LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Διδακτορική διατριβή

Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2014 10:30

Ένας σκούφος καταγράφει τα συναισθήματά μας!

Το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ενός Έλληνα φοιτητή που ζει στο Λονδίνο είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Πάνος Μαύρος

Ο Πάνος Μαύρος, είναι ένα ελληνόπουλο που σπουδάζει στο Λονδίνο και αυτό που επέλεξε να παρουσιάσει ως διδακτορική διατριβή είναι πραγματικά καινοτόμο. Σκοπός της έρευνας του είναι να βρει πως επηρεάζεται η διάθεση μας καθώς κινούμαστε μέσα στην πόλη καθώς λαμβάνουμε διάφορα ερεθίσματα.

Σε ποια σημεία αισθανόμαστε ευφορία ή άγχος; Που αισθανόμαστε τα πιο έντονα και τα πιο ευχάριστα συναισθήματα; Πως όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν προβλήματα κίνησης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει ο κ. Μαύρος και για να το καταφέρει χρησιμοποιεί ένα σκουφί το οποίο έχει ηλεκτρόδια και έτσι καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο Πάνος Μαύρος, ο οποίος κάνει την έρευνα του στο Bartlett Centre for Advanced Spatial Analysis του University College London, τονίζει ότι «τις περισσότερες φορές αυτού του είδους οι μελέτες γίνονται στο εργαστήριο. Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε πραγματικούς χώρους. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο ο αστικός χώρος επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση του πεζού. Τι θα του συμβεί και τι θα αισθανθεί, για παράδειγμα, περπατώντας από το Σύνταγμα μέχρι την Ακρόπολη και πώς τα γενικά χαρακτηριστικά του χώρου επηρεάζουν τη διάθεσή του».

Τα πρώτα ευρήματα έχουν ήδη καταγραφεί αλλά η εξαγωγή συμπερασμάτων και η οριστικοποίηση τους χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα. «Έχουμε κάνει ένα δοκιμαστικό στο Εδιμβούργο και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διαφορά στα επίπεδα ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης μεταξύ ενός αμιγώς αστικού χώρου και ενός πάρκου. Αυτή η έρευνα μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε και να ψάξουμε ακόμα περισσότερο. Ήταν, πάντως, ένα μικρό πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος μόνο 12 άτομα. Χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι για να μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Υπολογίζω ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχουμε οριστικά συμπεράσματα» λέει ο κ. Μαύρος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Έλληνα φοιτητή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μεγάλες εταιρείες που αναζητούν τρόπους να κάνουν πιο ευχάριστους και πιο αποδοτικούς τους χώρους εργασίας για τους υπαλλήλους τους.

Προς το παρόν, ο Πάνος Μαύρος συνεργάζεται με τον βρετανικό οργανισμό για τους σκύλους - οδηγούς (Guide Dogs For The Blind Association) με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

«Στον οργανισμό αυτόν εκπαιδεύονται άνθρωποι με μειωμένη όραση για να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Επίσης, εκπαιδεύονται σκύλοι οδηγοί. Υπάρχει μια πλειάδα προσεγγίσεων για το πώς μπορούν να βοηθηθούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απεικονίσουμε πώς είναι η εμπειρία ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης σε αστικό χώρο. Η πραγματικότητα είναι ότι το στρες τούς αποθαρρύνει να κυκλοφορήσουν στην πόλη και αυτό δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει προβλήματα όρασης. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ποια είναι τα σημεία που τους προκαλούν μεγαλύτερο άγχος και πού αισθάνονται πιο άνετα. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν λύσεις για καλύτερο σχεδιασμό χώρων και τη δημιουργία νέων υποδομών» σημειώνει.

 Απώτερη φιλοδοξία του νεαρού ερευνητή είναι στο μέλλον να είναι σε θέση να  προτείνει ευχάριστες διαδρομές για τους κατοίκους των πόλεων αλλά και τους τουρίστες. «Όταν κατανοήσουμε κάποια πράγματα και βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε διαδρομές που θα βελτιώνουν τη διάθεση των πολιτών» καταλήγει ο κ. Μαύρος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γονίδια και αυτοανοσία18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο