LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΑνακαλύψειςΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2018 11:55

Συνθετική ...γλίτσα για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (εικόνες)

Για ποιον λόγο οι ερευνητές αναδημιούργησαν ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται από θαλάσσιους οργανισμούς.

Γλίτσα - Πολεμικό Ναυτικό - ΗΠΑ

Ερευνητές και μηχανικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Naval Surface Warfare Center, Panama City Division (NSW PCD) κατάφεραν να αναδημιουργήσουν με επιτυχία ένα φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται από θαλάσσιους οργανισμούς για αυτοπροστασία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, ο βιοχημικός Τζος Κόγκοτ και ο μηχανικός υλικών Ράιαν Κίνσερ δημιούργησαν μια συνθετική εκδοχή της γλίτσας που παράγει ένα είδος ψαριού (hagfish), με βάση τις πρωτεΐνες άλφα και γάμμα του hagfish του Ειρηνικού. Το συγκεκριμένο είδος (γνωστό και ως «χέλι της γλίτσας») ζει κυρίως στον πυθμένα του ωκεανού και μπορεί να εκκρίνει γλίτσα για να προστατεύεται απέναντι σε θηρευτές: Το υλικό κολλά στα βράγχια των κυνηγών που έρχονται σε επαφή μαζί του, δυσκολεύοντάς τους.

Η εν λόγω γλίτσα έχει πολλές φορές συγκριθεί με τον ιστό της αράχνης: Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για φυσικά, ανανεώσιμα υλικά που θα μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο να αντικαταστήσουν συνθετικά προϊόντα από παράγωγα πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Κόγκοτ, τα νήματα από τα οποία αποτελείται η γλίτσα αυτή έχουν μηχανικές ιδιότητες συγκρίσιμες με αυτές του Κέβλαρ, που χρησιμοποιείται σε αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.α.

«Το συσπειρωμένο νήμα φέρεται σαν ελατήριο, και γρήγορα ξετυλίγεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό χάρη στην αποθηκευμένη ενέργεια» λέει ο Κίνσερ. «Η αλληλεπίδραση μεταξύ του νήματος, της βλεννίνης και του θαλασσινού νερού δημιουργεί ένα τρισδιάστατο, ιξωδοελαστικό δίκτυο. Με το πέρασμα του χρόνου, το νήμα αρχίζει να καταρρέει, προκαλώντας την αργή διάλυση της γλίτσας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι εκκρίσεις του hagfish μπορούν να διασταλούν μέχρι και 10.000 φορές».

Όσον αφορά στη στρατιωτική χρήση του υλικού αυτού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ναυτικών δυνάμεων: «Η συνθετική γλίτσα hagfish μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βαλλιστική προστασία, πυρόσβεση, προστασία δυτών, απομάκρυνση καρχαριών...οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Σκοπός μας είναι να παράξουμε μια ουσία που μπορεί να λειτουργεί ως μη θανατηφόρα και μη κινητική άμυνα, για την προστασία του μαχητή» αναφέρει ο Κόγκοτ.

«Ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει τη γλίτσα του hagfish ένα από τα πιο μοναδικά βιοϋλικά που είναι γνωστά» λέει ο Κίνσερ. «Για το αμερικανικό ναυτικό, το να έχει στα χέρια του ένα υλικό που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, θα ήταν ωφέλιμο».

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γεωργούλης στο “Πρωινό”: Είμαι αθώος, το δικαστήριο θα με δικαιώσει (βίντεο)13:50ΔΥΠΑ: Πότε καταβάλλει επίδομα ανεργίας και δώρο Πάσχα13:36Ηλεία: Διαρρήκτης μπουκάρει σε βενζινάδικο με βαν (βίντεο)13:22Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι13:08Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Το απρόσμενο καραδοκεί την Πέμπτη (βίντεο)12:54Ανδρουλάκης για Κασσελάκη: Στην βάπτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ12:40Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μέτσολα και Τουσκ (εικόνες)12:27ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 3η συνεχή χρονιά12:12Άγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)11:59Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+11:46Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)11:33“Καλάθι των νονών”: Πότε κάνει πρεμιέρα 11:19“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)11:05Αχαΐα – Καταγγελία: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε το βίντεο στο TikTok10:52“Το Πρωινό” - Παπανώτας: Αυτό που παρουσιάστηκε είναι κοπτοραπτική (βίντεο)10:38Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο της 10:25“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο