LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2017 21:00

Αποτελεί η καφετιέρα του γραφείου απειλή εθνικής ασφαλείας;

Είναι και παραείναι, λέει Αμερικανός γερουσιαστής και εξηγεί το γιατί…

AP - Καφετιέρα - διαδίκτυο

Είναι δυνατό η ταπεινή καφετιέρα σε μια γωνία του γραφείου ή της κουζίνας να συνιστά σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφαλείας; Είναι και παραείναι, σύμφωνα με έναν αμερικανό γερουσιαστή, εάν η καφετιέρα είναι «έξυπνη» και μπορεί να διασυνδεθεί στο Ίντερνετ.

Καλωσήλθατε στον θαυμαστό νέο κόσμο της πανταχού παρούσας καχυποψίας (έως βαθμού παράνοιας...), εξαιτίας του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» που επιτρέπει τη διασύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ κάθε είδους ηλεκτρονικών αισθητήρων και αντικειμένων, από τα αυτοκίνητα, τους θερμοστάτες και τα ψυγεία έως τα ρομπότ, τις κάμερες και τις καφετιέρες ή τις τοστιέρες.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρτνερ του Κολοράντο, ο οποίος μάλιστα είναι επικεφαλής της ομάδας κυβερνοασφάλειας της Γερουσίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», προωθεί σε διακομματικό επίπεδο μια νέα νομοθεσία, με στόχο να καταστήσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων πιο ασφαλές κατ' αρχήν για τα γραφεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, οι συσκευές (ακόμη και οι καφετιέρες) που στο μέλλον θα προμηθεύονται οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να αποτελέσουν «κερκόπορτα» για κάποιον χάκερ ή ξένο πράκτορα.

Η εταιρεία ερευνών σε θέματα τεχνολογίας Gartner εκτιμά ότι έως το τέλος του 2017 θα υπάρχουν 8,4 δισεκατομμύρια διασυνδεμένες συσκευές, κατά 31% περισσότερες από ό,τι το 2016, ενώ το 2020 ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί στα 20,4 δισεκατομμύρια. Κάποιες από αυτές, σύμφωνα με τους καχύποπτους, μπορεί να κατασκοπεύουν τους χρήστες τους ή όποιον άλλο βρίσκεται τριγύρω.

«Αυτές οι συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να παραβιασθούν από χάκερ. Μπορείς να προσπαθήσεις να ελέγξεις συστήματα και όργανα μέσω αυτών. Και σίγουρα μπορείς να διαβάζεις τι κάνουν οι άνθρωποι που τις έχουν, ακόμη και να ακούσεις και μια συνομιλία που έχουν», δήλωσε ο Γκάρτνερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι αρκετές διασυνδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές εισάγονται από άλλες χώρες και έτσι μπορεί να κρύβουν έξτρα κινδύνους ασφαλείας. Ο Γκάρτνερ ευελπιστεί ότι, αφού υιοθετηθεί για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η νέα νομοθεσία θα επεκταθεί και στις «έξυπνες» συσκευές που πωλούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χειρόφρενο τραβούν τα ταξί - Νέα απεργία 18 ωρών09:04Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (εικόνες)08:50Συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκλογή γραμματέα08:37Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου08:23Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Μεγάλη μου τιμή να είμαι η πρώτη Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Ελλάδα08:09Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν07:55Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Αττικής07:41Χανιά: Σε εξέλιξη η φωτιά που εκδηλώθηκε στο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων07:24ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου07:09ΗΠΑ: Επικυρώθηκε ο διορισμός της Γκιλφόιλ στην Ελλάδα06:526 Καλύψεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου που μπορούν να σε γλιτώσουν από χιλιάδες ευρώ06:38Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ06:23Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:09Τραμπ: Ο Τζίμι Κίμελ απολύθηκε λόγω έλλειψης ταλέντου23:59Αγρίνιο: Χειροπέδες σε γονείς 19χρονης έπειτα από καταγγελία για ξυλοδαρμό και απειλή με όπλο23:44Τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών: Οδηγός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του23:28Ρωσία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι (βίντεο)23:12Θεσσαλονίκη: Αεροδιακομιδή 50χρονης τετραπληγικής από τη Γερμανία22:58Αίγυπτος: Έκλεψαν βραχιόλι από την εποχή των Φαραώ – Τέσσερις συλλήψεις22:43Missing Alert για την εξαφάνιση 57χρονης22:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο