LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2015 11:10

Winks: Το ελληνικό app που «κλείνει το μάτι» στους γύρω σου

Τρεις φίλοι δημιούργησαν την εφαρμογή που ανέβασε το Google Play κι εξηγούν τη λειτουργία της, εξιστορώντας την ιστορία τους. 

Εφαρμογή winks - Έλληνες - Βορειοελλαδίτες

Τρεις φίλοι, οι Δήμος Μπότσαρης, Άρης Γκουντούρας και Παντελής Ιερωνυμάκης -με καταγωγή από τη Λάρισα οι δύο πρώτοι και από την Καβάλα- ανέπτυξαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία "βάφτισαν" Winks και η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών (μελλοντικά π.χ. Apple Watch ή συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας) να λαμβάνουν πληροφορίες για τους ανθρώπους που βλέπουν γύρω τους.

Απόφοιτοι όλοι τους του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γνωρίστηκαν ένα βράδυ σε κάποιο από τα γνωστά φοιτητικά στέκια της Θεσσαλονίκης και έσμιξαν σαν ομάδα, όταν αντιλήφθηκαν ότι έχουν κοινές ανησυχίες. Τα τελευταία χρόνια ο Άρης, ο Παντελής και ο Δήμος συγκατοικούν στη Θεσσαλονίκη. Εργάζονται ως μια ομάδα άριστα οργανωμένη και χάρη σε αυτή τη συνεργασία έκαναν πράξη την ιδέα τους.

Έτσι, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η εφαρμογή αυτή "ανέβηκε" για πρώτη φορά στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο Google Play Store για δωρεάν κατέβασμα στα κινητά και συσκευές με λειτουργικό Android.

Εφαρμογή winks - Έλληνες - Βορειοελλαδίτες

Με το Winks -η ονομασία προέρχεται από το αγγλικό wink, που σημαίνει "κλείνω το μάτι"- οι τρεις φίλοι ...έκλεισαν το μάτι στη νέα τεχνολογία της επικοινωνίας και έθεσαν τους στόχους για ένα νέο και ελπιδοφόρο επαγγελματικό ξεκίνημα.

"Σε όλους μας έχει τύχει να βρεθούμε απέναντι από κάποιον άνθρωπο, να μην τον γνωρίζουμε και να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι' αυτόν. Προσοχή, όμως, ο στόχος της εφαρμογής Winks δεν είναι για dating, δηλαδή να κλείσει ο χρήστης της ένα ραντεβού με μια κοπέλα ή ένα αγόρι" λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Παντελής Ιερωνυμάκη.

"Η εφαρμογή μας", εξηγεί, "παίρνει για τον άνθρωπο που μας κινεί την περιέργεια όσα στοιχεία έχει δημοσιευμένα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram, το Snapchat, από τα προφίλ τους. Από εκεί, το Winks αντλεί πληροφορίες, όπως η ηλικία, το ζώδιο, η εργασία τους, κοινά ενδιαφέροντα που μπορεί να έχουν με αυτόν που κάνει την αναζήτηση και επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί του. Βεβαίως, αν το προφίλ του χρήστη είναι κλειστό, τότε δε θα μπορεί η εφαρμογή να πάρει πολλές πληροφορίες".

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η εφαρμογή να συμπεριλάβει και το επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn.

Ποιος θέλει να μάθει τι για ποιον...

"Αν το σκεφτείς", υπογραμμίζει ο Άρης Γκουντούρας, "υπάρχουν πολλές στιγμές που θα σου κάνει εντύπωση κάποιος γύρω σου. Η κουλτούρα της πόλης σε κρατάει μακριά, αλλά η τεχνολογία αλλάζει τα πράγματα, μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση και να σε συνδέσει με τον διπλανό σου. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους νιώθουν την ανάγκη να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με νέα, ενδιαφέροντα άτομα που βλέπουν γύρω τους".

"Επειδή συχνά αναφερόμαστε ως 'dating' εφαρμογή, εμείς θέλουμε να μην το περιορίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση" λέει και προσθέτει: "Η εφαρμογή εντοπίζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες που είναι σε κοντινές τοποθεσίες και σε σύντομη ενημέρωση της εφαρμογής θα λαμβάνονται επίσης τα likes, ώστε να εντοπίζονται συσχετίσεις μεταξύ των χρηστών, όπως κοινά γούστα ή εκδηλώσεις στις οποίες θα παρευρεθούν. Επίσης, σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε στοιχεία από επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn ώστε να βρίσκουμε χρήστες κοντινούς με κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Μελλοντικά, στοχεύουμε να υλοποιήσουμε το Winks σε συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), με σκοπό να διευρύνουμε την αντίληψη σου για ανθρώπους που βλέπεις γύρω σου συνδυάζοντας την κοινή τοποθεσία σας με προσωποποιήμενα δεδομένα που προέρχονται από τα κοινωνικά σας δίκτυα. Για παράδειγμα, μπορεί το Winks μελλοντικά να σε ειδοποιεί φωνητικά ότι υπάρχει κάποιος κοντά σου με τον οποίο μοιράζεστε κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα".

Εφαρμογή winks - Έλληνες - Βορειοελλαδίτες

Ο Παντελής Ιερωνυμάκης αναφέρει ότι η ιδέα για να δημιουργήσουν μια τέτοια εφαρμογή υπήρχε από τα φοιτητικά τους χρόνια. "Όλοι έχουμε ακούσει", επισημαίνει, "για το πώς δημιουργήθηκε το Facebook. Εμείς ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από τον Οκτώβριο του 2014 και ήδη το Winks ανέβηκε δοκιμαστικά για Android και iOS συσκευές μέσα στο Καλοκαίρι. Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να το δοκιμάσει ο κόσμος και να κάνει τις παρατηρήσεις του, τι προτιμάει, τι δεν του αρέσει. Δουλέψαμε πάρα πολύ το τελευταίο δίμηνο και καταφέραμε να ανεβάσουμε την πρώτη επίσημη έκδοση του Winks για Android στο Google Play Store στις 8 Οκτωβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμο και για iOS συσκευές".

Χρήματα μέσω αγορών και όχι μέσω διαφήμισης

Όσο για το κατά πόσο είναι εύκολο για έναν προγραμματιστή να δημιουργήσει μια πρωτότυπη εφαρμογή, ο ίδιος σημειώνει: «σίγουρα, δεν είναι το πιο εύκολο να δημιουργήσεις μια εφαρμογή. Ωστόσο, απολαμβάνουμε να δουλεύουμε μαζί. Είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύεις με τους κολλητούς σου κι αυτό ήταν ένα κίνητρο να ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας από το μηδέν".

Για τους φίλους και συνεργάτες, η εφαρμογή αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια επίτευξη των στόχων τους είναι μια επαγγελματική αναζήτηση και επιχειρηματική ευκαιρία που θέλουν να την αξιοποιήσουν με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Στο ερώτημα λοιπόν πώς θα βγάλουν χρήματα η απάντηση του Παντελή, του Άρη και του Δήμου είναι τόσο εύκολη όσο και περίπλοκη να την κατανοήσει όποιος που δεν γνωρίζει τους κανόνες της τεχνολογικής εξέλιξης στο τομέα της επικοινωνίας.

Εφαρμογή winks - Έλληνες - Βορειοελλαδίτες

"Η αρχική μας σκέψη", σημειώνει ο Παντελής, "είναι να βγάλουμε χρήματα μέσω αγορών μέσα από την εφαρμογή (in-app purchases). Πιο συγκεκριμένα, στοχεύουμε να προσφέρουμε κάποια παραπάνω προνόμια σε χρήστες που διατίθενται να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο για κάποιες επιπλέον υπηρεσίες, πάντα προσπαθώντας να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την επικοινωνία τους με άλλα άτομα μέσω της εφαρμογής. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εφαρμογή μας μακριά από διαφημίσεις ώστε για να μην χαλάσουμε την εμπειρία του χρήστη, ωστόσο ποτέ δεν αποκλείουμε και τις διαφημίσεις μέσα στην εφαρμογή μας".

"Εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ θέλουμε να δημιουργήσουμε"

Η υλοποίηση της αρχικής ιδέας τους μπορεί να απομάκρυνε προσωρινά τη σκέψη των παιδιών από το ενδεχόμενο να φύγουν από την Ελλάδα προς αναζήτηση μιας επαγγελματικής ευκαιρίας, στην πραγματικότητα δεν έφυγε από το μυαλό τους.

"Στη φάση που βρισκόμαστε", σημειώνει ο Παντελής, "και στις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε και ποιος δεν έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό. Δεν το κρύβω ότι κι εμείς το κάναμε, όμως εδώ είναι το σπίτι μας, η οικογένειά μας. Εδώ θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κι άλλα όμορφα και πρωτότυπα πράγματα. Γιατί όχι, να μη συστήσουμε τη δική μας εταιρεία και μόλις ορθοποδήσουμε να ανοίξουμε θέσεις εργασίας για νέα παιδιά που θα έχουν όρεξη για δουλειά".

Εφαρμογή winks - Έλληνες - Βορειοελλαδίτες

 Όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια, "κλείνουν το μάτι" πού αλλού, στη βελτίωση της εφαρμογής τους: "Η αλήθεια είναι", τονίζει ο Δήμος, "ότι για να βελτιστοποιήσουμε την εφαρμογή Winks τον τελευταίο χρόνο δουλέψαμε πολλές ώρες καθημερινά και δεν υπήρξε χρόνος για άλλες σκέψεις. Όσα χρήματα υπήρχαν, διατέθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό, όπως και όλες μας οι δυνάμεις".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αττική Οδός: Απάντηση και διάψευση από την Πολιτική Προστασία23:08Ολυμπιακός: ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα 22:55“Ελπίδα” – Λεωφορεία: Οι νυχτερινές γραμμές και τα δρομολόγια της Παρασκευής 22:41Τηλεκπαίδευση: καταγγελίες για απειλές κατά εκπαιδευτικών22:28“Ελπίδα” - Κέρκυρα: Viral η παγωμένη πισίνα που έγινε... τραπεζαρία! 22:15Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση απεγνωσμένων ανθρώπων22:02Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον δεν είναι ένα κοινό κρυολόγημα21:49Σιελόρροια στα παιδιά: σύγχρονη αντιμετώπιση21:36Πρόταση μομφής – Ανδρουλάκης: υπερψηφίζουμε, αλλά δεν θέλουμε εκλογές21:22Πέδρο Μαρτίνς - Ολυμπιακός: "Ερυθρόλευκος" για ακόμη δύο χρόνια21:09Τουρκία: νεκροί από χιονοστιβάδα20:56"Ελπίδα" - Αττική Οδός: Οι ευθύνες σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία20:43Παγκράτι - Διαρροή αερίου: Έληξε ο συναγερμός (βίντεο)20:29Αλέξιος Ράπανος: Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής20:15Κορονοϊός – Αντιικά χάπια: Ξεκινά η διάθεσή τους20:02Λέκκας για κλιματική αλλαγή: δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια για τα προβλήματα που προκαλεί19:49Πέθανε ο Παντελής Παντελιάδης19:35Κορονοϊός - ΕΜΑ: Έγκριση για το χάπι της Pfizer19:21“Η Φάρμα”: η Σάσα και η επιλογή του 2ου Μονομάχου (εικόνες)19:07Κορονοϊός: Θετικός ο Μάριος Θεμιστοκλέους 18:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο