LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2014 07:37

Με μουσική Παπαθανασίου η προσεδάφιση του Rosetta

Ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε ειδικά για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ΕSA, μετά από αίτημά της, μια τριλογία.

Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος - Ροζέτα - κομήτης - 67P

Με τους ήχους της μουσικής ενός σημαντικού Έλληνα συνθέτη πραγματοποιήθηκε η ιστορική προσεδάφιση του σκάφους Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας σε κομήτη.

Ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε ειδικά για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ΕSA, μετά από αίτημά της, μια τριλογία ντύνοντας για πρώτη φορά μουσικά ένα επιστημονικό επίτευγμα, όπως αυτή η προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά.

Σε δηλώσεις του στην ESA, o συνθέτης είπε ότι η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που τον συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά του χρόνια και που, όπως τόνισε, ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφει. 

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρουσίασε τα πρώτα δύο μέρη λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της μεγάλης επιτυχίας στον κομήτη 67P. 

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει για το διάστημα, καθώς και η ΝΑΣΑ έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 2003 είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA, καθώς είχε συνθέσει το άλμπουμ «Μυθωδία», το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής «Mars Odyssey» το 2001. 

Το μικρό ρομπότ Philae, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα νησάκι στο Νείλο, προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το μικρό ρομπότ έστειλε το πρώτο σήμα από τον προορισμό του.

Πάντως, το Philae ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη «Τσούρι», καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), λίγες ώρες μετά την προσεδάφιση στον κομήτη, που αποτελεί ιστορική πρώτη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο