LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 12 Απριλίου 2016 14:28

Ευάλωτοι στους χάκερς οι 3D εκτυπωτές

Είναι σε θέση να υποκλέψουν τα σχέδια του προϊόντος που εκτυπώνεται, μόνο «κρυφακούγοντας» τους ήχους που βγάζει το μηχάνημα.

3D - εκτυπωτής - τρισδιάστατος 

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές που γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, είναι ευάλωτοι στους χάκερ και στους κατασκόπους, οι οποίοι είναι σε θέση να υποκλέψουν τα σχέδια του προϊόντος που εκτυπώνεται, μόνο «κρυφακούγοντας» τους ήχους που βγάζει το μηχάνημα.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μουχάμαντ Αλ Φαρούκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, θα κάνουν σήμερα σχετική ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο για τα Κυβερνο-Φυσικά Συστήματα στη Βιέννη, σύμφωνα με το περιοδικό "Science".

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, σε διάφορα μεγέθη, χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε διάφορους τομείς, όπως τον βιομηχανικό, τον κατασκευαστικό, τον ιατρικό κ.α., παράγοντας από μηχανές έως βιολογικά όργανα.

Όμως, καθώς λειτουργεί ο εκτυπωτής, εκπέμπει ακουστικά σήματα, που μπορούν να ανιχνευθούν και να καταγραφούν, πιθανώς ακόμη και από ένα «έξυπνο» κινητό, πράγμα που επιτρέπει στη συνέχεια να αναπαραχθεί το σχέδιο του αντικειμένου που εκτυπώνεται. Αυτό συνεπάγεται κλοπή προϊόντων, που προστατεύονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και για τα οποία μπορεί να έχουν γίνει μεγάλες χρηματικές επενδύσεις.

«Οι βιομηχανίες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν διανοητική ιδιοκτησία και κάποιος μπορεί να την κλέψει απλώς ακούγοντας το μηχάνημα», δήλωσε ο Φαρούκ.

Τα πειράματα των ερευνητών, που έγιναν με έναν 3D-εκτυπωτή Printrbot, έδειξαν ότι η ακουστική υποκλοπή μπορεί να γίνει με ακρίβεια έως 92% από απόσταση 30 εκατοστών. Αποτελεί ερωτηματικό που θα απαντήσουν μελλοντικές έρευνες, με ποιό βαθμό αξιοπιστίας είναι δυνατό να γίνει υποκλοπή από μεγαλύτερες αποστάσεις, πίσω από τοίχους, σε θορυβώδη περιβάλλοντα κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν δυνατότητες να αμυνθούν με αντίμετρα οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών τρισδιάστατων εκτυπωτών. Για τους απλούς ιδιώτες όμως, που έχουν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο...

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο