LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Social mediaΔημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2017 23:59

Τα social media “σκοτώνουν” την επικοινωνία των ανθρώπων

Ένας στους τρεις χρήστες παραδέχεται ότι επικοινωνεί λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγαπημένους του.

AP - social media

Προσφέρουν μεν την ελευθερία της επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες, ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, μπορούν να βλάψουν την προσωπική ζωή των χρηστών με πολλαπλούς τρόπους. Νέα έρευνα της Kaspersky Lab, στοχεία της οποίας δημοσιεύει το sepe.gr, δείχνει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων επικοινωνεί, πλέον, λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγαπημένους του. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους αλλάζουν ριζικά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι άνθρωποι επικοινωνούν λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο. Ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών και συγκεκριμένα ο ένας στους τρεις παραδέχεται ότι τώρα επικοινωνεί λιγότερο με τους γονείς (31%), τα παιδιά (33%), τους συνεργάτες (23%) και τους φίλους του (35%), επειδή μπορεί να τους δει και να επικοινωνεί μαζί τους μέσω των social media.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι σε τι βαθμό η ψηφιακή ζωή των γονιών επηρεάζει την εικόνα των παιδιών γι’ αυτούς. Περισσότερο από το ένα πέμπτο (το 21%) των γονιών παραδέχεται ότι οι σχέσεις με τα παιδιά του έχουν επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας των social media και συγκεκριμένα, εξαιτίας του ότι τους έχουν δει σε ταπεινωτική κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ, ενώ θα ήταν πιο αναμενόμενο οι γονείς να μην εγκρίνουν την online συμπεριφορά των παιδιών τους, συχνά συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Έτσι, μόνο το 14% των γονέων δήλωσε ότι ήταν ενοχλημένο από την online συμπεριφορά των παιδιών του. Επιπλέον, περίπου ένας στους πέντε (16%) δήλωσε, επίσης, ότι η σχέση του με το σύζυγο ή το σύντροφό του έχει επηρεαστεί αρνητικά, επειδή τον έχουν δει σε ταπεινωτική κατάσταση στα social media.

Ποιότητα επικοινωνίας

“Με την τάση των ανθρώπων να δημοσιεύουν φωτογραφίες των ίδιων ή άλλων υπό την επήρεια αλκοόλ, φορώντας κάτι αποκαλυπτικό ή ακόμα και εντελώς γυμνούς προκειμένου να αποσπάσουν περισσότερα "likes", είναι προφανές ότι τα social media μπορούν να βλάψουν τις offline σχέσεις μας”, αναφέρει η μελέτη.

Ενδιαφέρουσα είναι και η διαπίστωση της μελέτης ότι αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται οι χρήστες.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ποιότητα των σχέσεων τους δεν βλάπτεται καθόλου και είναι ακόμα καλύτερη, ως αποτέλεσμα της διαδικτυακής σύνδεσης  με τους αγαπημένους τους. “Αν και φαίνεται πως η ποιότητα των σχέσεων μας βελτιώνεται, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αξιολογήσουν πάντα την online επικοινωνία τους αντικειμενικά: Υπό ορισμένες συνθήκες αντιλαμβάνονται την online επικοινωνία τους ως “υπερ-προσωπική επικοινωνία” και ως εκ τούτου ενδέχεται να παρερμηνεύουν και να ερμηνεύουν υπερβολικά τα μηνύματα στα social media”, σχολιάζει η Δρ. Astrid Carolus, Media Psychologist στο Πανεπιστήμιο του Würzburg.

Κίνδυνοι

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κυνήγι των “likes” και η κοινωνική επικύρωση οδηγεί τους ανθρώπους να μοιραστούν ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές πληροφορίες σε social media πλατφόρμες, βάζοντας όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο. “Η πραγματικότητα της απώλειας μιας ζωής ψηφιακών αναμνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των αλληλεπιδράσεων, μπορεί να καταστήσει δύσκολη την απόφαση εγκατάλειψης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”, αναφέρει η Kaspersky Lab.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο