LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2019 23:51

Εκτός ελέγχου τα παιδιά στο διαδίκτυο: 1 στα 3 εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο

Βιντεοπαιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πορνογραφικό περιεχόμενο είναι τρία "σημεία" με τις μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας εθισμού.

Πορνό - Διαδίκτυο

Ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες -δικαστές, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, εισαγγελείς, καθηγητές και εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων- μίλησαν για την "απαράδεκτη συμπεριφορά των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", καθώς αυτή "μεταφέρεται" σε κάθε τους δραστηριότητα και σε όλα τα περιβάλλοντα στα οποία αλληλοεπιδρούν, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων "Hina".

Η δικαστής Λάνα Πέτο Κουγιούντζιτς (Lana Peto Kujundzic) δήλωσε ότι η ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορικής είναι μία νέα πρόκληση εξαιτίας των νέων μορφών των εγκλημάτων πληροφορικής και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω "θωράκισης" των νέων και εκπαίδευσής τους για την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής τους προστασίας.

Η δικαστική λειτουργός Ντιγιάνα Ρίζβιτς (Dijana Rizvic) επισήμανε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο έχει πιο σκληρές συνέπειες στα θύματα απ' ό,τι τα άμεσα εγκλήματα, διότι τα θύματα είναι εκτεθειμένα στο κοινό. Τόνισε επίσης ότι η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την ανίχνευση απάτης και κυβερνοεγκλημάτων. Γι' αυτόν τον λόγο -σημείωσε- είναι απαραίτητο, ιδίως οι νέοι να μην είναι ηλεκτρονικά "αναλφάβητοι" και σ' αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευσή τους.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι, τόνισε η κ. Ρίζβιτς, ότι "η άνοδος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ηλεκτρονικές δεξιότητες των νέων, που πολλές φορές επειδή νιώθουν παραμελημένα, ή αντιδρούν στην πραγματικότητα προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες".

Το 95% των παιδιών στην Κροατία έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο, είπε ο Τόμισλαβ Ράμλιακ (Tomislav Ramljak), ψηφιακός εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ίβο Γιάκιτς (Ivo Jakic) ανέφερε ότι "το διαδίκτυο είναι υπεύθυνο για την άνοδο της εγκληματικότητας", καθώς όπως είπε, "είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο, αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες και όλα αυτά διότι δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης του ίντερνετ ή είναι ελλιπώς ενημερωμένα". Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και είπε ότι το 25% των παιδιών στην Κροατία υπήρξαν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Οι ψυχίατροι Ιρένα Ρόγνιτς Παλαρα (Irena Rojnic Palavra) και Άνα Ράκιτς (Ana Rakic), που εργάζονται στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ για τη θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια, δήλωσαν ότι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε να έχει κοινωνικές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές ακόμα και φυσικές συνέπειες.

Σημείωσαν, επίσης, ότι τα βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πορνογραφικό περιεχόμενο είναι τρία "σημεία" με τις μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας εθισμού. Επίσης, τόνισαν ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ατόμων και δη των νέων που αποφάσισαν να υποβληθούν σε θεραπεία και αυτό - σύμφωνα με τις ίδιες 0 οφείλεται στην ανεπαρκή πληροφόρηση, το φόβο στιγματισμού και την κοινωνική αποδοχή μίας τέτοιας συμπεριφοράς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο19:16Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34Κραν Μοντανά: Εγγύηση 215.000 ευρώ και βραχιολάκι για τους ιδιοκτήτες του μπαρ18:20Super League: Αναβλήθηκε ο αγώνας του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά18:06Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου 17:52Τροχαίο δυστύχημα στη Σητεία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος οδηγός17:38Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία "συμβουλίου ειρήνης" για τη Γάζα16:44Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”16:30ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις16:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο