LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2018 00:05

Washington Post: οι ΗΠΑ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η αιτία είναι η υπέρογκη χρηματοδότηση καθώς το σχετικό κονδύλι για το 2019 θα φτάσει τα 150 εκ. δολάρια.

AP - Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα μπορούσε να γίνει μια ιδιωτική επιχείρηση; Αυτή είναι η επιθυμία του Λευκού Οίκου που γνωστοποίησε ότι δεν θέλει πια να χρηματοδοτεί το ακριβό πρόγραμμα της NASA τα επόμενα χρόνια, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Ο σκοπός είναι να ιδιωτικοποιηθεί ο ISS, ένας διαστημικός σταθμός ο οποίος έχει τεθεί σε χαμηλή περίγεια τροχιά, τον οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία και αναπτύσσεται από κοινού με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Εξυπηρετεί ένα διεθνές πλήρωμα --με τη συνεργασία κυρίως των διαστημικών υπηρεσιών της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και του Καναδά-- για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο διάστημα.

«Η απόφαση να τερματιστεί η άμεση ομοσπονδιακή υποστήριξη για τον ISS το 2025 δεν σημαίνει πως η ίδια η πλατφόρμα θα αποσυρθεί από την τροχιά εκείνη τη στιγμή -- είναι πιθανό ότι η βιομηχανία θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία ορισμένων στοιχείων ή δυνατοτήτων του ISS στο πλαίσιο μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας», αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της NASA για το οποίο έλαβε γνώση η εφημερίδα.

«Η NASA θα αναπτύξει τις διεθνείς και εμπορικές συμπράξεις της τα επτά προσεχή χρόνια προκειμένου να διασφαλίσει την παρουσία και τη συνεχιζόμενη πρόσβαση ανθρώπων σε χαμηλή περίγεια τροχιά», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό για το 2019, που θα δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα, ένα κονδύλι 150 εκατομμυρίων δολαρίων «προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και ωρίμανση εμπορικών οντοτήτων και δυνατοτήτων που θα διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα παραλάβουν τη σκυτάλη του ISS (...) θα είναι λειτουργικοί» εγκαίρως.

Προκειμένου να διασφαλίσει τη μετάβαση, ο Λευκός Οίκος προβλέπει να ζητήσει «αναλύσεις της αγοράς και σχέδια ανάπτυξης» από τον ιδιωτικό τομέα.

Η απόφαση θα πρέπει ωστόσο να ελήφθη πρόσφατα, καθώς, όπως υπενθυμίζει η Washington Post, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει ήδη περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την έναρξη και τα έξοδα λειτουργίας του προχωρημένου διαστημικού φυλακίου.

Από την εποχή της προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους (2001-2009) η NASA άρχισε να αναθέτει σε υπεργολάβους ορισμένες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο τις πτήσεις ανεφοδιασμού που πραγματοποιούνται πλέον από την SpaceX και την Orbital ATK. Τάση η οποία αυξήθηκε κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά την εκλογή Πιερρακάκη19:16Συνελήφθη ο οδηγός μηχανής που παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο στην Αττική Οδό19:02Επιπλέον 21 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω ευλογιάς18:48Εργατικό ατύχημα - Ηράκλειο: Άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από ξυλοκοπτικό εργαλείο18:34Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα 18:22Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθεί18:10Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο18:00ΥΠΑΑΤ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις17:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων στο Μαυροδένδρι17:39Θεσσαλονίκη: Σε καταφύγιο για φιλοξενία το σκυλί που είχε θάψει ζωντανό 90χρονος17:29Προεδρία Eurogroup: H Γερμανία στηρίζει τον Πιερρακάκη17:19Λίλι Κόλινς για Κυριάκο Μητσοτάκη: Να κυβερνάς την Ελλάδα και μετά πηγαίνεις σπίτι και βλέπεις Emily in Paris;17:09Βουλή: Άρση ασυλίας για τη Ζέττα Μακρή16:59ΓΕΕΘΑ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Loyal Dolos 25" (Εικόνες)16:45Πάτρα - "Αποκαλύψεις": Παιδαγωγός κακοποιούσε παιδιά σε ειδικό νηπιαγωγείο - Βίντεο σοκ16:31Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τους παραδρόμους στο Μπράλο16:17Missing Alert για την εξαφάνιση 33χρονου16:03Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό15:48Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας15:34Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγορά15:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο