LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2017 21:00

Αποτελεί η καφετιέρα του γραφείου απειλή εθνικής ασφαλείας;

Είναι και παραείναι, λέει Αμερικανός γερουσιαστής και εξηγεί το γιατί…

AP - Καφετιέρα - διαδίκτυο

Είναι δυνατό η ταπεινή καφετιέρα σε μια γωνία του γραφείου ή της κουζίνας να συνιστά σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφαλείας; Είναι και παραείναι, σύμφωνα με έναν αμερικανό γερουσιαστή, εάν η καφετιέρα είναι «έξυπνη» και μπορεί να διασυνδεθεί στο Ίντερνετ.

Καλωσήλθατε στον θαυμαστό νέο κόσμο της πανταχού παρούσας καχυποψίας (έως βαθμού παράνοιας...), εξαιτίας του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» που επιτρέπει τη διασύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ κάθε είδους ηλεκτρονικών αισθητήρων και αντικειμένων, από τα αυτοκίνητα, τους θερμοστάτες και τα ψυγεία έως τα ρομπότ, τις κάμερες και τις καφετιέρες ή τις τοστιέρες.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρτνερ του Κολοράντο, ο οποίος μάλιστα είναι επικεφαλής της ομάδας κυβερνοασφάλειας της Γερουσίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», προωθεί σε διακομματικό επίπεδο μια νέα νομοθεσία, με στόχο να καταστήσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων πιο ασφαλές κατ' αρχήν για τα γραφεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, οι συσκευές (ακόμη και οι καφετιέρες) που στο μέλλον θα προμηθεύονται οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να αποτελέσουν «κερκόπορτα» για κάποιον χάκερ ή ξένο πράκτορα.

Η εταιρεία ερευνών σε θέματα τεχνολογίας Gartner εκτιμά ότι έως το τέλος του 2017 θα υπάρχουν 8,4 δισεκατομμύρια διασυνδεμένες συσκευές, κατά 31% περισσότερες από ό,τι το 2016, ενώ το 2020 ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί στα 20,4 δισεκατομμύρια. Κάποιες από αυτές, σύμφωνα με τους καχύποπτους, μπορεί να κατασκοπεύουν τους χρήστες τους ή όποιον άλλο βρίσκεται τριγύρω.

«Αυτές οι συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να παραβιασθούν από χάκερ. Μπορείς να προσπαθήσεις να ελέγξεις συστήματα και όργανα μέσω αυτών. Και σίγουρα μπορείς να διαβάζεις τι κάνουν οι άνθρωποι που τις έχουν, ακόμη και να ακούσεις και μια συνομιλία που έχουν», δήλωσε ο Γκάρτνερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι αρκετές διασυνδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές εισάγονται από άλλες χώρες και έτσι μπορεί να κρύβουν έξτρα κινδύνους ασφαλείας. Ο Γκάρτνερ ευελπιστεί ότι, αφού υιοθετηθεί για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η νέα νομοθεσία θα επεκταθεί και στις «έξυπνες» συσκευές που πωλούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
«Έφυγε» από τη ζωή ο Echo, ο σκύλος που είχε εντοπίσει τη σορό του Μπάμπη Κούτσικου - "Του αφαίρεσαν τη ζωή"23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης23:43Σύλληψη πέντε ατόμων για παράνομη πώληση ποτών σε ανηλίκους σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη23:28Βλάντιμιρ Στίματς: Συνελήφθη σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Βελιγράδι23:13Τροχαίο στην Παραμυθιά: Νεκρός 57χρονος μοτοσικλετιστής22:58Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και στο Ρέθυμνο για το μακελειό στα Βορίζια - Μία σύλληψη για οπλοκατοχή22:43Τροχαία: Εννέα συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ - Καταγράφηκαν 119 παραβάσεις (βίντεο)22:28Το επίσημο πρόγραμμα της Κίμπερλι Γκιλφόιλ για τις επόμενες ημέρες 22:13Πάτρα: Επίθεση 15 ατόμων σε δύο 16χρονους – Τους τραυμάτισαν στο πρόσωπο με κλειδιά21:59Λάρισα: Σοβαρό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες (εικόνες)21:45Εκτέλεση 42χρονου στην Αράχωβα: Βίντεο ντοκουμέντο με το φλεγόμενο όχημα των δραστών21:31Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για το ζήτημα της οπλοκατοχής στην Κρήτη21:17Ευλογιά: Δραματική έκκληση κτηνοτρόφων για εμβολιασμούς21:03ΠΑΕ Βόλος: Έχουμε υποβάλλει μήνυση κατά του Σούντγκρεν - Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται20:49ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6% στις υιοθεσίες στη χώρα20:35Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα20:22Βορίζια: Για αντίποινα και χειροβομβίδες απειλούν την οικογένεια της 56χρονης που κηδεύεται αύριο20:07Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:53Εύβοια: Ακαριαίο θάνατο βρήκε αγριογούρουνο μετά από τροχαίο με ΙΧ19:39Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο – Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής19:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο