LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Ανακαλύψεις /

Ανάλυση DNA

Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2014 16:36

Πότε έκαναν για πρώτη φορά σεξ οι Homo Sapiens με τους Νεάντερνταλ

Οι πρόγονοι μας Νεάντερνταλ και Homo Sapiens άρχισαν να κάνουν σεξ μεταξύ τους πριν από 50 με 60 χιλιάδες χρόνια.

Νεάντερταλ

Το ποιος έκανε σεξ με ποιόν και οι διάφορες επιμειξίες μεταξύ των πολύ μακρινών προγόνων μας (Νεάντερνταλ και Homo Sapiens) είναι ένα βασικό ερώτημα στην ατζέντα των ανθρωπολόγων κι άλλων συγγενών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες προχωρώντας στην ανάλυση του παλιότερου ολοκληρωμένου  DNA που έχουν στην κατοχή τους κι ανήκει σε άνθρωπο που έζησε πριν από 45.000 χρόνια στην περιοχή Ουστ Ισίμ της Δυτικής Σιβηρίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα ζευγαρώματα μεταξύ Νεάντερνταλ και Homo Sapiens, έγιναν πριν από 50 με 60 χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο στον κόσμο παλαιογενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν επίσης ότι η αλληλουχία  του γονιδιώματος υποστηρίζει τη θεωρία πως οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν στην Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια (όπου είχαν ζήσει επί 100.000 έως 150.000 χρόνια) και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Φαίνεται έτσι ότι δεν ισχύουν προηγούμενες εκτιμήσεις για νωρίτερη έξοδο από την Αφρική πριν από τουλάχιστον 100.000 χρόνια.

Από το 2010 ο πρωτοπόρος ερευνητής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι – με εξαίρεση τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής-έχουν στο γενετικό τους υλικό και DNA από τους Νεάντερνταλ σε ποσοστό περίπου 2%.Το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο στους Ασιάτες και χαμηλότερο στους Ευρωπαίους.

Τώρα λοιπόν  μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε οι πρόγονοι μας ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους κι η προγενέστερη εκτίμηση (37.000 ως 86.000 χρόνια),έγινε πλέον 40 με 50 χιλιάδες χρόνια.

Αυτό δεν είναι το μόνο εξαγώγιμο συμπέρασμα από τις τελευταίες μελέτες. Ο καθηγητής Σβάντε Πάαμπο,ο οποίος ήταν ο πρώτος επιστήμονας που αποκωδικοποίησε  πλήρως  το γονιδίωμα  των Νεάντερνταλ, υποστήριξε πως μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τον ρυθμό με τον οποίο μεταλλάσσεται διαχρονικά το ανθρώπινο DNA και ο ρυθμός αυτός είναι σαφέστατα πιο αργός από ότι είχε υπολογιστεί από την μελέτη των απολιθωμάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι πολύ πιθανό ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τον πίθηκο να μην έγινε πριν από 5 με 6 εκ. χρόνια αλλά πριν από 10 με 11. Το συμπέρασμα αυτό βέβαια είναι υπό αίρεση και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Πριν από την ανάλυση αυτή το παλιότερο δείγμα ανθρώπινου DNA που είχε  «διαβαστεί» άνηκε σε ένα αγόρι που έζησε πριν από 24.000 χρόνια και είχε εντοπιστεί και πάλι σε περιοχή της Σιβηρίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο