LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 27 Απριλίου 2018 17:57

Με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου το νέο τηλεσκόπιο που θα μελετήσει τον Ήλιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι συμμετέχει πλέον στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου (European Solar Telescope).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο τηλεσκόπιο, ανοίγματος τεσσάρων μέτρων, το οποίο έχει σχεδιασθεί με σκοπό να μελετήσει το πιο κοντινό μας άστρο, τον Ήλιο, με μία χωρίς προηγούμενο χρονική και χωρική ανάλυση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Θα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα όργανα και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα μαγνητικά φαινόμενα της ηλιακής ατμόσφαιρας. Το τηλεσκόπιο θα εγκατασταθεί στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και η έναρξη της λειτουργίας του προγραμματίζεται για το 2027.

Η κατασκευή και λειτουργία του τηλεσκοπίου αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ηλιακά Τηλεσκόπια (European Association for Solar Telescopes), η οποία ιδρύθηκε το 2006. Η Ένωση αποτελείται από ηλιακούς φυσικούς 17 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ μέλος της έγινε πρόσφατα και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εθνικός εκπρόσωπος στην Ένωση είναι η δρ. Γεωργία Τσιροπούλα, διευθύντρια ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ, η οποία είναι και μέλος του Συμβουλίου που επιβλέπει τις εργασίες για την προκατασκευαστική φάση του τηλεσκοπίου. Η προκατασκευαστική φάση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέσσερα έτη (2017-2020) στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων 2020” και από εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Τραγωδία στην Κατερίνη: Κατέληξε η 14χρονη που έπεσε από γέφυρα19:50Γερμανία: Διένυσε τη πιο ζεστή μέρα του χρόνου19:32Δήμος Μαρκοπούλου: Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμάτων19:14Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσαν 453 δενδρύλλια κάνναβης στον Λαγκαδά19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο