LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2018 14:46

Επαναστατική καινοτομία: “Υπερτροφές” σε σκόνη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Superfoods μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων.

υπερτροφές - σκόνη

Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.

Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% - 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” - superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α. Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: 4.363 ενεργά κρούσματα σήμερα18:39Ελλάδα -Τουρκία: Νέος γύρος διερευνητικών επαφών18:36Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης - “Έκρηξη” στην Αττική18:27Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Χωρίς σημεία υποχώρησης ο αριθμός των κρουσμάτων 18:17Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία18:10LIVE: Χαρδαλιάς - Μαγιορκίνης για τον κορονοϊό και τα νέα μέτρα18:01Κορονοϊός: 346 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:50Κορονοϊός - ΑΠΘ: στρες, μοναξιά και θυμό προκάλεσε η πανδημία17:45Βέμπερ: Να τερματίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία17:34Ηλικιωμένοι είχαν στο σπίτι τους αρχαία νομίσματα17:25Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει τη δημόσια υγεία στα ζάρια17:14Hλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια17:06Έβρος - Χρυσοχοΐδης: Ο φράχτης θωρακίζει τα σύνορα της χώρας16:55Ελληνοτουρκικά: σε επίπεδο συμβούλων η προετοιμασία διαλόγου16:46Λήξη συναγερμού για την εξαφάνιση 14χρονης16:39Πανιώνιος: Στο χείλος του γκρεμού ο ιστορικός σύλλογος16:27Κορονοϊός: ο Σταϊκούρας, το νέο lockdown και οι αντιδράσεις16:16Κορονοϊός: Το ηχητικό μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες16:05Φοιτητής αποκοιμήθηκε σε λεωφορείο - Τον κλείδωσε μέσα ο οδηγός15:53Είχε στήσει φυτεία κάνναβης στην αυλή του15:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο