LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Philae

Δημοσίευση: 18 Νοεμβρίου 2014 19:00

Βρήκε το μυστικό της ζωής στον κομήτη

Το ρομποτικό όχημα Φίλαι ανίχνευσε οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα στην επιφάνεια του κομήτη.

Philae - Rosetta - P67 - Κομήτης

Το ρομπότ Φίλαι ανίχνευσε οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της ζωής στη Γη, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε «νάρκη», ανακοίνωσαν Γερμανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής στον κομήτη «Τσούρι» ήταν να διαπιστωθεί εάν ενώσεις άνθρακα και, μέσω αυτών, η ζωή, μπορεί να έφτασαν στη Γη από κάποιον κομήτη.

Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο -όπως είναι το πλήρες όνομά του- μετά από ταξίδι δέκα ετών στο διάστημα πάνω στο διαστημικό σκάφος Rosetta, με αποστολή να βρει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, πώς εμφανίστηκε η ζωή. Ολοκλήρωσε την 57ωρη αποστολή του στην επιφάνεια του κομήτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αφού έστειλε στους επιστήμονες δεδομένα από τα πειράματα που διεξήγαγε.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και σε αυτούς έχουν διατηρηθεί οργανικά μόρια, σαν να επρόκειτο για «κάψουλες του χρόνου».

Το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Φίλαι κατάφερε να «μυρίσει» την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Το ρομπότ τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αναζητώντας πάντα οργανικά μόρια, όμως είναι ακόμη άγνωστο αν κατάφερε τελικά να μεταφέρει ένα δείγμα στο COSAC για ανάλυση.

Το εργαλείο MUPUS με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη έδειξε εξάλλου ότι η επιφάνειά του Τσούρι δεν ήταν τόσο μαλακή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Ένας αισθητήρας που επρόκειτο να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη δεν τα κατάφερε τελικά.

Το DLR υποθέτει ότι αφού πέρασε ένα στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκατοστών, ο αισθητήρας χτύπησε σε ένα άλλο υλικό, σκληρό σαν πάγο. «Εκπλαγήκαμε. Δεν περιμέναμε τόσο σκληρό πάγο στο έδαφος», είπε ο Τίλμαν Σπον, ο επικεφαλής της ομάδας MUPUS του DLR.

Ο Σπον σημείωσε ότι το MUPUS μπορεί να λειτουργήσει ξανά εφόσον φτάσει αρκετό ηλιακό φως στο Φίλαι για να φορτίσουν οι μπαταρίες του, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν να συμβεί όταν ο κομήτης πλησιάσει στον ήλιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο