LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2018 21:15

“Breakthrough”: το μεγάλο ποσό και το βραβείο που αποκατέστησαν μια αδικία μετά από …34 χρόνια!

Η διάκριση απονεμήθηκε φέτος στην Τζόσελιν Μπέρνελ. Που και πως ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν τα εκατομμύρια ευρώ.

Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ - αστροφυσικός

Το Βραβείο Φυσικής «Breakthrough 2018» απονεμήθηκε στην Βρετανίδα αστροφυσικό Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ, για την ανακάλυψη των πρώτων ραδιοσημάτων από τους ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, γνωστούς και ως πάλσαρ, το 1967.

Τα επιστημονικά βραβεία «Breakthrough», που απονέμονται εδώ και επτά χρόνια, συνοδεύονται από το τεράστιο ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Με ανακοίνωσή της, η Τζόσελιν Μπέρνελ γνωστοποίησε ότι θα δωρίσει όλο το ποσό του βραβείου για να βοηθήσει γυναίκες επιστήμονες, πρόσφυγες ή από μειονότητες, ώστε να γίνουν φυσικοί και ερευνητές.

«Δεν θέλω ούτε χρειάζομαι η ίδια αυτά τα χρήματα και μου φαίνεται ότι αυτή η δωρεά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθεί το ποσό», δήλωσε στο BBC.

Παρόλο που εκείνη ανακάλυψε τα πάλσαρ, δεν κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ του 1974, κάτι που ανέκαθεν είχε θεωρηθεί αδικία. Αυτή η «μη συνειδητή μεροληψία» σε βάρος της, όπως είπε, είναι ένας βασικός λόγος που θέλει να χρησιμοποιήσει το ποσό του βραβείου για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ - αστροφυσικός

Η Μπέρνελ, γεννήθηκε στην Βόρεια Ιρλανδία το 1943, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σήμερα είναι επισκέπτρια Καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Θα παραλάβει το βραβείο της σε ειδική εκδήλωση, στην Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, τον Νοέμβριο.

Βραβεία Φυσικής «Breakthrough» έχουν απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, στον Στίβεν Χόκινγκ, στους ερευνητές του CERN που ανίχνευσαν το «σωματίδιο του Χιγκς» και στους επιστήμονες που ανίχνευσαν τα διαστημικά βαρυτικά κύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο