LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2016 08:08

Μνημόνιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το CERN

Τα δύο Ιδρύματα θα αναπτύξουν συνέργειες στις τεχνολογίες των επιταχυντών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

CERN

Μνημόνιο συνεργασίας με ένα από τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια στον κόσμο, με έμφαση στη βασική έρευνα και την καινοτομία, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας «CERN», υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το ερευνητικό κέντρο CERN είναι ένας διεθνής οργανισμός (στα ιδρυτικά μέλη του οποίου ανήκει και η Ελλάδα, από το 1954) και θεωρείται το κορυφαίο διεθνώς ερευνητικό κέντρο στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής και το μεγαλύτερο (σε έκταση). Το CERN αναπτύσσει συνεργασίες καθαρά επιστημονικού χαρακτήρα με επιστημονικά ινστιτούτα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, τα δύο Ιδρύματα θα αναπτύξουν συνέργειες σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα στις τεχνολογίες των επιταχυντών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις ερευνητών μεταξύ των δύο φορέων.

Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί το γενικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Οι λεπτομέρειες των συνεργασιών στο πλαίσιο συγκεκριμένων ερευνητικών έργων θα εξειδικεύονται με σχετικές προσθήκες στο μνημόνιο συνεργασίας. Θέματα διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας που θα παραχθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων ρυθμίζονται στο γενικό μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε. Επιπλέον οι δύο φορείς συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών τους συνεργασιών σε μέσα ανοικτής πρόσβασης (Open Access).

Οι πρώτοι τομείς στους οποίους θα ξεκινήσουν συνεργασία τα δύο ιδρύματα περιλαμβάνουν:

1.Ανάπτυξη ασφαλούς πλατφόρμας υποβολής και αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο της ATTRACT-EU πρωτοβουλίας (μέρος του προγράμματος "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) που είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και τη Καινοτομία) και που θα καλύψει την περίοδο 2017-2020. Συγκεκριμένα ερευνητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχουν αναλάβει την ανάπτυξη με χρηματοδότηση από το CERN.

2.Συνεργασία στο πλαίσιο των δράσεων CERN Neutrino Platform, του διεθνούς προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης για φυσική νετρίνων και ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών (hardware and software), PLAFOND. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα συμμετέχει στην ανάπτυξη συστημάτων βασισμένων σε ολοκληρωμένα κυκλώματα FPGA, συστημάτων παρακολούθησης και απόκτησης δεδομένων, συστημάτων ανάλυσης δεδομένων (data analytics), συστημάτων προσομοίωσης αλλά και στην κατασκευή πρωτοτύπων και τον έλεγχο υλικού και λογισμικού εξειδικευμένου εξοπλισμού και οργάνων.

3.Ιατρικές εφαρμογές με έμφαση στη θεραπεία πρωτονίων και στην επεξεργασία εικόνας.

4.Δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων έρευνας στην Πελοπόννησο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αιτωλοακαρνανία: Σοκάρει τη Μακρυνεία η δολοφονία προέδρου κοινότητας11:28Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στους αγρότες από αυτά που επιβάλλει ο προϋπολογισμός11:14Λαμία: Συνελήφθη 40χρονος για κλοπές αυτοκινήτων11:00Μητσοτάκης: Ευελπιστούμε ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν θα είναι στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου10:46Ηράκλειο: Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών10:32Greek Basket League: Οι αναμετρήσεις για την 15η αγωνιστική10:18Οι αγρότες προετοιμάζονται για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη10:04Νόμπελ Ειρήνης: Αιχμές από την Επιτροπή για τη δωρεά της Ματσάδο στον Τραμπ09:50Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων την ώρα της παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη09:36Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε τρίχρονο κοριτσάκι09:22Γαλλία: Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών - Ένα 8χρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά 09:08Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε παραλία της Ρόδου08:54Ιράν: Οι διαδηλώσεις έχουν υποχωρήσει μετά τη φονική καταστολή, λένε κάτοικοι και οργανώσεις08:40Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:26Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιανουαρίου08:12Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο