LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2016 09:07

Οθόνη στον αέρα από “αιωρούμενα pixels”

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία οθόνη στον ...αέρα!

JOLED - οθόνη

Μία αιωρούμενη οθόνη από «αιωρούμενα pixels» κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες από δύο βρετανικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το University of Sussex και το University of Bristol χρησιμοποίησαν ηχητικά κύματα για να σηκώσουν πολλά μικροσκοπικά αντικείμενα ταυτόχρονα, πριν τους αλλάξουν θέσεις κατά βούληση, μέσω της χρήσης ηλεκτρικών πεδίων.

Η τεχνολογία αυτή, ονόματι JOLED, πρακτικά μετατρέπει πολλές μικροσκοπικές, πολύχρωμες σφαίρες σε «pixels», τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε αιωρούμενες οθόνες ή να «ζωντανέψουν» χαρακτήρες από ηλεκτρονικά παιχνίδια, μετατρέποντάς τους σε πραγματικά αντικείμενα.

Η έρευνα αυτή πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνδιάσκεψη περί μελλοντικών τεχνολογιών στην  Ιαπωνία  και ανοίγει συναρπαστικές νέες δυνατότητες για τους σχεδιαστές παιχνιδιών, αλλά και τους ερευνητές του χώρου των φορητών συσκευών, παρέχοντας έναν νέο τρόπο απεικόνισης ψηφιακών πληροφοριών στον χώρο.

Ο καθηγητής Σριράμ Σαμπραμανιάν, της σχολής Μηχανολογίας και Πληροφορικής του University of Sussex, είναι επικεφαλής του εργαστηρίου που πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη έρευνα. «Φτιάξαμε οθόνες στον αέρα που αιωρούνται, στις οποίες κάθε pixel στην οθόνη μπορεί να περιστραφεί επί τόπου για να φαίνονται διαφορετικά χρώματα και εικόνες. Αυτό ανοίγει έναν εντελώς νέο χώρο σχεδιασμού, όπου οι οθόνες των υπολογιστών και των φορητών συσκευών επεκτείνονται στον τρισδιάστατο χώρο πάνω από την οθόνη».

JOLED - οθόνη

Τα pixels αιωρούνται χρησιμοποιώντας μια σειρά από μίνι ηχεία υπερήχων τα οποία παράγουν υψηλού τόνου και έντασης ηχητικά κύματα, που δεν ακούει το ανθρώπινο αυτί, αλλά είναι αρκετά ισχυρά για να κρατήσουν τις σφαίρες στη θέση τους. Μία λεπτή επικάλυψη οξειδίου του τιτανίου δίνει στα pixels ηλεκτροστατική φόρτιση, επιτρέποντας τον έλεγχό τους στον αέρα, μέσω μεταβολών του ηλεκτρικού πεδίου, που δημιουργείται από μικροσκοπικά ηλεκτρόδια.

Ο Dr. Ντίπακ Σαχού, του University of Sussex, είπε πως «το πιο συναρπαστικό κομμάτι του εγχειρήματός μας είναι ότι μπορούμε τώρα να επιδείξουμε ότι είναι δυνατόν να έχουμε μια πλήρως λειτουργική οθόνη, η οποία αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή μικρών αντικειμένων τα οποία αιωρούνται στον αέρα. Το JOLED θα μπορούσε να είναι σαν να έχεις μια αιωρούμενη οθόνη e-ink που αλλάζει και το σχήμα της».

JOLED - οθόνη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο - Κακοκαιρία: Υποχώρησε το έδαφος και Ι.Χ. κατέληξε σε σκαμμένο οικόπεδο17:13Άρης: Ζητά αλλαγή των διαιτητών στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ17:03Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας16:53Κρήτη: Σοκάρει η καταγγελία για κακοποίηση 8 παιδιών από τους γονείς τους - Ο Κ. Γιαννόπουλος στις "Αποκαλύψεις"16:43Χανιά: Φωτιά σε διαμέρισμα προκάλεσε καταστροφές - Κάηκαν αυτοκίνητο και τέσσερις μηχανές (βίντεο)16:33ΕΕ: Πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το τέλος του 202716:23“Κακοκαιρία BYRON”: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή16:13Βέλγιο: Η Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις "με πλήρη διαφάνεια", σύμφωνα με τη δικηγόρο της16:03Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» εξήγησαν τους λόγους ολισθηρότητας του χλοοτάπητα της Λεωφόρου15:53Μαρινάκης για βιβλίο Τσίπρα: Δεν είδα rebranding, περισσότερο έμοιαζε με αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων15:43Λάρισα: Αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη των δύο συλληφθέντων αγροτών15:33Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Πάργα15:23Συνάντηση Πιερρακάκη στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών15:13Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημα15:03Φλώρινα: Αγρότες έστησαν μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης14:53Βόλος: Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στο φανάρι (εικόνες)14:43Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου14:33Κακοκαιρία Byron -Ήχησε το 112 στην Πιερία14:23Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)14:13Καρυστιανού για αγρότες: Η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα, η αντιπολίτευση παχιά λόγια14:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο