LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

ΤΕDxAcademy

Δημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2016 20:08

ΤΕDxAcademy: Καινοτομία και δημιουργικές ιδέες για την Ελλάδα του 2030

Το κείμενο-πρό(σ)κληση της Νίκης Συροπούλου για την «επανάσταση των μηχανών» και οι διακεκριμένοι ομιλητές.

TEDxAcademy 2016

Πρό(σ)κληση για τον «κοινό οραματισμό του μέλλοντος», με στόχο την συν-δημιουργία του, αποτελεί για ακόμη μία χρονιά η διοργάνωση του ΤΕDxAcademy.

Φέτος, το TED-x-Αcademy καλεί στο Μέγαρο Μουσικής, την 1η Οκτωβρίου, 18 διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές, με πρώτον τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό, Δημήτρη Νανόπουλο, για να μοιραστούν με το ελληνικό κοινό καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες για την Ελλάδα του 2030.

Η Νίκη Συροπούλου, Curator και διοργανώτρια του TEDxAcademy, περιγράφει με σαφήνεια σε κείμενο-πρόσκληση, τις προκλήσεις που γεννά η «επανάσταση των μηχανών» και η …επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.

Νίκη Συροπούλου: Η Παρέλαση των Μηχανών και η Τεχνητή Νοημοσύνη

"Σήμερα έχει ξεκινήσει έντονα η συζήτηση για τη ραγδαία τεχνολογική  ανάπτυξη που οδηγεί σε αυτό που πολλοί ονομάζουν δεύτερη εποχή των μηχανών και οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά με επίκεντρο τις «έξυπνες μηχανές» που θα βγάλουν από την παραγωγική διαδικασία τον άνθρωπο σε επαγγέλματα πέρα από αυτά της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν επαγγέλματα, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι, και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια ανέργους κατά το αισιόδοξο σενάριο πάντα.

TEDxAcademy

Κατά το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος να καταστραφεί η ανθρωπότητα προς όφελος των έξυπνων μηχανών. Από τον Στήβεν Χώκινγκς μέχρι τον Έλον Μάσκ και τον Ρέυ Κούρτζβάιλ, οι επιστήμονες έχουν πολλές θεωρίες για το μέλλον της οικονομίας και της ανθρωπότητας σε σχέση με τις μηχανές και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Επανάσταση είναι η κατάσταση στην οποία συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές στο οικονομικό σύστημα και στις κοινωνικές δομές.

Και αυτό ακριβώς μας συμβαίνει σήμερα! Ζούμε μια επανάσταση...

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Ας δούμε την ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης σε τέσσερεις στάσεις.

Στάση πρώτη: Η Μυϊκή δύναμη!

10,000 χρόνια πριν, η εξημέρωση των μεγάλων ζώων, όπως για παράδειγμα το άλογο, το βόδι και η καμήλα, αποτέλεσε την πρώτη και ίσως μεγαλύτερη καινοτομία. Η μυϊκή τους δύναμη, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να μεταφέρει βάρος, να τραβήξει το αλέτρι, και έτσι να επιταχύνει τη γεωργία, την επικοινωνία και την οικονομία.  

TEDxAcademy

Στάση δεύτερη: 1760 - 1860

Η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει την κοινωνία και την οικονομία, καθώς από τη μυϊκή δύναμη μεταβαίνουμε στη μηχανική. Και σε αυτό συμβάλει φυσικά η ανακάλυψη της ατμομηχανής. Ατμομηχανές, ατμόπλοια και σιδηρόδρομοι οργώνουν την γη και ενώνουν πόλεις, οικονομίες και πολιτισμούς. Η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει...

Στάση τρίτη: 1860-1960

Η μετάβαση από την μηχανική στην ηλεκτρική ενέργεια οργανώνει εργοστάσια και επιχειρήσεις. Δημιουργεί ηλεκτρικές συσκευές και απελευθερώνει χιλιάδες ανθρωποώρες εργασίας που πλέον περνάνε στις μηχανές και τις γραμμές παραγωγής. 

Την ίδια περίοδο με την εκβιομηχάνιση της κλωστοϋφαντουργίας στην Αγγλία ξεκινάει μία μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία. Αρχικά οι άνθρωποι ήταν αναγκαίοι για τη μυϊκή τους δύναμη, κατόπιν έγιναν απαραίτητοι για την επίβλεψη των μηχανών και του αυτοματισμού που επικράτησε, μετρώντας κιβώτια και καταχωρώντας λογιστικές εγγραφές. Στο πλαίσιο αυτό χρειάστηκε να μάθουν γραφή και ανάγνωση, λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα δημόσια σχολεία.

Και φτάνουμε πιο κοντά στην εποχή μας: 1960- 1999

Το όραμα για τον πρώτο υπολογιστή ξεκίνησε από μια γυναίκα το 1846 την Έντα Λάβλες Μπαύρον. Ναι! την κόρη του γνωστού στην Ελλάδα Λόρδου Βύρωνα. Αλλά μόλις το 1960 έγινε πραγματικότητα με στοχαστές και εφευρέτες όπως τον Άλαν Τούρινγ, και τον Γκόρντον Μούρ, ιδρυτή της Ιντέλ. 

AP - digital - ψηφιακά - Laptop - υπολογιστής - πληκτρολόγιο

Ο Μουρ καθόρισε τον νόμο που προβλέπει ότι η υπολογιστική δυνατότητα διπλασιάζεται κάθε χρόνο στη μισή τιμή. Αυτός ο νόμος έκανε πραγματικότητα το εξής: η υπολογιστική δύναμη που είχαν μόνο τα super computers της NASA και που  στην αρχή είχαν τα mainframes των μεγάλων επιχειρήσεων, σήμερα να έχει μεταφερθεί σε smart phones στην τσέπη μας.

Τέλος, η εφεύρεση του Internet και η ευρεία υιοθέτησή του μετά το 1990 έκανε τον κόσμο μας σήμερα δικτυωμένο και βασισμένο πια στην υπολογιστική δύναμη των μηχανών.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Στη ραγδαία τεχνολογική επανάσταση… και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε κάθε φάση της ανθρωπότητας είχαμε κρίσεις «πανικού» αναφορικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και των «μηχανών» στην οικονομία και την σύγχρονη κοινωνία. Ο πανικός άρχισε με την βιομηχανική επανάσταση και το κίνημα των Λουδιτών, συνέχισε κάπου το 1960 με την εγκατάσταση  των υπολογιστικών μηχανών και ρομποτικών συστημάτων στις εταιρίες καθώς και το 1980 με την εγκατάσταση των PCs (προσωπικών υπολογιστών).

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία σήμερα παρά ποτέ αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ανταποκριθεί κάθε επαγγελματική κλάση. Το ερώτημα για γονείς, εργοδότες και κυβερνήσεις που σχεδιάζουν την ανάπτυξη μιας χώρας αλλά και το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι: Ποιες δεξιότητες θα χρειάζονται στο μέλλον;

AP - digital - ψηφιακά - Laptop - υπολογιστής - πληκτρολόγιο

Πώς εκπαιδεύουμε και πώς προετοιμάζουμε την οικονομία, την κοινωνία και τις επόμενες γενιές ώστε να ανταποκριθούν σε μια αγορά εργασίας «παραγεμισμένη» με τεχνητή νοημοσύνη;

Η Φωτεινή Αγραφιώτη Ειδική Επιστήμονας στην Τεχνητή Νοημοσύνη από τον Καναδά και η Εύα Ψάλτη ειδική στην εκπαίδευση στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Seattle μας μιλάνε στο TEDxAcademy 2016 που θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την τεχνολογία και τις «νέες» δεξιότητες που χρειάζονται από τις επόμενες γενιές, στην τεχνολογική επανάσταση που ζούμε σήμερα.  

Στο TEDxAcademy ξεκινάμε τον διάλογο για το μέλλον και πως φανταζόμαστε την Ελλάδα το 2030.

Ελάτε να την φανταστούμε μαζί".

TEDxAcademy - Νίκη Συροπούλου

Χορηγός Επικοινωνίας ο ΑΝΤΕΝΝΑ

Χορηγός επικοινωνίας του TEDxAcademy είναι o ΑΝΤΕΝΝΑ. Οι εγγραφές για συμμετοχή έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ πληροφορίες αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tedxacademy.com και στα social media του οργανισμού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρόταση μομφής: κόντρα μεταξύ Τασούλα - Κατρίνη για το αίτημα Ανδρουλάκη20:19Ιωάννινα: Αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα (εικόνες)20:05“Ελπίδα” – Ζωγράφου: γλίστρησε κι έκανε 17 ώρες να πάει στο νοσοκομείο (βίντεο)19:51"Ελπίδα" - Δήμαρχος Σαρωνίδας: Μήνυση στον ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος19:37Ινδία: Απήγαγαν, βίασαν και διέσυραν γυναίκα (βίντεο)19:23EuroAsia Interconnector: χρηματοδότηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με το Ισραήλ19:09Θεσσαλονίκη: Για κακούργημα ο 37χρονος που διέρρευσε ροζ βίντεο18:55Γαλλία: Απογειώθηκε… η οικονομία της18:42Κως - Τροχαίο δυστύχημα: Πότε θα κηδευτούν οι νεαροί μαθητές18:28Μετρό Πανεπιστήμιο: άνδρας έπεσε στις ράγες18:14Πίτσμπουργκ: Στον αέρα λεωφορείο μετά από κατάρρευση γέφυρας (εικόνες)18:01Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Παρασκευής17:47Κορονοϊός: 107 θάνατοι και 22362 νέα κρούσματα την Παρασκευή17:34Θεσσαλονίκη: Ξυλοδαρμός μαθητή - πρόσφυγα από εθνικιστές (εικόνες)17:23Κομισιόν - Εμβολιασμοί: Θα γλιτώναμε 1000000 νοσηλείες αν έκαναν όλοι την τρίτη δόση17:09“Το Πρωινό” - Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για πληρωμένη παρουσία σε πάρτι16:55Ανασφάλιστοι: Παράταση στη συνταγογράφηση φαρμάκων16:41Κοζάνη: Εισαγγελική παρέμβαση για την έγκυο με το νεκρό έμβρυο16:27Βόλος: Νέες συλλήψεις αρνητών γονέων που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο16:14“Η Φάρμα”: η Μονομαχία και ο νέος αρχηγός16:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο