LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2016 23:34

Ακραία υψηλές θερμοκρασίες “τύλιξαν” την Αρκτική

Oι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν έως και 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό…  

Αρκτική - λιώσιμο πάγων
Επιβραδύνεται δραματικά ο σχηματισμός θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Κύκλο καθώς  οι θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν έως και 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι θερμοί άνεμοι που πνέουν προς τα βόρεια.

«Αυτό που παρατηρούμε στην Αρκτική είναι πολύ ασυνήθιστο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρτιν Στέντελ του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, το οποίο συλλέγει μετρήσεις της θερμοκρασίας ανά μία ώρα.

Επί αρκετές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, η θερμοκρασία του αέρα στον Βόρειο Πόλο ήταν 0 βαθμοί Κελσίου, 20 ολόκληρους βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα στα μέσα Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, η μέση θερμοκρασία του αέρα ήταν 9 με 12 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Αυτήν την εποχή, ο θαλάσσιος πάγος που είχε λιώσει το καλοκαίρι θα έπρεπε να επεκτείνεται κατά χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα.

«Ο πάγος όχι μόνο δεν επεκτείνεται όπως συνήθως, αλλά αντίθετα συνεχίζει να λιώνει λόγω του θερμού αέρα» είπε ο Στέντελ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου των Οκτώβριο ήταν μόλις 6,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με την Βαλερί Μασόν Ντελμότ, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Παρίσι, ένας από τους λόγους που ανέβασαν τη θερμοκρασία ήταν οι θερμοί άνεμοι που πνέουν προς τα βόρεια από την Δυτική Ευρώπη και τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Ένας δεύτερος παράγοντας ήταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο κόπασε νωρίτερα φέτος έχοντας αυξήσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατά μερικά δέκατα του βαθμού.

Τα φαινόμενα αυτά είναι παροδικά, μακροπρόθεσμα όμως ο κύριος παράγοντας που μειώνει την έκταση του πάγου είναι η κλιματική αλλαγή. Η μέση θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο