LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2018 22:49

Ένα βήμα πιο κοντά στα “έξυπνα παράθυρα”

Eπιτρέπoυν αυτόματα να εισέρχεται περισσότερη θερμότητα όταν έχει κρύο ενώ μπλοκάρουν τις ακτίνες του ήλιου όταν έχει ζέστη.

Μοχάμαντ Τάχα - έξυπνα παράθυρα

Ερευνητές του RMIT University ανέπτυξαν νέα, εξαιρετικά λεπτή επικάλυψη, η οποία αντιδρά στη ζέστη και το κρύο, ανοίγοντας τον δρόμο για «έξυπνα» παράθυρα.

Η αυτορυθμιζόμενη αυτή επικάλυψη- χίλιες φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα- λειτουργεί επιτρέποντας αυτόματα να εισέρχεται περισσότερη θερμότητα όταν έχει κρύο και μπλοκάροντας τις ακτίνες του ήλιου όταν έχει ζέστη.

Τα «έξυπνα» παράθυρα μπορούν να ρυθμίζουν από μόνα τους τις θερμοκρασίες μέσα σε ένα κτίριο, οδηγώντας σε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση χρημάτων.

Η επικεφαλής ερευνητήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαντού Μπασκαράν, είπε πως αυτό θα βοηθήσει στην κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών και σε κτήρια που ανταποκρίνονται στις συνθήκες θερμοκρασίας. «Καθιστούμε δυνατή την κατασκευή έξυπνων παραθύρων που μπλοκάρουν τη θερμότητα το καλοκαίρι και διατηρούν τη θερμοκρασία μέσα όταν ο καιρός ψυχραίνεται» λέει σχετικά.

«Χάνουμε την περισσότερη ενέργεια στα κτήρια μέσω των παραθύρων. Αυτό κάνει τη διατήρησή τους σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία μια πολύ δαπανηρή και αναπόφευκτη διαδικασία. Η τεχνολογία μας μπορεί να μειώσει τα ανερχόμενα κόστη του κλιματισμού και της θερμότητας, καθώς να μειώσει δραματικά το αποτύπωμα άνθρακα κτιρίων κάθε μεγέθους».

«Οι λύσεις στην ενεργειακή κρίση δεν προέρχονται μόνο από τη χρήση ανανεώσιμων, έξυπνη τεχνολογία που εξαφανίζει τη σπατάλη ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας».

Στο μεταξύ, ο Μοχάμαντ Τάχα, διδακτορικός φοιτητής και άλλος ένας εκ των ερευνητών, είπε πως, αν και η επικάλυψη αντιδρά στην θερμοκρασία, μπορεί παράλληλα να παρακαμφθεί/ απενεργοποιηθεί με έναν απλό διακόπτη, ελέγχοντας το επίπεδο διαφάνειας και ως εκ τούτου τη φωτεινότητα σε ένα δωμάτιο. «Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες έχουν συνολική ελευθερία να λειτουργούν τα έξυπνα παράθυρα on demand» προσθέτει.

Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιείται για τον έλεγχο μη επιβλαβούς ακτινοβολίας η οποία διαπερνά πλαστικά και υφάσματα- αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό ασφαλείας.

Όπως σημειώνει η Μπασκαράν, είναι εύκολα δυνατή η αλλαγή κλίμακας για την τεχνολογία και τα υλικά, επιτρέποντας χρήση σε μεγάλες επιφάνειες- και ήδη είναι σε διαδικασία η καταχώρηση ευρεσιτεχνίας σε Αυστραλία και ΗΠΑ.

Η επικάλυψη δημιουργείται μέσω της χρήσης διοξειδίου του βαναδίου, και έχει πάχος μόλις 50-150 νανόμετρα. Στους 67 βαθμούς Κελσίου το διοξείδιο του βαναδίου μετατρέπεται από μονωτικό σε μέταλλο, κάνοντας την επικάλυψη ένα οπτοηλεκτρονικό υλικό που ελέγχεται και είναι ευαίσθητο στο φως. Η επικάλυψη μένει διαφανής και καθαρή στο ανθρώπινο μάτι, αλλά γίνεται αδιαφανής στην υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία, που οι άνθρωποι δεν βλέπουν, και η οποία προκαλεί τη θέρμανση από τον ήλιο.

Μέχρι τώρα ήταν αδύνατη η χρήση διοξειδίου του βαναδίου σε επιφάνειες διαφόρων μεγεθών, επειδή η τοποθέτησή της προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικών στρωμάτων, ή πλατφορμών. Οι ερευνητές του RMIT ανέπτυξαν έναν τρόπο δημιουργίας και τοποθέτησης της πολύ λεπτής αυτής επικάλυψης χωρίς να απαιτούνται τέτοιες πλατφόρμες- κάτι που σημαίνει πως μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας σε επιφάνειες όπως γυάλινα παράθυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο