LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2016 00:03

O Watson, η τεχνητή νοημοσύνη της IBM, θέλει να γίνει συγκυβερνήτης

Ο Watson έγινε διάσημος το 2001 όταν κέρδισε τους καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού γνώσεων Jeopardy!

IBM - Watson - super computer - υπερυπολογιστής

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τη NASA, ο υπερυπολογιστής Watson της αμερικανικής εταιρείας IBM, ο οποίος διακρίνεται για την εξελιγμένη του τεχνητή νοημοσύνη, εκπαιδεύεται ως συγκυβερνήτης αεροπλάνων και διαστημικών σκαφών προκειμένου να προειδοποιεί για προβλήματα που οι άνθρωποι δεν θα αντιλαμβάνονταν.

Ο Watson που έγινε διάσημος το 2001 όταν κέρδισε τους καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού γνώσεων Jeopardy, αναλύει ωκεανούς δεδομένων για να βρίσκει τις πιθανότερες απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί σε καθημερινή γλώσσα.

Μετά τη νίκη του στο Jeopardy!, ο υπερυπολογιστής Watson άρχισε να εκπαιδεύεται στην Ογκολογία, εξετάζοντας όλη την ογκώδη βιβλιογραφία για να απαντά σε ιατρικά ερωτήματα.

Στη νέα της ενσάρκωση, η τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε τη βασική εκπαίδευση στο Ερευνητικό Κέντρο «Λάνγκλεϊ» της NASA, όπου θα βοηθά τους ερευνητές στην ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων.

«Το πρώτο σύστημα επίδειξης που κατασκευάσαμε ήταν σχεδιασμένο να προσφέρει στον πιλότο πληροφορίες την ώρα της πτήσης» αναφέρει στο Space.com ο Κρις Κοντέλα, μηχανικός της IBM που εργάζεται στο πρόγραμμα Watson.

Η NASA «προσπάθησε να οργανώσει μια αναπαράσταση ενός συμβάντος που σημειώθηκε πριν από λίγα χρόνια σε μια αεροπορική εταιρεία, και να δει αν ο Watson μπορούσε, όταν είχε πρόσβαση στα δεδομένα της πτήσης, να παρουσιάσει πληροφορίες που θα έκαναν τη διαφορά, αν ο πιλότος τις γνώριζε εκείνη την ώρα».

Η πραγματική πτήση στην οποία βασίστηκε το σενάριο προσγειώθηκε χωρίς σοβαρό πρόβλημα, ο πιλότος όμως είχε προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν επιδεινώσει την κατάσταση. Στη διάρκεια της προσομοίωσης, ο Watson προσέφερε στοιχεία που θα είχαν βοηθήσει τον πιλότο να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβαινε.

IBM - Watson - super computer - υπερυπολογιστής

Η επόμενη φάση της εκπαίδευσης του Watson ως βοηθού για πιλότους θα ξεκινήσει το 2017, είπε ο Κοντέλα.

Οι μηχανικοί της IBM έχουν συζητήσει με τη NASA και μια άλλη πιθανή εφαρμογή, στην οποία ο Watson παρακολουθεί την υγεία των αστροναυτών και τους προτείνει θεραπείες στην περίπτωση ασθένειας.

Η IBM, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Watson τον χειρισμό τροχοφόρων ρομπότ στον Άρη.

Σήμερα, ο Watson ζει στο λεγόμενο νέφος (cloud) και απαιτεί για τη λειτουργία του ογκώδη υπολογιστικά συστήματα. Αν η IBM καταφέρει να τον μικρύνει αρκετά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε στο μέλλον να βρει δουλειά στο Διάστημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο