LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2017 09:29

Η πρώτη ανάγνωση του DNA του δέντρου του τσαγιού είναι γεγονός

Έγινε η πρώτη αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του δέντρου του τσαγιού, της Καμέλια της σινικής (Camellia sinensis).

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, μετά από επίπονες προσπάθειες άνω των πέντε ετών, έκαναν την πρώτη αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του δέντρου του τσαγιού, της Καμέλια της σινικής (Camellia sinensis), από την οποία προέρχονται το μαύρο και το πράσινο τσάι, καθώς και άλλες ποικιλίες.

Παρά την τεράστια δημοφιλία του τσαγιού διεθνώς, οι επιστήμονες δεν ήξεραν έως τώρα εξίσου πολλά πράγματα για το ίδιο το δέντρο του, το οποίο παράγει τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και καφεΐνη φύλλα από όπου προέρχεται το τσάι. Το γένος της Καμέλιας περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη φυτών, από τα οποία μόνο δύο μεγάλες ποικιλίες καλλιεργούνται εμπορικά για την παραγωγή του τσαγιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή των φυτών Λίτσι Γκάο του Ινστιτούτου Βοτανικής της Κουμίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Plant", ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα «προσχέδιο» του DNA του τσαγιού, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην πορεία.

Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι το γονιδίωμα του τσαγιού είναι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Έχοντας μήκος περίπου 3,02 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος σε σχέση με το γονιδίωμα του φυτού του καφέ (καφεόδεντρου) και πολύ πιο μεγάλο από τα περισσότερα είδη φυτών, των οποίων έχει «διαβαστεί» το DNA.

Πολλά από τα γονίδια του τσαγιού αποτελούν επανάληψη άλλων γονιδίων κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές. Όπως είπε ο Γκάο, «το εργαστήριό μας είχε με επιτυχία αλληλουχίσει πάνω από 20 γονιδιώματα φυτών, αλλά με το γονιδίωμα του τσαγιού τα πράγματα ήσαν πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά».

Σε επόμενο στάδιο, οι Κινέζοι γενετιστές θα «διπλο-τσεκάρουν» το γονιδίωμα της Καμέλιας της σινικής και θα «διαβάσουν» (αλληλουχίσουν) το γονιδίωμα και άλλων ποικιλιών του τσαγιού από άλλα μέρη του κόσμου, ώστε να φωτίσουν πώς και πού εξημερώθηκε το τσάι και πώς εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Οι έως τώρα μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορετικές γεύσεις του τσαγιού οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, μόρια που βοηθούν τα φυτά να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους. Ιδίως ένα πικρό φλαβονοειδές, η κατεχίνη, προσδίδει κατ' εξοχήν στο τσάι μια χαρακτηριστική γεύση.

Τα επίπεδα της κατεχίνης και των άλλων φλαβονοειδών, καθώς και της καφεΐνης, διαφέρουν ανάμεσα στα διαφορετικά είδη τσαγιού. Μια σειρά από γονίδια κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που παράγουν τόσο τα φλαβονοειδή όσο και την καφεΐνη μέσα στο δέντρο του τσαγιού. Η ανάγνωση του DNA θα ρίξει περισσότερο φως στο πώς και γιατί διαφέρουν οι γεύσεις των διαφορετικών ποικιλιών τσαγιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Αερομαχία” με αρματωμένα μαχητικά στο Αιγαίο18:42Στο νοσοκομείο 17χρονη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ18:28“Λουκέτο” στην πιτσαρία όπου δέχθηκαν επίθεση εφοριακοί18:15“Κοσμοσυρροή” στην πρεμιέρα του “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”18:02Φρίκη: ο εφιάλτης Βρετανίδας αεροσυνοδού στα χέρια του βιαστή της Κέρκυρας17:49Με άλλο όνομα και σήμα ο Ολυμπιακός στην Α2 (εικόνες)17:36Ο καιρός για τους αγρότες17:24Μαθήτρια χάνει την μνήμη της κάθε… δύο ώρες! (βίντεο)17:11Βερολίνο: αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν Δένδιας και Μάας16:59Το Ιράν κατέλαβε κι άλλο πλοίο στο Στενό του Ορμούζ16:46Αποδοκίμασαν τον Μπόρις Τζόνσον μετά το γεύμα με τον Γιούνκερ16:33Ζούλας: Τα ταμεία της ΕΡΤ είναι άδεια16:20Δεν έσπασαν τα ισόβια για το άγριο φονικό στην Πέλλα 16:07Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και η European Media Alliance πρωτοπορούν για την τηλεόραση του μέλλοντος15:54Το “ύστατο χαίρε” στον Αντώνη Λιβάνη (εικόνες)15:42Γεραπετρίτης: Αυτή είναι η απόφασή μας για την στρατιωτική θητεία15:29Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές από τον Βασίλη Καλλίδη15:18BB King: H Google τιμά τον “βασιλιά” των μπλουζ (βίντεο)15:05Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος14:53Φωτιά στον Ασπρόπυργο14:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο