LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Social media /

PaloPro

Δημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2015 18:33

Ο ιός του Ευρωτρόμου μολύνει τα social media!

Τι στοιχεία κατέγραψε το paloPro σχετικά με τις αναφορές στα social media για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ποια συναισθήματα καταγράφηκαν.

Γαλλία - Παρίσι - τρομοκρατική ενεργεία - αστυνομία - Bataclan - τραυματίες

Τον αποτροπιασμό αλλά και το φόβο των social media προκάλεσαν οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) με τα χτυπήματα στην «Πόλη του Φωτός» κήρυξε τον πόλεμο στην Ευρώπη και αναγκάζει τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Οι Επιθέσεις στο Παρίσι κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 19.481 συνολικές αναφορές για το διήμερο 14/11 – 15/11. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook είναι και αυτές που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος των αναφορών.

Αποτροπιασμός - φόβος - social media - επιθέσεις - Παρίσι - facebook - twitter - blogs - sites

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS εκτίναξαν στα ύψη τα αρνητικά συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου έναντι των ουδέτερων και των θετικών. Όμως παρατηρούμαι και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανεκτικής στάσης της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης.

Αποτροπιασμός - φόβος - social media - επιθέσεις - Παρίσι - facebook - twitter - blogs - sites

Αποτροπιασμός - φόβος - social media - επιθέσεις - Παρίσι - facebook - twitter - blogs - sites

 

Θεματολογία

Η θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου επικεντρώθηκε για το διήμερο που εξετάσαμε στην αναπαραγωγή της σοκαριστικής είδησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, τις άμεσες αντιδράσεις και  τα σενάρια της επόμενης μέρας. Αναλυτικότερα:

•               Οι δηλώσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και η κήρυξη πολέμου στο ISIS.

•               Η κήρυξη της Γαλλίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

•               Τι αλλάζει στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.

•               Τα μηνύματα συμπαράστασης προς το γαλλικό λαό από το σύνολο της διεθνής κοινής γνώμης.

•               Οι δυο ισλαμιστές τρομοκράτες που πέρασαν από τη Λέρο.

•               Το χρονικό του τρόμου των επιθέσεων και το πώς έδρασαν οι τρομοκράτες.

•               Τα μηνύματα μίσους του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ (ISIS) προς Γαλλία και Δύση.

Συμπεράσματα

Tα πολύνεκρα χτυπήματα του Παρισιού έκαναν πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης όπου και επισημάναμε σε προηγούμενες αναλύσεις μας. Ταυτόχρονα το ελληνικό διαδίκτυο άρχισε να εμβαθύνει και στο φαινόμενο του ISIS. Τα ποιοτικά δεδομένα του paloPro για τις επιθέσεις του Παρισιού παραπέμπουν :

(α) σε ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε για τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης και για το αν η πολιτική των ανοιχτών συνόρων μπορεί να υφίσταται. Το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων και κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν θεωρείται από κάποιους χρήστες η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων και τον εντοπισμό τρομοκρατών.

(β) αν οι αντιδράσεις και τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας θα παραβιάσουν τις ατομικές ελευθερίες και θα στοχοποιήσουν τις μουσουλμανικές μειονότητες των ευρωπαϊκών κρατών.

(γ) στο φόβο και την ανασφάλεια που αισθάνεται η ελληνική διαδικτυακή γνώμη, όπου και αντανακλά και τα συναισθήματα του μέσου έλληνα αναγνώστη για την επόμενη μέρα και ότι μπορεί και αυτός να γίνει στόχος των ισλαμιστών.

(δ) οι αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι δύο από τους ισλαμιστές τρομοκράτες πέρασαν από τη Λέρο. Χρήστες των social media ακόμα ανάρτησαν και σχολίασαν τις προ μηνών δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για «μεγάλο κύμα μεταναστών και τζιχαντιστών προς την Ευρώπη».

Η ποικιλομορφία των παραπάνω απόψεων οφείλεται στη γενικότερη απουσία μιας κεντρικής αντίληψης για τον προσδιορισμό της ισλαμικής τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης που έχει να κάνει με την πολιτική και την ιδεολογία της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι το ταμπού της συσχέτισης πρόσφυγες με Τζιχαντιστές παύει να ισχύει μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο