LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 28 Ιουλίου 2017 15:27

“Eyeborg”: ο άνθρωπος με το μάτι - κάμερα

Ο δημιουργός ταινιών, Ρομπ Σπενς, είναι ο πρώτος άνθρωπος με μίνι-κάμερα στη θέση του ματιού του, το οποίο "έχασε" σε ατύχημα.

Eyeborg - Ρομπ Σπενς - δημιουργός ταινιών - μάτι-κάμερα

Ο Καναδός σκηνοθέτης Ρομπ Σπενς, ο οποίος είχε τυφλωθεί στο ένα μάτι σε ηλικία εννιά ετών, πριν από εννιά χρόνια απέκτησε ένα τεχνητό μάτι – κάμερα αν και, όπως σημειώνει το BBC, δεν πρόκειται για ένα πραγματικό «βιονικό» μάτι, το οποίο να εκτελεί καθήκοντα κανονικού.

Το τεχνητό μάτι του Σπενς, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «Eyeborg» (λογοπαίγνιο μεταξύ του Eye- μάτι και Cyborg- όρος που χρησιμοποιείται στην επιστημονική φαντασία για ζωντανούς οργανισμούς με τεχνητά- συνθετικά μέλη) είναι μια βιντεοκάμερα, η οποία δεν του παρέχει δυνατότητες βιονικής όρασης μεν, επιτρέπει την καταγραφή βίντεο «πρώτου προσώπου»- κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιον που φτιάχνει ταινίες- δε.

«Συνήθιζα να βλέπω στην τηλεόραση τον Βιονικό Άνθρωπο όταν ήμουν παιδί, τον “Six Million Dollar Man”. Είχα το κουκλάκι, κοιτούσες από το πίσω μέρος του κεφαλιού του, μέσα από το βιονικό του μάτι. Κάποια στιγμή κοιτούσα στο Nokia flip τηλέφωνό μου, και σκεφτόμουν ότι “είναι πολύ μικρό”. Και με αυτούς επικοινώνησα. Μου είπαν ότι θα καλούσαν τους υπεύθυνους για τις κάμερες στην Κίνα. Δεν πρόκειται για ένα σφαιρικό προσθετικό μάτι- στην πραγματικότητα είναι σαν ένας πολύ παχύς φακός επαφής. Και μέσα σε αυτό είναι μια μπαταρία, μια βιντεοκάμερα και ένας πομπός, όλα συνδεδεμένα με μια πλακέτα ώστε να μπορούν να επικοινωνούν» λέει ο ίδιος.

Eyeborg - Ρομπ Σπενς - δημιουργός ταινιών - μάτι-κάμερα

Σκοπός του Σπενς είναι η μεταφορά αυτής της τεχνολογίας και στα προσθετικά μάτια άλλων ανθρώπων. «Άλλοι παίζουν γκολφ. Εγώ φτιάχνω ψεύτικα μάτια- κάμερες και καταγράφω πράγματα με αυτές» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως προαναφέρθηκε, το μάτι- κάμερα δεν είναι συνδεδεμένο στο οπτικό του νεύρο, αλλά στέλνει το υλικό που καταγράφει σε έναν δέκτη. Όσον αφορά στη χρήση για την οποία προορίζεται το υλικό αυτό, ο Σπενς, έχει χρησιμοποιήσει το μάτι- κάμερα για να τραβήξει βίντεο που προορίζονται για ένα μίνι ντοκιμαντέρ για ανθρώπους που «βελτιώνουν» τα σώματά τους μέσω της χρήσης τεχνολογίας (ανθρώπους που θα χαρακτηρίζαμε ως «cyborgs»).

Eyeborg - Ρομπ Σπενς - δημιουργός ταινιών - μάτι-κάμερα

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ21:17Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για πληρωμή21:03Τροχαίο: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια και τις έφαγε… αστυνομικός20:49Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)20:35Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση20:22Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)20:09Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη19:55“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο