LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2017 16:18

“Η ελληνική Οδύσσεια του Διαστήματος” από το VICE στον ΑΝΤ1

Το Vice φέρνει στο φως την πολυκύμαντη, εν πολλοίς άγνωστη προσπάθεια της Ελλάδας να φτάσει στο… διάστημα!

VICE SPECIALS - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στη 01:00, μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ «Η ελληνική Οδύσσεια του Διαστήματος», για την άγνωστη, περιπετειώδη προσπάθεια της Ελλάδας να φτάσει στο... διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, οι νέες αστρονομικές ανακαλύψεις και η εξέλιξη της έρευνας έχουν φέρει το διάστημα πιο… κοντά.  Την ίδια ώρα, ο καθένας μας «συνδέεται» κατά μέσο όρο με 30 δορυφόρους καθημερινά, για να χρησιμοποιήσει τηλεπικοινωνίες, ίντερνετ, πλοήγηση, ακόμη και ΑΤΜ τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά διαστημικής τεχνολογίας, έχει εκτοξευθεί στα 200 δισ. παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 10% κάθε χρόνο.

Οι εξελίξεις όμως αυτές μοιάζουν σαν επιστημονική φαντασία για μια χώρα με χρεοκοπημένη οικονομία, όπως είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, στις αρχές του έτους, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, Νίκος Παππάς, προανήγγειλε τη σύσταση Διαστημικής Υπηρεσίας, πράγμα που ακούστηκε στους περισσότερους σαν κάτι εξωγήινο. 

Η ομάδα του VICE εξερευνά τον κάπως άγνωστο τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και έρευνας στην Ελλάδα και διαπιστώνει όχι μόνο τα επιτεύγματα ορισμένων ελληνικών Πανεπιστημίων και εταιρειών, αλλά και την εγκατάλειψη που μέχρι τώρα έχει υποστεί αυτός ο τομέας, παρά τις οικονομικές ευκαιρίες που υπάρχουν.

Το VICE Greece επισκέφτηκε το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου της Πάτρας, όπου φοιτητές κατασκεύασαν τον πρώτο ελληνικό μικροδορυφόρο, ο οποίος φέτος εκτοξεύθηκε από τη NASA, καταγράφοντας μεγάλες ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, και παρουσιάζει το πώς η Ελλάδα έχανε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εξαιτίας της απουσίας συντονισμού.

Παράλληλα, διαπιστώνει με ποιόν τρόπο τα θέματα της Εθνικής Άμυνας, μπορεί να συνδέονται με το ξαφνικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη διαστημική τεχνολογία, ενώ συνομιλεί με τον Σταμάτη Κριμιζή, τον Ακαδημαϊκό από τη Χίο που σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αστροφυσικούς στον κόσμο.

 Έρευνα-Παραγωγή: Σάκης Ιωαννίδης

Παρουσίαση-Παραγωγή: Αναστασία Μουμτζάκη

Κάμερα Α: Τάσος Σκαρής

Κάμερα Β: Νίκος Βλαχάκης

Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου

Γραφικά: Αλεξία Μπαράκου

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr/show/vice-greece-specials

VICE SPECIALS - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

VICE SPECIALS - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

VICE SPECIALS - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

VICE SPECIALS - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο