LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2015 23:48

Smartphones σε ρόλο σεισμογράφου

Kαι ρόλο σεισμογράφου θα έχουν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

smartphone - σεισμός

Το κινητό στην τσέπη σας ίσως κάποια στιγμή να σας σώσει από σεισμό. Τα «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones) και άλλες ηλεκτρονικές φορητές συσκευές μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθούν μαζικά για την έγκαιρη προειδοποίηση κάποιου μεγάλου επερχόμενου σεισμού. Ερευνητές στις ΗΠΑ έδειξαν για πρώτη φορά ότι αν συνδυαστούν στοιχεία από τους δέκτες GPS πολλών συσκευών, είναι δυνατό να αποκαλυφθεί ότι επίκειται ισχυρός σεισμός.

Οι ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, της NASA και αμερικανικών πανεπιστημίων (Caltech, Χιούστον, Κάρνεγκι Μέλον), με επικεφαλής τους γεωφυσικούς Σάρα Μίνσον και Μπένζαμιν Μπρουκς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο επιστημονικό περιοδικό "Science Advances", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist", διαπίστωσαν ότι οι αισθητήρες GPS, αν και δεν έχουν την ακρίβεια των επιστημονικών οργάνων όπως ένας σεισμογράφος, παρόλα αυτά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την μετακίνηση του εδάφους λόγω ενεργοποίησης ενός ρήγματος, πράγμα που προαναγγέλλει έναν μεγάλο σεισμό.

Αν υπάρχει ένα σύστημα που συλλέγει επιμέρους στοιχεία από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα όσων θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τότε είναι δυνατό -με την κατάλληλη ανάλυση των μαζικών δεδομένων από υπολογιστές- να ανιχνευθεί ο επερχόμενος σεισμός και να εκδοθεί σχετική άμεση προειδοποίηση, κατ' αρχήν στους ίδιους τους χρήστες που έστειλαν τα σχετικά στοιχεία μέσω του κινητού τους.

Μια τέτοια τεχνολογία θα ήταν χρήσιμη τόσο ως συμπληρωματικό εργαλείο σε ανεπτυγμένες χώρες, όσο και σε φτωχότερες χώρες όπου δεν υπάρχουν ακόμη εξελιγμένα συστήματα επιτήρησης σεισμών. Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση όπου ο πληθο-πορισμός (croud-sourcing) και οι ερασιτέχνες πολίτες έρχονται να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα και μάλιστα με πολύτιμο πρακτικό αντίκρυσμα.

Σήμερα στη Γη υπάρχουν πολύ λίγα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης (σε Καλιφόρνια, Ιαπωνία και Μεξικό), τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν αμέσως την έναρξη του σεισμού και να πάραυτα να μεταδώσουν αυτόματα σήματα προειδοποίησης στους κατοίκους μιας περιοχής, προτού αυτοί νιώσουν τη γη να τρέμει. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει όμως τη δυνατότητα να πληροφορείται έγκαιρα για καποιον σεισμό, λόγω του μεγάλου κόστους μιας τέτοιας υποδομής.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι δεν χρειάζονται πάνω από 5.000 άτομα να στείλουν στοιχεία από το κινητό τους για να γίνει ανίχνευση του ακριβούς επικέντρου του σεισμού σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα από την έναρξή του και έτσι να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση μιας μεγάλης πόλης για το επικείμενο συμβάν.

Όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον Κρεγκ Γκλένι, «η ταχύτητα ενός ηλεκτρονικού σήματος προειδοποίησης είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα μετάδοσης του ίδιου του σεισμού (σ.σ. των σεισμικών κυμάτων)». Μία προειδοποίηση έστω και λίγα δευτερόλεπτα προτού αρχίσει ο σεισμός, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αρχικά, το σύστημα φαίνεται να «δουλεύει» μόνο με ισχυρούς σεισμούς τουλάχιστον 7 βαθμών και όχι με μικρότερους, οι οποίοι όμως μπορεί να είναι άκρως καταστροφικοί. Η νέα τεχνολογία θα δοκιμαστεί πιλοτικά στην ακτή της Χιλής, όπου συχνά λαμβάνουν χώρα δυνατοί σεισμοί. Και καθώς οι αισθητήρες GPS ενσωματώνονται σε ολοένα περισσότερες συσκευές και οχήματα, οι δυνατότητες στο μέλλον φαίνονται πραγματικά θετικές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παπαϊωαννίδης, συνήγορος του 21χρονου στο Πρωινό Σαββατοκύριακο: Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη11:30Καρδίτσα: Άνοιξαν για λίγες ώρες τα διόδια Σοφάδων11:16Ρωσία: Drones έπληξαν εξέδρα άντλησης πετρελαίου που ανήκει σε ρωσικό κολοσσό11:02Λυκούδης στο Πρωινό Σαββατοκύριακο: Ο 21χρονος παρακαλούσε πριν ένα μήνα τον μαέστρο του Μαζωνάκη, για συνεργασία10:48Η Ινδία είναι πρωταθλήτρια στο ντόπινγκ για τρίτη διαδοχική χρονιά10:34Κόμβος Νίκαιας: Οι αγρότες θα ανεβάσουν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου10:20Ο καταγγέλων στην υπόθεση Μαζωνάκη σπάει τη σιωπή του: Θα το φτάσω μέχρι τέλους10:06Κρήτη: Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης 62 μεταναστών 09:52Συμφωνία ΕΕ - Mercosur: Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο - Προειδοποίηση της Παραγουάης 09:38"Γάζωσαν" κατάστημα στα Άνω Λιόσια - Μυστήριο γύρω από τα κίνητρα09:24Θεσσαλονίκη: 24ωρη λειτουργία σήμερα στο μετρό09:10Χαλκίδα: Οι αγρότες κλείνουν την υψηλή γέφυρα08:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου08:42Επεισόδια στα Εξάρχεια: Επιθέσεις με μολότοφ σε αστυνομικούς - Φωτιές σε κάδους08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί τελευταίας στιγμής08:00Easy 97.2 Disco Snow Party στην Πλατεία Κοραή07:55Όμιλος ΔΕΗ: Νέα ορόσημα και ενισχυμένη διαφάνεια στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης07:44Ρώμη - Φοντάνα ντι Τρέβι: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Φεβρουάριο23:59Σέρρες: Σύλληψη 62χρονου καθηγητή για σεξουαλική επίθεση σε μαθήτρια23:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο