LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΑνακαλύψειςΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2016 23:10

Λύθηκε το μυστήριο με τη “βυθισμένη πόλη” στη Ζάκυνθο (Βίντεο)

Δεν είναι απομεινάρι ενός αρχαίου πολιτισμού, αποφάνθηκαν οι ειδικοί. Δημιουργήθηκε πριν από 3-5 εκατομμύρια χρόνια.

Ζάκυνθος - υποθαλάσσια πόλη - θάλασσα - πόλη

Αυτό που πολλοί νόμιζαν -ή ήλπιζαν- ότι είναι μια βυθισμένη πόλη στον βυθό του Αλικανά Ζακύνθου, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα περίεργο γεωλογικό και βιολογικό φαινόμενο: σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν πριν από τρία έως πέντε εκατομμύρια χρόνια με τη βοήθεια ενός αρχαίου «πολιτισμού»… υποθαλάσσιων μικροβίων!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Τζούλιαν Άντριους της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου East Anglia, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό θαλάσσιας γεωλογίας “Marine and Petroleum Geology”. Στην έρευνα συμμετείχαν και επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Σταματάκη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Η «πόλη» είχε ανακαλυφθεί πριν από λίγα χρόνια σε βάθος δύο έως πέντε μέτρων από δύτες, οι οποίοι είδαν “κατασκευές” που θύμιζαν βάσεις κιόνων, πεζοδρόμια, αυλές κ.α. Η κατοπινή αυτοψία που έκαναν αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν έδειξε ίχνη κάποιου αρχαίου οικισμού, καθώς δεν βρέθηκαν κεραμικά ή νομίσματα.

Ζάκυνθος - υποθαλάσσια πόλη - θάλασσα - πόλη

Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την μη ανθρώπινη προέλευση αυτών των “κατασκευών”, που ανάγονται στην Πλειόκαινο γεωλογική περίοδο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από τον βυθό και τα μελέτησαν με διάφορες τεχνικές (μικροσκόπια, ακτίνες-Χ, γεωχημικές αναλύσεις κ.α.). Η εκτίμησή τους είναι ότι τα «ερείπια» είναι απολιθωμένα απομεινάρια ενός φυσικού υδραυλικού συστήματος, που υπήρχε κάποτε κάτω από τον βυθό και το οποίο επέτρεπε στο μεθάνιο και σε άλλους υδρογονάνθρακες να δραπετεύουν στο νερό.

Στη συνέχεια, μικρόβια χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα του μεθανίου και των άλλων υδρογονανθράκων ως “καύσιμο” για να σχηματίσουν ένα είδος φυσικού τσιμέντου γύρω από τους γεωλογικούς σχηματισμούς από δολομίτη. Η σταδιακή διάβρωση έδωσε το τελικό σχήμα στους σχηματισμούς αυτούς, που μοιάζουν με ανθρώπινο έργο, αλλά δεν είναι.

Ζάκυνθος - υποθαλάσσια πόλη - θάλασσα - πόλη

Όπως είπε ο Άντριους, μπορεί να μην πρόκειται για μια αρχαία πόλη, όμως το γεωλογικό αυτό φαινόμενο είναι σπάνιο σε ρηχά νερά, καθώς κάτι ανάλογο συνήθως έχει εντοπισθεί σε βάθη εκατοντάδων ή και χιλιάδων μέτρων, π.χ. στη Βόρεια Θάλασσα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Κεφαλονιά στηρίζει τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)00:52Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν συγκεντρωθεί00:32Η μικρή Ανδριανή μιλά για την ευχή που της πραγματοποίησε το "Make- A- Wish" (βίντεο)00:17Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι00:00Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον υπουργό Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου23:46Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ23:32Αστυνομικές Πηγές: Επιβεβλημένη η ρύθμιση και η εκτροπή κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων23:18"Υπόθεση Πελικό" στη Βρετανία: Άνδρας νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγο του επί χρόνια μαζί με άλλου πέντε23:04Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - Make A Wish: Η ιστορία του 17χρονου Δημήτρη που πάλεψε με τη λευχαιμία 22:49Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος – Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις22:35Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ οι προσφορές22:20Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο22:06Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο "ΕΛΙΖΑ"21:52Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος στηρίζει το σύνδεσμο Φλόγας που σκοπό έχει τη συντήρηση τεσσάρων σπιτιών φιλοξενίας21:38Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα  Παιδικά Χωριά SOS21:24Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - "Δεσμός": Σκοπός η αγορά κλινών για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς21:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:56Τέλλογλου - "Χτύπημα" ρωσικού δεξαμενόπλοιου ανοιχτά της Κρήτης: Κατάσκοπος ζούσε στην Ελλάδα20:42Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος - "Δεσμός": Ο Άγιος Βασίλης έφτασε στην Λάρισα και στα παιδιά του σωματείου20:28Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ20:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο