίδευσής τους για την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής τους προστασίας.

Η δικαστική λειτουργός Ντιγιάνα Ρίζβιτς (Dijana Rizvic) επισήμανε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο έχει πιο σκληρές συνέπειες στα θύματα απ' ό,τι τα άμεσα εγκλήματα, διότι τα θύματα είναι εκτεθειμένα στο κοινό. Τόνισε επίσης ότι η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την ανίχνευση απάτης και κυβερνοεγκλημάτων. Γι' αυτόν τον λόγο -σημείωσε- είναι απαραίτητο, ιδίως οι νέοι να μην είναι ηλεκτρονικά "αναλφάβητοι" και σ' αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευσή τους.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι, τόνισε η κ. Ρίζβιτς, ότι "η άνοδος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ηλεκτρονικές δεξιότητες των νέων, που πολλές φορές επειδή νιώθουν παραμελημένα, ή αντιδρούν στην πραγματικότητα προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες".

Το 95% των παιδιών στην Κροατία έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο, είπε ο Τόμισλαβ Ράμλιακ (Tomislav Ramljak), ψηφιακός εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ίβο Γιάκιτς (Ivo Jakic) ανέφερε ότι "το διαδίκτυο είναι υπεύθυνο για την άνοδο της εγκληματικότητας", καθώς όπως είπε, "είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο, αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες και όλα αυτά διότι δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης του ίντερνετ ή είναι ελλιπώς ενημερωμένα". Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και είπε ότι το 25% των παιδιών στην Κροατία υπήρξαν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Οι ψυχίατροι Ιρένα Ρόγνιτς Παλαρα (Irena Rojnic Palavra) και Άνα Ράκιτς (Ana Rakic), που εργάζονται στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ για τη θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια, δήλωσαν ότι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε να έχει κοινωνικές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές ακόμα και φυσικές συνέπειες.

Σημείωσαν, επίσης, ότι τα βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πορνογραφικό περιεχόμενο είναι τρία "σημεία" με τις μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας εθισμού. Επίσης, τόνισαν ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ατόμων και δη των νέων που αποφάσισαν να υποβληθούν σε θεραπεία και αυτό - σύμφωνα με τις ίδιες 0 οφείλεται στην ανεπαρκή πληροφόρηση, το φόβο στιγματισμού και την κοινωνική αποδοχή μίας τέτοιας συμπεριφοράς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Θρυλική ανατροπή στο Βελιγράδι23:59Ευρωκοινοβούλιο: Απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 13 ετών 23:43Ρωσία: Προειδοποίηση προς ΗΠΑ για ενδεχόμενη παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία23:25Παναθηναϊκός: Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με τον Ράφα Μπενίτεθ 23:10Πιερρακάκης: "Η Ελλάδα επέστρεψε με αυτοπεποίθηση, μεταρρυθμίσεις και ανοιχτή οικονομία"22:55Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφίας εγγράφων και παράνομης διακίνησης μεταναστών (εικόνες)22:39Πρέβεζα: Έκρηξη από γκαζάκι μέσα σε σπίτι - Στο νοσοκομείο ο ένοικος22:24Αυτοψία του ΑΝΤ1 σε σούπερμαρκετ: Οι καταναλωτές δεν βρίσκουν τα προϊόντα μειωμένων τιμών22:10Ελλάδα στον ΟΗΕ: Η Ευρώπη βιώνει τη σοβαρότερη σύγκρουση της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο21:56Διπλό φονικό της Φοινικούντας: Αναπαράσταση του εγκλήματος, ζητά η αδελφή του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ21:42Η Κίνα ζητάει εμπορική συνεργασία και ειλικρίνια από τις ΗΠΑ21:28Νταβλούρος στον ΑΝΤ1: Καταγγέλει την λειτουργία παραμάγαζου από ιδιώτες που διεκπεραιώνουν υποθέσεις μέσα στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Πάτρας21:14Νέα συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη20:58Εθνική πόλο ανδρών: Ξεκινάνε οι προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 202620:44Κρήτη: Τουρίστας γλίστρησε και έπεσε από βράχια την ώρα που έκανε βόλτα με την γυναίκα του (εικόνες)20:30Θεσσαλονίκη: Ξυλοκιβώτιο έπεσε και τραυμάτισε εργάτη20:16Μητσοτάκης: "Στο 1,10 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο φέτος από 1,37 το 2023"20:02Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Οι πωλήσεις εισιτηρίων ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο19:48Τι καιρό θα κάνει τη Παρασκευή 19:34Βόλος: Κρατείται 23χρονος μαθητής Α' Λυκείου που ενεπλάκη σε καυγά την ώρα του διαλείμματος19:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο