LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2019 13:59

Παγόβουνο 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν απειλεί την ανθρωπότητα (εικόνες)

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ είναι έτοιμο να αποκολληθεί από την Ανταρκτική!

Ανταρκτική - Παγόβουνο - αποκόλληση - Brunt

Ένα τεράστιο παγόβουνο διπλάσιο σε μέγεθος της Νέας Υόρκης, ή περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν, ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα τη NASA δείχνουν τεράστιες ρωγμές στο παγωμένο τοπίο, που μεγαλώνουν από τον Οκτώβριο του 2016 και μόλις φθάσουν στην άκρη της παγοκρηπίδας θα αποκολληθεί ένα παγόβουνο εμβαδού περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων -όσο 1,4 εκ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων-!

Δεν θα είναι, βέβαια, το μεγαλύτερο παγόβουνο που θα έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική, αλλά το μεγαλύτερο από την εν λόγω παγοκρηπίδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ευστάθεια του υπόλοιπου παγετώνα.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε αυτό θα συμβεί, αλλά θα συμβεί σίγουρα», είπε ο Στεφ Λερμίτ, εκ των ειδικών που παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως εκτιμά, το ρήγμα θα πρέπει να μεγαλώσει άλλα 4 χλμ, προτού συμβεί η αποκόλληση, κάτι που μπορεί να πάρει «μέρες ή και έναν χρόνο».

Ανταρκτική - Παγόβουνο - αποκόλληση - Brunt

Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πάχους 120 μέτρων παγοκρηπίδα Brunt στη θάλασσα Γουέντελ, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley< που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια δύο φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Η παγοκρηπίδα αυτή θεωρείτο σταθερή, αλλά η ρωγμή μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό 2,5 μιλίων. «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει η παγοκρηπίδα μετά τη ρωγμή, καθώς είναι αβέβαιο το μέλλον για τις επιστημονικές υποδομές και την ανθρώπινη παρουσία εκεί, που ανάγεται από το 1955», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

Ανταρκτική - Παγόβουνο - αποκόλληση - Brunt

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο